2008-09-05

Bloggregleringen i EU dras tillbaka

Ibland blir jag bara så himla glad!

Efter en lång period av påtryckningar har nu initiativförslaget som bland annat omfattade idéer om reglering av bloggar dragits tillbaka. Det ska nu omarbetas och de bitar som gäller reglering av bloggvärlden ska strykas. 

Det är ett enormt steg framåt för yttrandefriheten, demokratin, integriteten och det öppna samhället. Och det är också något som ger en väldig massa hopp inför framtiden. Vi är, trots allt, på rätt väg igen. 

Att man i Europaparlamentet har kunnat ta ett sådant viktigt steg och gjort en rejäl vändning i den här frågan innebär att dörrar öppnas för att vi återigen ska kunna röra oss mot ett öppnare och mer accepterande och demokratiskt samhälle.

Utvecklingen de sista åren har varit mörk och väldigt farlig, när det gäller just demokrati, integritet och yttrandefrihet. Att åsiktsregistrera människor och inskränka deras yttrandefrihet kan inte och får aldrig någonsin bli rätt väg att gå för att värna ett öppet samhälle. Den dagen vi väljer att gå den vägen, är vi brända och drömmen om frihet och ett samhälle för alla dör bort. I värsta fall för evigt.

Det gläder mig också att arbetet med att framhäva åsiktsregistreringen och FRA's arbete med att skapa sociogram över svenska och utländska medborgare rönt sådan enorm uppmärksamhet som det gjort sista dagarna. Vi visste alla att det var sprängstoff, men att det skulle skapa sådana oerhörda svallvågor i bloggosfären och på exempelvis Aftonbladets forum är nästan för bra för att vara sant.

Intresset för demonstrationen den 16 september är också helt fantastiskt stort. Det är riktigt häftigt att se att så många är engagerade och att det här har utvecklats från en liten rörelse av besvikna röster till något så himla mycket större. Något mycket mer. Det är på väg att idag passera gränsen mellan en växande folkrörelse och ett rikstäckande demokratiprojekt, vilket är riktigt, riktigt häftigt.

Jag hoppas och tror att jag kommer att få se rätt många av er läsare den 16/9. Eller att ni kommer att närvara på demonstrationerna i Göteborg eller Malmö, om inte annat. 

Men hur som helst hoppas jag att vi kan få hela det svenska folket att gå man ur huse för att värna demokrati, yttrandefrihet, integritet, rätten till privatliv och rätten att slippa registrering på grund av politisk eller religiös övertygelse, sexuell läggning eller könsidentitet. 

Det går åt rätt håll nu. Ge inte upp. Ta ett steg framåt och möt oss som kämpar för vår rätt att vara fria människor när vi skapar ett forum för att bära er talan om knappa två veckor.

Vi ses där!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik