2008-09-13

Hoppets Demonstration 16/9 på SVT 24

 • 3 dagar kvar. Den obligatoriska uppdateringen

Det är mycket jobb in i det sista. Nu har äntligen talarlistan fått sin sista touch-up och vi har ordnat upp det sista arbetet med ljudanläggning, eltillgång och allt sånt där småpraktiskt som förstås behövs. Det är samtal med olika medarrangörer, med medierna (många intervjuer och uppdateringar blir det kring en sådan här sak), med polisen för att kunna avgöra vilken närvaro som behövs och så vidare. Det är många möten, mycket slit och flängande. Men jag är så taggad nu. Jag är så glad och jag är så stolt över vad vi lyckats åstadkomma. Detta är stort. Riktigt stort.

De organisationer som kommer vara något mer månghövdade och som vi pratat med kring detta har ju också fått till uppgift att utse en handfull funktionärer vardera för att vi ska vara säkra på att vi kan åstadkomma en lugn och bra demonstration under hela dagen. Detta är nästan det mest osäkra med en sådan här grej överhuvudtaget, eftersom det är en sådan sak som jag själv inte kan styra över från min egen sida. Samtidigt har vi gemensamt i de här organisationerna så himla mycket demonstrationsvana att det inte borde vara något problem.

 • Mediernas roll i Hoppets Demonstration i Stockholm

I samtalen som förs med medierna har jag fått reda på från Erik Fichtelius på SVT 24 att kanalen kommer sända ett sammandrag av de viktigaste talarna under eftermiddagen den 16/9 klockan 15.30.

Den 18/9 (torsdag), kommer SVT 24 att sända hela demonstrationen oavkortad från början till slut. Sändningen börjar på morgonen klockan 09.30.

Även Aftonbladets nätedition kommer att sända en timme eller två live från demonstrationen den 16/9. Feeden ska finnas på Aftonbladet.se.

Annars har vi förstås ett stort uppbåd på plats i övrigt från pressens sida och vi hoppas på så positiv uppmärksamhet som möjligt kring detta. Att sakfrågan kanske lyfts ytterligare något snäpp och att vi verkligen med detta kan visa just hur stort och starkt motståndet mot övervakningssamhället faktiskt är.

 • Vi som valde att inte tystna

Visst känns det väl som om argumenten om att motståndet mot FRA bestod av finniga datornördar som satt och surade bakom skärmarna har kommit något på kant på sistone? Visst känns det som om det uttalandet måste ha uttalats av någon märklig lokal gruvpamp på 1500-talet? Bortsett då från att jag inte tror vi hade så många finniga datornördar på den tiden, förstås. Dessutom inbillar jag mig att många av oss är bra mycket snyggare och sötare än så. ;-)

Och inte heller har frågan kunnat förtigas. Vi har inte hållit tyst. Frågan har inte dött bort. Och statsminister Reinfeldt fick inte nödvändigtvis som han ville i slutändan i alla fall.

Jag hoppas bara att detta inte kommer att handla om regeringens prestige i höst. Att det blir en fråga om sårad stolthet och om maktprövning på ett eller annat vis. Det här är fel läge för regeringen att försöka flexa sina muskler. Det är dags att lyssna på folket, på experterna, på sina egna gräsrötter, på partierna, de övriga riksdagspartierna och på sitt eget förnuft och samvete.

Om regeringen väljer att backa nu, finns fortfarande en chans att de inte är fullständigt vingklippta och skadskjutna inför nästa val. Det tror jag är oerhört viktigt för regeringspartierna själva förstås. Men det är även viktigt för det svenska politiska livet överhuvudtaget. En alltför rigid hållning gentemot folkopinionen och det ökande missnöjet i de borgerliga leden kan komma att sluta med att oppositionen spelar ensamma på plan och mot öppet mål. Det finns säkert de som uppskattar det, men vart finns demokratin och den samhälleliga vinsten i en sådan utveckling?

Jag vill tacka så otroligt många inom bloggsfären som arbetat med tillsammans för att göra detta möjligt. Vi har visat att vi är många och att vi är starka. Att vi vet vad vi talar om och att vi aldrig kommer ge upp. Jag har listat en liten del av det gemensamma motståndet här nedanför och ger mitt tack till dem alla.

 • Bloggar och andra hemsidor

Svartmandag, stoppaFRAlagen.nu, FRApedia 
Oscar Swartz, Argast, Jakob Heidbrink, Farmorgun, Kulturbloggen, Björn Wadström, Mårten Schultz, ProjektPåRiktigt, Drottningsylt, Amanda Brihed, scaber_nestor Peter Karlberg Svensk Myndighetskontroll Folkpartiet i Nacka, Folkpartiet Östermalm, Lars-Erick Forsgren, Pophöger, Johanna Nylander, HAX, Johan Ingerö, Dyslesbisk, Mark Klamberg, Rhodin, MinaModerataKarameller, Mattias Svensson, No size fits all, Hanna Wagenius, Dexion, Lakes Lakonismer, Hultins tankegång, Ankersjö, Magnus Andersson, den liberala misantropen, Politruck Gustav Andersson
Rick Falkvinge, Opassande, Christian Engström, Enligt min humla Erik Laakso
Jakob Dalunde, Maria Ferm, Maria Wetterstrand, Zaida Catalán
Jonas Morian, Cattis Ullström, In Your Face, Mitt-i-steget

Listan delvis återigen hämtad från Mark Klamberg och därefter kompletterad bara en aning. Det här är fortfarande bara en liten del av vår gemensamma kamp och ett fåtal av alla som engagerat sig.

 • Dagens brandtal

Det kommer vara en stressig helg och ett par stressiga dagar runtom demonstrationen. Men det här har vi byggt för nu i flera månader och jag ser verkligen fram emot att se så många som möjligt av er där under dagen.

Sänd en strimma av hopp till riksdagen och ut i världen den 16/9. Kom till någon av våra demonstrationer i Stockholm, Malmö och Göteborg och visa att du också tror på frihet, demokrati, integritet och mänskliga fri- och rättigheter.

Hjälp oss att ge regeringen ett alibi för att backa ner kring FRA-frågan och se till att inga andra val känns rimliga. Vi som arbetar med detta tror att det är möjligt. Vi vet att vi kan. Vi är nära nu och kören av alla våra röster på demonstrationer, i tv, på tidningarnas debattsidor, på nätet... den kommer aldrig att tystna.

Visa var du står. Har du inte redan tagit ledigt den 16/9, är det dags att du gör det nu.

4 kommentarer:

 1. En sak som slår mig är att inte Niklas Wykman från MUF, och inte heller någon annan från MUF, ska deltaga.

  Alla andra ungdomsförbund är på plats.

  Har MUF bjudits in, Brihed?

  SvaraRadera
 2. Jodå, MUF har bjudits in. Hade ett väldigt trevligt samtal med Gustaf Stenlund för några veckor sedan, exempelvis. De har verkat väldigt intresserade och sugna på att delta, men när det väl kom till kritan hördes just ingenting. Vi har inte hört av någon alls från MUF sedan dess. Om det beror på ointresse, slarv eller partipiska vet jag inte och tänker inte heller spekulera i. Men visst har de fått inbjudan. Vad de sedan väljer att göra med den är upp till dem.
  Dock är ju inte situationen sådan att moderaterna i sig saknar representation vid demonstrationen, som du ser.

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Tack för info. Jag har mailat MUF / Wykman och frågat om deltagandet.

  Och ursäkta dubbelposten ;)

  SvaraRadera
 4. Tack alla för ett bra samarbete och ett stort plus för alla bra talare på Sergels Torg.

  För de som inte kunde deltaga så finns det ytterligare bilder här;
  http://www.flickr.com/photos/30563886@N07/

  Och här finns ytterligare filmer med de flesta talarna: http://dennisstartrek.blip.tv

  Ifall SVT skulle råka "tappa bort" sin inspelning.

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik