2008-09-06

Debatten om sociogramen fortsätter på Expressens debattsidor

Jag blev väldigt glad då jag fick se dagens debattsida på Expressen. Nu har debatten om sociogramen tagit fart på allvar, känns det som. Nu har vi fått en möjlighet att nå fram till folket, till riksdagen och kanske även till regeringen.

Isobel Hadley-Kamptz skriver på Expressen debatt utifrån centerhearingen jag bevistade nyligen, och utifrån den information Mark Klamberg tillsammans med 12 andra väldigt kunniga personer framförde i DN Debatt för ett par dagar sedan.

Kritiken är öronbedövande och vass, och kraven på att riva upp lagen och att göra om arbetet från grunden, allra helst i samband med en parlamentarisk utredning, växer sig allt starkare. 

Det borde vara en omöjlighet för regeringen att fortsätta bortse från kritiken och försöka tiga sönder frågan mycket längre. Det är dags att vi börjar ställa frågor och det är dags att vi kräver svar. 

Vart gömmer sig Reinfeldt nu? Tolgfors? Åkesson?

Är det inte dags att ni drar upp huvudet ur sanden och känner morgonluften? Är det inte dags att ni svarar på våra frågor och tar ert ansvar?

Tystnaden och igoransen över vår oro och våra tämligen befogade frågor är en förolämpning på en nivå som närmast börjar likna ett svek inte bara mot era ämbeten, utan mot hela landet. Det är dags att tala om vad ni tänker och tänkte, hur ni kom fram till att det här var en bra idé, varför ni försökte föra inte bara folket utan även riksdagen bakom ljuset, och varför ni idag står mållösa och låtsas att det regnar.

Inte för att det inte regnar ute. Det gör det. Men det vore fan annars. Hela Sverige gråter över ert svek mot våra mänskliga rättigheter och våra lagstadgade friheter. Hela landet borde gråta. Liksom demokratin och drömmen och ett rättvist och fritt samhälle där vår integritet och vårt människovärde alls är värt mer än luften ni andas ut.

Vi skulle tydligen tjäna på att debatten och kritiken lade sig, minns jag att statsministern sade för inte så himla länge sedan. Det känns ändå som en evighet sedan. Det var en hel evighet sedan. Det känns som om det yttranden tillhör en helt annan värld.

Men vi har inte tystnat. Och vi kommer inte tystna. Vi kommer att slåss politiskt och medialt för våra rättigheter, vår frihet, vår integritet och våra drömmar. Vi tänker slåss för rättsstaten Sverige. Vi tänker slåss för oss själva, för våra grannar, våra vänner, familjer och släktingar. Vi kommer även att göra våra röster hörda långt in i framtiden. Till dess att värderingarna hos våra ledande politiker i regeringen återigen speglar en respekt för mänskliga värden och för vår rätt till frihet och värdiga liv, kommer vi fortsätta att demonstrera. Vi kommer fortsätta anordna hearings. Vi kommer fortsätta ifrågasätta, gräva och sätta press. Vi kommer aldrig ge upp.

Nu börjar det hända saker i debatten och äntligen får media upp vittringen kring det jag varnat för hela tiden. Återigen en stor eloge till Mark Klamberg för att han lyssnat på mig. Och även till alla de andra som arbetat med artikeln på DN Debatt. Tack till Isobel som är ny kolumnist på Expressen för att hon tog upp detta och sätter fingret på många viktiga frågeställningar kring denna lagen. 

Hur länge ska det ta till dess att FRA och regeringen svarar?
Hur lång tid ska det ta innan vi får en verklig och mer säkerställd vändning av opinionen bland riksdagens ledamöter?

Det är dags att vakna nu. Det är dags att ta ett steg fram och värna om det fria samhället och om våra liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik