2008-11-04

För att det känns så uppenbart...

Kommer sitta och kämpa för att hålla mig vaken så länge som möjligt inatt. Och förmodligen ha en fruktansvärt ruff onsdag då jag får betala igen det i hög grad efteråt. Men ska vi nu prata valvakor, så finns det få val som för världen varit så vansinnigt viktiga som det val som amerikanerna går till valmaskinerna för inatt svensk tid. 

Detta är ett historiskt val. Det är en enorm sensation att amerikanerna släpper fram en afroamerikansk kanditat till en sådan här chans. Det är så fruktansvärt mycket på tiden, tycker jag. Och det var väldigt nära att vi i Obamas ställe hade Hillary Clinton, vilket också onekligen hade varit en enorm sensation. Coolt att det äntligen sker ändå, även om det borde varit självklart för länge sedan! 2008 är fortfarande ett spännande och historiskt år, tycker jag. På många vis.

Vi har en vicepresidentkandidat som är kvinna också. Eller... Jo, det är hon väl, men jag undrar ibland just vad hon är. Mest för att hon inte verkar ha särskilt mycket koppling till stora delar av mänskligheten och till den här världen, men jag vet ju vad religiös indoktrinering kan göra med en människa och jag kanske inte borde vara för hård mot Palin heller. Jag bara... undrar hur världen skulle se ut med den människan som president. Och hur en människa med McCains erfarenhet överhuvudtaget kan komma på tanken att välja henne som sin kandidat för VP-posten. Det går inte ihop. Och det är jäkligt skrämmande. 

Religiösa fundamentalister som är beredda att ställa till ett helsike för resten av världen bara för att de inte vet bättre och som inte har en susning om vad som händer utanför 50-skyltarna bör kanske inte nödvändigtvis sitta som ledare för en sådan enorm statsmakt och militär styrka som USA's. Speciellt inte i tider som den här, med krig, fördomar, islamofobi, depressioner och så mycken annan otrygghet i världen. Det går faktiskt inte att ha en ledare för "världens första demokrati" som är så obotligt jäkla urkorkad som Palin ändå tycks vara. Jag litar faktiskt inte på Palin för fem öre. Och därmed inte heller på McCain.

Det finns bara en kandidat jag kan tänka mig vinner det här valet och alltså bara en jag kan stå ut med som vinnare. Det finns just nu bara Obama. 

Antar att Obama kan komma att dels få ett par extra röster för vad som hänt under natten svensk tid, men framförallt hoppas jag att han inte kommer att ge upp och lägga ner nu. Att han fortsätter att kämpa in i det sista, även om förlusten av Obamas mormor säkerligen var en ordentlig chock för honom och för familjen. Oavsett mitt eget politiska ställningstagande är sådant aldrig kul när det händer. Jag vet, för jag är rädd att jag snart sitter där själv.

Alltså all omtanke till Barack Obama efter förlusten, och samtidigt alla lyckönskningar inför den snart påbörjade röstningen.

En liten gnutta omtanke kanske det republikanska lägret kan unna Obama efter detta... Vore det inte litet sjysst att lugna ner krigföringen och alla fåniga terroranklagelser och allt vad det är? Det kanske är dags att vakna upp och känna doften av morgon på något vis. Även om de väl vet att det kommer kännas som allt annat än morgon för dem när de vaknar efter valdagen. Men det är dags att inse att den sortens extrema fånigheter de ägnat sig åt på sistone inte fungerar i längden och att vi kanske är på väg in i en ny tid. 

Vi behöver inte mer fördomar mot andra folkgrupper (om det ens finns något sådant, vilket jag bara tycker är en osmaklig skiljelinje ändå), mot homosexuella, mot kvinnor som vill ha rätt till sina egna kroppar, mot andra religioner än den kristna (fastän att jag själv är troende kristen, så finns fortfarande en stor skepsis och frustration över stora delar av den kristna världen, är jag rädd), mot människor som bryter mot normer osv. Vi behöver inte ytterligare krigshets. Vi behöver inte kreationister utan koll på omvärlden som ledare för världens största vapenmakt. Vi behöver inte folk som tror att det går att slå resten av världen till tystnad eller vicepresidentkanditater som är så korkade att de inte uppfattar ett så uppenbart prank call som Palin utsattes för alldeles nyligen. Jo, för den biten borde vara rolig, men med tanke på omständigheterna är den bara rentav skrämmande. Väldigt, väldigt skrämmande...

Så... Jag kommer att hamna på en valvaka under kvällen nu och kan inte låta bli att hoppas på Barack Obamas valseger ändå. För de intelligenta och fria människornas skull. För liberalers och demokraters skull. För världens skull, då jag tror och hoppas att Obama uppbär en betydligt större sannolikhet att vi kan komma att få litet lugn och ro i världen, i världens oroshärdar, på aktiemarknaderna osv.

Nej, jag är inte naiv. Jag är fullt medveten om att de märkliga turerna med tveksamma krediter och mycket underliga turer kring banker och låneinstitutet pågick redan under Clinton, men fortfarande känns det som om jag inte litar på McCain och Palin nog när vi går in i en rätt skakig framtid där handlingskraft behövs såväl i USA som i resten av världen för att lugna den skakiga marknaden. Jag tror definitivt inte att McCain/Palin kommer att lugna oron bland HBT-personer i USA, bland kvinnorättsförespråkare, utbildningsförespråkare, bland världens ledare eller bland världens folk.

En modern tid behöver en modern ledare. En orolig tid behöver en stabil ledare. Jag upplever inte McCain som stabil. Jag upplever Obama/Biden som ett team som med litet tur ger oss en större möjlighet att gå in i framtiden tillsammans med USA och tillsammans med resten av världen. Det är viktigt, tycker jag.

Första rösterna har redan lagts, vid det här laget. New Hampshire... Det kommer bli ett svettigt och spännande dygn.

Kommer hålla tummarna för Barack Obama under valvakan inatt. Och jag kommer att vara tämligen sänkt när jag krälar in på dagjobbet imorgon vid halv nio eller så.

Jo, jag tycker faktiskt det här är ett intressant inlägg! ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik