2008-11-10

All cred till Mattias Bjärnemalm (pp)

Äntligen! Det var en stund sedan sist jag fick en känsla av att ha en möjlighet att bedriva en seriös diskussion med piratpartiet. Det har mest varit själlöst och fånigt bjäbb utan substans. Det ser dock ut som om jag nu kommer ha tillfälle att göra det.

Fantastiskt! Det gläder mig.

Jag har idag nåtts av ett mail från Mattias Bjärnemalm, partiorganisatör i PP samt förbundssekreterare i Ung Pirat, (nej jag tänker inte publicera det mailet, jag brukar be om lov först innan jag gör sådant och det har jag hur som helst inte behov av just nu). Mattias berättar att han inte har några problem att se att det jag beskriver ska ha skett så som jag uttryckt det.
Vi är bägge eniga om att det bästa vore om den här konflikten kunde läggas bakom oss och att vi kunde föra en vettig, konstruktiv och framtidsinriktad dialog hädanefter.

Tyvärr är det inte jag som lyft de här frågorna om och om igen. De har lyfts av lokala piratpartister, av diverse tröttsamma rättshaverister, och till min stora besvikelse av Emma. Vilket är extra tråkigt, eftersom jag i grunden tycker vansinnigt mycket om den människan och tycker att vi på många andra vis har haft mycket gemensamt. En gång i tiden fungerade ju den kommunikationen. Jag saknar det, mycket.

Jag har försökt att hålla ordning i mina egna led, försökt hålla efter forum och mailkontakter så gott jag någonsin kunnat för att försöka hålla konflikten till ett minimum och även försökt hålla alla dörrar öppna för PP i alla lägen. Jag har försökt hjälpa till där jag ändå kunnat, men har hittills haft svårt att få gehör från partiet och dess aktiva.

Nu har jag fått bekräftat från Mattias att det visst finns en mycket negativ attityd sedan länge hos Rick Falkvinge gentemot mig. Och att den tillsynes väldigt tydligt har smittat av sig på vissa andra i partiledningen och inom den övriga organisationen. Det gläder mig däremot att höra att de märkliga utspel jag bevittnat inte har haft någon koppling till egentliga styrelsebeslut och att de inte varit sanktionerade av den övriga partiledningen. Att där inte funnits en styrelsebeslutat bojkott eller liknande mot mig eller mot Nätverket Svart Måndag.
Det är, trots allt, mycket upplyftande.

Mailet jag fick var onekligen mycket klargörande, och jag accepterar tillfullo Mattias ursäkt, å Piratpartiets vägnar, och hans uppriktiga önskan om ett framtida positivt samarbete med NSM.

Det känns skönt att äntligen ha att göra med ett proffs! Någon som kan föra sig, uttrycka sig och även agera på ett vis som anstår en man i toppen av ett parti med ett par år på nacken.

Jag ser mycket fram emot att få sätta mig ner med Mattias och arbeta fram riktlinjer för ett fungerande samarbete och en väg tillbaka till en fungerande relation utan öppna, ömma och variga sår.

Därmed släpper jag hela den här konflikten och tänker inte gå in på stridigheterna ytterligare, då jag i första hand vill ägna min tid till att diskutera med Mattias och därifrån påbörja ett arbete att normalisera relationerna oss emellan inför framtiden.

All cred till Mattias Bjärnemalm. Idag är du min gud!

Intressant.

23 kommentarer:

 1. Jag är inte medlem i Piratpartiet, men står ändå på deras sida i de frågor de står för, och av det jag sett på manifestationer och organisationmässigt så är det PP som dragit lasset, medan Svart Måndag är väldigt mycket snack och lite verkstad. De låter andra göra jobbet och försöker sedan ta äran. På det hela taget känns det som att rampljuset är viktigare än sakfrågorna.

  Jag har full förståelse för om PP väljer andra samarbetspartners i första hand, speciellt då Svart Måndag numera är kopplat till den extremistiska rörelsen Liberati, vilken är direkt motsatt allt som PP står för. Jag är en bra taktiker, och hade det varit jag som höll i tyglarna för PP så hade jag avbrutit samarbetet för länge sedan. Det finns inte förutsättningar för samarbete med en organisation som i allt väsentligt står på andra sidan av frontlinjen.

  Bara så att det inte blir några missförstånd, jag talar för mig själv, inte för PP eller min system.

  SvaraRadera
 2. Och sista meningen skulle naturligtvis vara: "Bara så att det inte blir några missförstånd, jag talar för mig själv, inte för PP eller min syster.".

  SvaraRadera
 3. Jo, Anders. Och det får förstås stå för dig. ;-)

  SvaraRadera
 4. Naturligtvis, jag föredrar att tala för mig själv. Det är därför jag inte är med i tex PP, det ger mig friheten att säga vad jag ser utan att någon annan får ta smällen.

  SvaraRadera
 5. Förmodligen klokt, på sitt sätt.

  SvaraRadera
 6. amanda, det är ju finfint att svart måndag (eller i alla fall _du_) kommer överens med piratpartiet (eller i alla fall _en_ piratpartist).

  men tycker du inte att det är lite felsatsat att skriva ett nio a4-sidor långt inlägg om hur mycket pp suger, bara för att sedan konstatera att du minsann tänker lämna det här bakom dig?

  det förra inlägget (det långa) tror jag hade gjort sig bättre som ett samtal med din terapeut, än ett inlägg på en öppen och välbesökt blogg.

  SvaraRadera
 7. marcin, du får gärna tycka det.

  tyvärr har det inte fungerat att lämna den historien bakom sig. jag har fått det i ryggen tämligen konstant sedan i somras och jag tyckte det var lika bra att lägga korten på bordet, vädra ut och se till att få bort den unkna stillastående doften av tonårigt skitsnack.

  tydligen fungerade det ju, eftersom jag nu har möjligheten att diskutera med personer som faktiskt tycks ha en vilja att agera på ett professionell vis kring den här frågan. som är intresserade av att driva det här på ett vuxet vis i framtiden.

  nu kommer jag att diskutera det här med Mattias och, med litet tur, med delar av den resterande partiledningen.

  där får den här diskussionen bo tillsvidare. kanske kan du också delta när du blivit vuxen nog att agera som de flesta andra normala människor och kan tilltala din omgivning med grundläggande respekt och värdighet.

  kram så länge.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. amanda: det förvånar mig att du talar om respekt och använder lumpna härskartekniker i samma stycke.

  det förvånar mig också att du gör det, när du stundtals bloggar i egenskap av minst tre socialt svagare grupper. du har dessutom själv redan använt dig av diskrimineringskortet flera gånger i debatten.

  mest av allt förvånar det mig att du tror att du med värdigheten i behåll kan vräka ur dig precis vilken galla som helst, bara för att i nästa andetag förklara att du inte vill vara med längre.

  jag tror att det du behöver är en sådan här kurs i internetsäkerhet som man ger till tonårskids nuförtiden, där man lär ut att man bör läsa igenom det man skrivit en extra gång innan man trycker på "sänd".

  SvaraRadera
 10. marcin, kasta inte sten i glashus. efter att du vräkt ur dig nedsättande kommentarer om mig, mitt skrivande, mina åsikter och min perceptionsförmåga rätt duktigt sista dagarna (du och dina gelikar), tycker jag inte du har så mycket rätt att säga åt mig hur jag ska tilltala dig. det är sällan jag vräker ur mig dumheter direkt riktat mot en specifik individ. men för dig gör jag ett undantag. känn dig hedrad. när du slutar attackera mig med kommentarer om att jag hör hemma hos någon form av terapeut, så slutar jag behandla dig som en åsna. kram!

  SvaraRadera
 11. amanda: det är ju lite charmigt, förstås. men glöm inte att du lyckat bränna dig själv otroligt effektivt nu (utan att någon ens behövt posta interna mail!), och att internet inte glömmer.

  nästa svekdebatt kommer gälla dig. vare sig du märker den eller inte.

  SvaraRadera
 12. Amanda, för din egenskull

  Gör inte påståenden du inte är beredd att backa upp med hårda fakta. Det öppnar för funderingar om du har en dold agenda.

  I övrigt så borde du sluta med att konsekvent försöka koppla i hop piratpartiet med ord som:

  rättshaverist*, anarkistliberal, bjäbb, vråla och så vidare.

  Oavsett om det är sant eller inte så underminerar sådant språkbruk trovärdigheten hos den som använder det. (Och jag är genuint mån om din trovärdighet. Tappar du den försvinner en värdefull röst i FRA-debatten.)

  Jag beundrar genuint vad du åstadkommit i FRA-frågan men i dina senaste blogposter känner jag inte alls igen dig. (Inte för jag vet något om dig egentligen men du ger ett helt annat intryck nu än du gjorde under sommaren.)

  *Jag bloggar som rättshaveristen så just jag kan inte ta åt mig av tillmälet men ändå ;)

  SvaraRadera
 13. Hoffa


  En anledning till att Amanda inte finns att "känna igen" hos den större massan är att detta har hittills tigits ner och ignorerats för att kampen mot FRA-Lagen inte skulle bli lidande.


  Men förr eller senare kommer man till en punkt där det helt enkelt får vara nog, för Amanda var det för några dagar sedan.


  Det många inte förstår är att NSM är ett nätverk, det är fler än Amanda men det som skett sedan 16 september är att många har valt anonymitetens skuugga och har ställt sig bakom min och Amandas officiella personer för att vi tål att ta emot mycket skit.

  Att Amanda har dragit det tyngsta lasset är självklart och ofta har man bara kunnat försöka hänga med i kölvattnet och hjälpt till där man kunnat.
  Men hon har aldrig tagit cred för saker som hon inte förjänat, däremot har hon fått ta emot enorma lass med ren skit från enskilda personer som sedan spridit ut detta skitsnack till andra i sin närhet.

  Även detta har hon tagit emot och inte gjort en större sak av det, just för att kampen mot kontrollsamhället i allmänhet och FRA-Lagen i synnerhet har varit viktigare.

  Men lik förbannat så kommer det om och om igen fram saker som helt enkelt inte är sanna.


  Vad gäller snacket om att Svart Måndag låter andra göra jobbet och sedan ta äran är inte första gången jag hör.  @Anders Troberg.

  1. PP har frivilligt avstått från samarbetet och det är i deras fulla rätt att göra det, ett nätverk ingår man i frivilligt.

  2.Läs de inledande trådarna på Svart Måndags facebook-forum så får du se en vacker bild om vad vi kämpade mot i början, något de flesta bekvämt nog har glömt bort idag.

  Läs speciellt våra svar på anklagelserna om att vara en front för PP och där bla Oscar Schwarz uttrycker sin oro över att vi sammankopplas med PP.

  "Jag pushar Svart Måndag på min blogg och får härliga mejl från bekymrade medborgare. 16 september skulle kunna bli en stor mainfestation förutsatt att Svart Måndag är en paraplyorganisation. Den får inte vara knuten till något intresse. Jag ser med stor oro på att man nu samarrangerar saker med Piratpartiet.

  Jag vet, PP är aktivister och hugger snabbt på saker som dyker upp och ser till att hamna i centrum. Men Svart Måndag borde hålla sig borta från sådant. Svart Måndag skall kunna stödjas av alla bekymrade medborgare, de som är emot FRA-lagen och de som är emot och oroliga för hur den politiska processen fungerar. Pensionerade ingenjörer skall kunna komma i buss från Gävle även om de ogillar eller inte förstår "pirater".

  Tänk Stockholm Pride. En obunden paraplyorganisation. I Pridetåget går RFSL, gaypoliser, gaymoderater, piratpartister m.m. Alla de här grupperna har egna möten och idéer för hur deras delatagande skall se ut. De ses och planerar var för sig men stödjer alla hela idén med Pride och mångfald. de enas just runt detta.

  För att Marsch mot Riksdagen den 16 september skall lyckas måste Svart Måndag bryta alla specifika samarrangenmang med specifika grupper. Jag ser ju en massa människor som gått med i den här gruppen och inte har mycket till övers för Piratpartiet men som stödjer Svart Måndags idé."  Lägg nu till att vi var under den första månaden tvungna att för riksdagsledamöter, stiftelser och förbund, försvara vår rätt att samarbeta med vilka vi ville, inklusive Piratpartiet.  Så, var välkomna att fortsätta sprida dynga om Svart Måndag, jag kan garantera att jag kan bemöta det mesta som minst överdrifter, ibland halmgubbar, men påfallande ofta som rena lögner.

  SvaraRadera
 14. Ska jag uppleva det där som ett hot, marcin? olyckligt i så fall. Hot av olika slag tjatar min omgivning på att jag måste bli bättre att lämna in och göra något rättsligt av numera. De som är insatta i hur min vardag ser ut, omgiven av människor som du och dina vänner som så flitigt besökt bloggen och min mailbox sista veckan, men i allmänhet sista halvåret. Hoppas jag missförstår innebörden i vad du säger, så vi slipper gå dit.

  Hoffa, nej jag känner inte alltid igen mig själv heller, men jag vet inte om det är till det bättre eller till det sämre i detta fallet. Jag har ända sedan den allra första demon Lit de Parade fått leva med att bli kallad för precis allting som går att kalla en annan människa. Jag har fått uppleva hotelser, skitsnack, lögner och allmäna fånerier från så många håll.

  Jag bryr mig för det mesta inte och jag har alltid försökt hålla mig neutral till det. Men jag tar inte vad skit som helst och en eller annan dag brister det, och då biter jag ifrån.

  Ja, jag har en vass penna och tunga och det händer att jag biter ifrån då och då. Jag antar att det inte är väntat att jag gör det, just för att jag alltid bara valt att hålla käften och fortsätta ta det i samband med mitt arbete i NSM.

  Jag har ingen lust att göra det längre. Jag tycker det är ointressant huruvida jag anses vara svinaktig på grund av att jag biter tillbaka mot rena lögner, hot och trakasserier. Jag är fullt medveten om att jag inte kan vinna alla som mina vänner, och jag föredrar hur som helst vänner som inte beter sig på det sättet varken mot mig eller någon annan. Jag klarar mig utan den attityden i min tillvaro och i min närhet.

  Jag är tämligen säker på att ett par av de värsta härjarna här inte framstår som några oskyldiga dunungar heller, men det är intressant att se vad som händer när man lyfter fram dem i ljuset igen. Att se hur de reagerar när de tvingas upp till ytan. Att se hur de är fullkomligt renons inför det faktum att vem som helst kan se hur otroligt obegåvat och hotfullt de faktiskt uppträder.

  De personangreppen som nu kommer upp till ytan som sprattlande fiskar har jag fått leva med ända sedan början på sommaren. I stort sett dagligen. Hur länge menar du att jag stillatigande ska acceptera det?

  Jag har vid ett par tillfällen fått höra rent sexistiska kommentarer under det här halvåret som syftar till att jag som kvinna ska synas men inte höras. Jag har blivit kallad mediahora, trots att jag allt som oftast närmast drabbas av panik över att folk överhuvudtaget vet vem jag är. Jag har fått åtskilliga hot mot min person och mitt liv. Jag har fått ta så mycket skitsnack och sett den där spiralen växa och växa och växa.

  Inte minst på grund av vem jag är, vad jag är och hur jag blivit mig själv. Inte minst på grund av min transsexualism. Inte minst för att vad jag än säger så tolkas det om för att man ska kunna ha något att hugga på. Onekligen är de här människorna kreativa. Det får jag ge dem.

  Men ska jag fortsätta ta sådana käftsmällar i det oändliga, så får ni andra gärna vara med och dela den bördan och smärtan. Gör det, innan ni kritiserar mig över mitt beteende.

  Det är och borde vara under de här människornas värdighet att agera som de gör. Det borde vara under människors värdighet att bedriva ett sådant drev av personattacker gentemot någon alls, såsom de bedrivits mot mig, offentligen, de sista dagarna också.

  Därför att det handlar om normal hövlighet och respekt för andra människor. Något som är väldigt lätt att glömma bort då man sitter skyddad och anonym bakom ett tangentbord och en skärm.

  Kanske är problemet större än så? Idag tycks inte respekt, empati och ett värdigt och vuxet beteende överhuvudtaget vara något man eftersträvar längre. Civilisation tycks inte direkt vara på modet någonstans idag. Det tycker jag är sorgligt.

  Jag kallar folk ouppfostrade småbarn då de beter sig som sådana. Numera. För att jag är trött på att bara le och vända andra kinden till. För att jag aldrig egentligen varit den typen som tagit skit. Som lagt mig ner och dött om det börjat bråkas omkring mig.

  Men jag förstår att ni därute inte förväntar er att jag ska bita tillbaka. Jag har inte gjort det förr - i det här sammanhanget i alla fall. Och det har snabbt utvecklats till vad det blivit av det idag. Kanske skulle det varit bättre om jag redan från början visade vart gränsen gick, men jag trodde att det där skulle dö av. Istället har det bara växt och blivit värre. Och tillslut tänker inte ens jag vara snäll och duktig flicka och tiga i församlingen.

  Jag tycker det är sorgligt, men jag kan ta den skiten. Jag är van. Det som skett här på min blogg sista dagarna har varit min vardag ända sedan den allra första demon jag någonsin gjorde med pp.

  Så har min vardag sett ut sedan dess, kort och gott. Inget är nytt under solen och inte ens intensiteten är annorlunda. Jag har bara drivit upp den ovanför ytan så att resten av världen också får se den.

  Tycker ni att ni ger omvärlden en vacker bild? Det tycker inte jag. Men jag lärde mig också tidigt i livet att man inte agerar så mot andra människor.

  Jag har försökt hålla den här debatten saklig. Såväl innan jag tog bladet från munnen om vad som hänt under sommaren och hösten, som efter att jag alltså valde att visa upp det från mitt håll.

  Jag har konstant bemötts av personangrepp, hot, lögner och aggressiva kampanjer mot min person.

  Så grattis! Jo, tillslut svarar jag med samma medel, och blir förstås påhoppad för det på bara en kort stund. Ingen har någonsin reagerat över hur alla ni andra använder maktspråk och härskartekniker gentemot mig och mina medarbetare. Det vill man ju inte göra mot de som står "på den egna sidan". Eller hur...?
  Då ser man gärna mellan fingrarna och rentav sällar sig till kören och hejar på. Vi lever ju i ett grupptryckssamhälle och det finns tydligen inget som är coolare idag än att få vara del av en grupp som triggar en till att göra saker man aldrig skulle gått med på annars. Att sälja sitt förnuft och sitt förstånd till den lilla högljudda gruppen för att finna gemenskap.
  Gruppdynamik i Sverige 2008.

  Nej, ta er i kragen. Och förlåt mig då, men jag tycker att det är dags att ett par av er växer upp.

  Jag tänker hur som helst inte ta den här skiten längre. Jag är trött på de här fasonerna och tänker inte tolerera det barnsliga beteende jag upplevt ända sedan början på den här så kallade demokratikampen.

  Jag tänker inte heller inlåta mig i direkta diskussioner avseende pp's roll i det hela igen, förrän jag åtminstone haft mitt snack med Mattias.

  Därefter får vi se hur det går med allt det här. Vart det slutar.

  Men att där finns gott om skitstövlar därute som agerar just som småbarn tror jag är tämligen uppenbart om vi sätter oss ner och läser igenom de inlägg jag fått här på bloggen sista tiden. Se efter vad fasen som skrivs...
  Vi är ju alla läskunniga. (Eller?)

  Nej, skippa påhoppen och diskutera i normal samtalston, så slutar jag kalla folk för rättshaverister och finniga tonåringar.

  Den dagen omgivningen kan uppföra sig som vuxna män och kvinnor och agera utifrån en känsla av grundläggande respekt för andra människor finns inte heller behovet av att påpeka att de inte gör det.

  Rimligt, någonstans, eller hur?

  SvaraRadera
 15. amanda: det är verkligen inte meningen att tas som ett hot, det är mest en pekpinne för att förklara vilka du egentligen distanserar dig från.

  du verkar ha hittat nya vänner i liberati, vilket är jättefint, men på vägen dit raserar du också förtroendet för det som du envisas med att kalla sveriges största folkrörelse (vilket med alla mått mätt är en sanning med stor modifikation).

  resten av ditt svar, som jag tolkar inte är riktat främst till mig, är förövrigt en upprepning av martyrskapet från tidigare inlägg.

  SvaraRadera
 16. marcin.

  Svart Måndag är ett nätverk bestående av fler än en person, detta har jag redan berättat ett flertal gånger både här, på facebook-sidan och på andra bloggar.

  NSM som organisation har inte tagit ställning till IPRED ännu eftersom det inte finns enighet om för eller mot, vilket borde vara uppenbart om man läser innantill på den informationen som finns att tillgå.

  Jag tycker det är rent sagt uselt av dig att försöka förminska ett helt nätverk bestående av hundratals aktiva personer och tusentals supportrar enbart för att du har något personligt mot Amanda.


  Men jag måste ställa dig frågan, varför sår du split mellan två organisationer som nu försöker lappa ihop sitt förhållande sins emellan?

  Vad har du att vinna på att två av de största organisationerna mot kontrollsamhället träter mot varandra?

  Hade jag varit lika konspiratoriskt lagd som du ger sken av att vara hade jag trott att du var en köpt åsiktsmaskin.

  SvaraRadera
 17. Instämmer i vad Scaber Nestor säger, så det finns ingen anledning till att lyssna till vad marcin säger. När det har förekommit och förekommer ett flertal troll, vilka hoppar mellan olika bloggar och forum.

  Det föreligger ett stort intresse, av att NSM går i graven, som ett opolitiskt, blocköverskridande samarbetsprojekt.

  Som inom alla projekt, finns det olika åsikter. Det är genom att komma överens, vilket ger styrkan.

  SvaraRadera
 18. scaber nestor: skulle jag varit avlönad skulle ingen varit gladare än jag, förstås.

  men överlag gör ju du samma språkliga kullerbytta som amanda gjort de senaste dagarna; först säger du att svart måndag är fler personer än amanda, och sedan konstaterar du att amandas mailväxling med mattias från pp är att "två organisationer försöker lappa ihop sitt förhållande".

  skulle de här relationerna vara på organisationsnivå skulle de antagligen inte göras som ordbajs i öppna bloggar, är mina fem cent.

  förövrigt är det lite charmigt att bli kallad troll av jenso. mycket har jag blivit kallad i mina dagar, men faktiskt aldrig troll.

  SvaraRadera
 19. Jenso ->

  "Det föreligger ett stort intresse, av att NSM går i graven, som ett opolitiskt, blocköverskridande samarbetsprojekt."

  Jag kan tänka mig en och annan. F.Reinfelt t.ex men något får mig att tror att det inte är regeringen du syftar på så vänligen ta bladet från munnen och säg rakt ut vilka du menar.

  SvaraRadera
 20. @Amanda, jag tog och googlade samt sökte på knuff efter referenser till NSM och dig. Hittade ingenting som liknar ett "drev av personattacker".

  Om man undantar en del saker som skrevs efter att du postade om din relation till Liberati och den posten var rätt lik en bomb en stilla sommardag för folk som mig som inte är på insidan av allt som händer. Själv flög jag i taket men beslöt att hålla tyst tills jag lugnat mig. Jag brukar uttrycka mig korkat när jag är arg.

  Det jag vill säga är att jag är full villig att tro att det finns folk som verkligen inte gillar dig. (Det vore nästan märkligt om det inte var så). Jag fattar att det är jobbigt att känna att man har ett drev efter sig. Men det verkar i så fall vara en liten klick som ligger bakom och de verkar ha dolt det väldigt bra för alla utanför Den inre cirkeln (TM).

  Tänkte det kunde vara värdefullt att få veta hur saker ser ut utifrån.

  SvaraRadera
 21. @marcin.

  Överbryggningar av motsättningar börjar oftast som samtal på individnivå.

  Den enda kullerbyttan i det är den du fantiserat ihop.

  SvaraRadera
 22. "Jag har vid ett par tillfällen fått höra rent sexistiska kommentarer"

  Kön har inte med diskussionen att göra, det är bara intressant om man överväger att ha sex med personen, och jag pippar inte liberaler. Du undergräver ditt argument genom att blanda in sådana ickeargument.

  SvaraRadera
 23. "Jag kan tänka mig en och annan. F.Reinfelt t.ex men något får mig att tror att det inte är regeringen du syftar på så vänligen ta bladet från munnen och säg rakt ut vilka du menar."

  Effekten blir densamma. Dessutom att bete sig som de vilka man tycker felar, är marginellt bättre.

  Den här typen av skitsnack, gynnar enbart de vilka är motståndare till samarbete.
  Du gynnar dina egna motståndare och spelar dom rakt i händerna.

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik