2008-11-07

Kan bara hylla regeringens tre frihetliga partier...

...folkpartiet, centern och moderaterna. Det är snyggt att det äntligen lyckats genomdrivas en överenskommelse sinsemellan kring det könsneutrala äktenskapet. Att kristdemokraterna inte gillar det och i den här frågan lämnas på efterkälken är något man får ta när sex av riksdagspartierna idag stöder en könsneutral lagstiftning. 

Jag tycker om tanken på att jag kanske kan komma att få rätten att gifta mig inom en relativt snar framtid och kan inte riktigt låta bli att känna att det här är en fräsch och positiv utveckling inte bara för Sverige, utan för hela världen. 

Samtidigt sörjer jag för Kalifornien som i samband med presidentvalet blev av med sitt nyligen instiftade könsneutrala äktenskap i en lokal omröstning. Jag kan bara hoppas att de amerikanska bakåtsträvarna inte kommer att initiera en process för att annulera de äktenskap som redan ingåtts. Vidrigt att det finns så starka strömningar än idag. Man hade hoppats på något bättre...

För min del tycker jag det är litet extra tydligt att det här inte är en lag som fungerar. Som i första hand homosexuell kvinna (även om jag visserligen faller mer för personlighet än för en viss kroppstyp), så skulle mina preferenser ha satt mig i en sits där jag för ett par år sedan hade kunnat gifta mig för att jag då var en man rent kroppsligt och även juridiskt. För ett kort tag sedan opererades jag, men hade fortfarande inte fått en juridisk fastställelse som kvinna. Alltså hade jag en kvinnlig kropp, men ett juridiskt manligt kön. Alltså hade jag fått gifta mig med en kvinna, som kvinna.

Sedan några veckor tillbaka skulle jag däremot inte få gifta mig igen, därför att jag juridiskt sett alltså är kvinna idag. 

Men om jag nu träffar en person som befinner sig i samma situation som jag då?

Säg att vi träffades för ett par år sedan. Då hade vi bägge ansetts vara i den situationen att vi inte fick gifta oss med varann, utan fick registrera partnerskap istället. Sedan hinner den ena litet grann i förväg och vi tvingas avregistrera oss, planera in ett nytt bröllop och sedan kort därefter begära skilsmässa igen! För att återigen registrera partnerskap. Tredje förbundet för samma två individer, på grund av en jäkligt fånig lag med fundamentalistisk religiositet i grunden. Totalt och miserabelt jäkla vansinne!

Hängde ni alls med? Verkar det vettigt?

Jag som troende kristen vill inget hellre än att kyrka och stat verkligen, på alla plan, skiljs från varann på alla punkter. Även när det gäller kyrklighetens inflytande över andra människors rätt att leva med varann under äktenskapliga former. 

Tack för löftet, c, m, fp, s, v och mp. Jag är stolt över er alla. Och tack till kd för att ni ändå tycks ta det här som goda förlorare ändå. Jag ogillar er inte, men jag ogillar er ålderdomliga syn på människor och människors rätt att leva sina egna liv med lika rättigheter.

Pingat på intressant.se.

3 kommentarer:

 1. Klokt skrivet. Jag gillar inte heller kristdemokraternas politik. Men man måste ha i åtanke att de skulle försvinna som parti om de backar i frågan om äktenskapet. Dom har redan blivit överkörda i de två frågor dom gick till val på, sänkt bensinskatt och fastighetsskatten. Så det är inte konstigt att dom står på sig i frågan om könsneutrala äktenskap. Det kan ju faktiskt vara så att för KD handlar frågan mer om att hålla sig kvar i riksdagen än att fortsätta diskriminera.

  SvaraRadera
 2. Jo, det ligger nog mycket i det. Fullt förståeligt på sitt sätt. Jag kommer dock aldrig känna mig helt hemma med att kd eller något annat parti så uppenbart arbetar mot mänskliga rättigheter och samma rättigheter för alla. Det strider mot hela min person och jag kommer inte att kunna tolerera den ståndpunkten.

  Däremot har de förstås rätt att tycka så, oavsett hur jag känner i frågan. Det kan jag inte påverka. Jag tycker inte illa om kd. Inte tillnärmelsevis i närheten, i alla fall, av vad en del av den borgerliga kyrkovärlden tycker om mig av så många olika skäl.

  Kan bara konstatera att de agerat goda förlorare och att jag tycker det är bra att vi äntligen ska få rätten att leva fullvärdiga liv i det här landet, oavsett vår eventuella läggning. Nästa stora issue är att ta tag i alla särlagar som gäller rättigheter och friheter för transpersoner. Sverige är så medeltida på den punkten att det närmast kan tyckas makabert!

  SvaraRadera
 3. Ja, det är på tiden att sekulariseringen av den svenska lagstiftningen kommer upp på agendan. Kyrkan får in 11 miljarder kronor om året i avgifter. Det är sjukt mycket pengar som går till en organisation som diskriminerar stora delar av befolkningen. Jag är inte emot religion eller den kristna kyrkan men staten ska inte lägga sig i kyrkan angelägenheter.

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik