2008-12-14

Och så det här med datalagringen...

Nej, jag antar att det är dags att gå ur idet och kämpa bort alla känningar av trötthet, utmattning och utbrändhet. Jag kommer att gå upp på barrikaderna i den här frågan, just för att den här lagen i praktiken just river ner nära på allt vi ändå åstadkom med FRA-lagen.

Detta är faktiskt inte en supernödvändig lag när vi ändå har FRA-lagen. Detta är ett sätt att se till att övervaknings- och kravsamhällesanhängarna ska kunna göra som de vill och ha både hängslen och livrem för att vara säkra på att ingen stoppar deras framfart.

Jag tycker att datalagringsinitiativet i nuvarande form är fullkomligt vansinne, eftersom det innebär att all information vi släpper ifrån oss återigen blir statlig egendom och då det inte finns några som helst gränser, i praktiken, för när man får begära ut informationen eller inte.

Återigen har vi problemet med att all information idag är digitaliserad och ligger på olika IP'n. Bankomater är vanliga pc-maskiner idag som är uppkopplade via nätet. Det är även access (det nya passersystemet i kollektivtrafiken, från vilket vi kan dra slutsatser om människors resmönster och liknande). Vi kommer att ha en massa människor vars privata kommunikation lagras i form av telefoni, email och liknande.

Däremot tror jag inte att man kommer göra några som helst försök att i inledningsskedet spara innehåll i kommunikationen. Detta syftar mer på att hålla reda på vem som pratar med vem, befinner sig var osv. Mer behövs inte för att sätta sig in i människornas liv. Mer behövs inte för att börja bygga sociogram och se till att ha koll på människor, deras umgängen, åsikter, förhållanden, aktiviteter och liknande dygnet runt och året runt. Det är möjligt att man från bankernas system håller reda på ekonomiska transaktioner, men det är liten risk att poliser kommer sitta och sälja ut människors intima webcam-övningar. Mestadels för att det ännu inte finns lagringskapacitet för det och för att man inte helt säkert kommit på tanken än.

Men säg att lagringskapaciteten fortsätter att öka på samma vis som den gjort de senaste 15 åren. För ca 20 år sedan sa Bill Gates att ingen människa någonsin kommer behöva mer än 640kb minne i sin pc och att utökat minne skulle vara fullkomligt menlöst... Då uppstår problemet att vi förmodligen står utan omröstning kring huruvida lagen faktiskt ska användas till att möjliggöra även lagring av content i kommunikationen en vacker dag i framtiden. I så fall finns där ingenting som staten inte vet om dig. Och det går för vem som helst inom myndighetsväsendet att få ut precis vad som helst.

Kanske ingen fara så länge vi har så trygga politiker vi har idag, men hur lång tid tar det innan privat kommunikation läcker ut om besvärliga oppositionskandidater som har alldeles för stor framgång i opinionsmätningarna, osv. Toblerone kommer inte vara det enda som dyker upp i håven den dagen. Detta är ett hot mot de mänskliga rättigheterna och mot det demokratiska systemet.

Återigen är man beredda att offra det fria samhället för att just rädda det fria samhället. Återigen dessa contradictions in terms...


Om vi tänker långsiktigt, så gäller det för oss att tänka betydligt längre än samhället idag. Vi måste tänka 20-30 år framåt och blanda in risken för att samhället kanske inte ser ut riktigt som vi kanske önskar oss idag - innan vi tar ställning till vart vi ska positionera oss i frågan. Naivititet hör inte hemma här.

Det gör å andra sidan inte paranoia heller. Vi ska inte måla fan på väggen och konstant se spöken under sängen. Samtidigt vill jag inte tolerera att paranoia är ok bara för att man råkat blivit utnämnd till justitieminister nu eller för tio år sedan.

Nej, detta måste vi inom Svart Måndag slåss för. Detta måste vi ut och arbeta för. Vi måste få till en förändring och vi måste på något vis stoppa datalagringsinitiativet bums.

Det är jag liksom tvungen att göra om jag ska kunna se mig själv i spegeln i fortsättningen. DLI är riktigt skrämmande och jag kommer inte kunna sitta tyst särdeles länge i den här frågan. Oavsett om jag är färdig att ge mig ut och bråka igen eller inte.

Jag kommer tyvärr inte kunna delta i demonstrationen den 10 januari i Göteborg. Även om jag verkligen önskar det. Av praktiska skäl hinner jag inte och jag har heller inte råd. Men som det ser ut kommer Niklas Starow att närvara där och det kan bli mycket bra om så sker. Jag hoppas på att arbetet med demonstrationer och seminarier närmsta tiden ska skapa ringar på vattnet igen. Och jag räknar med att Svart Måndag ska kunna vara en del i den processen.

Vi kommer också att anordna ett vårseminarium i Stockholm inom kort. Vi hade tänkt oss ett seminarium i slutet av februari. Men sportlov och andra stora event ser ut att sätta käppar i hjulen. Kan komma att bli slutet på mars som det ser ut just nu. Jag återkommer då jag vet mer om lokalläget och liknande. Men det kan se lovande ut. Jag hoppas på det.

Vid sidan av det har samtal börjat föras runtom i Europa och i resten av världen. Freedom Not Fear får ytterligare en efterföljare, förstås. Ute i Europa har det pågått under ett par år. I Stockholm blev det inte enormt i år, på grund av vädret och den totala tystnaden i medierna. Men vi fick ändå inte en mycket sämre start än vad Berlin och London ursprungligen fick när de väl började jobba med FNF. 

Freedom Not Fear 2008 drog i de mer rutinerade och etablerade kampanjstäderna många tusen demonstranter. Det ska vi sikta på att uppnå med tiden även i Stockholm.

FNF 2009 kommer att troligen ha sitt centrum i Stockholm. Mycket på grund av ordförandeskapet och det faktum att EU i allra högsta grad är involverat i jakten på att övervaka så mycket som möjligt. Inte minst i Europa är det superviktigt att vi verkligen lägger ett starkt fokus på dessa frågor. Vi har inte mycket annat val.

Jag vill härmed alltså redan nu göra reklam för vårseminariet och Freedom Not Fear 2009 i Stockholm. Där har ni våra första riktiga outlines till Svart Måndags verksamhet nästa år.

Och till dess hoppas jag att så många som möjligt dras till demonstrationen i Göteborg den 10 december 2009.

Var där och gör oss alla stolta! 

Intressant.

Litet smått och gott därutifrån:

Datalagring kan kosta 1 miljard

Lagen om datalagring upprör

Bingo! Vi får själva betala för lagringen

Massiv kritik mot lagen

Ask inför Bodströmsamhället

FRA kan fånga upp ditt samtal med psykologen

Kritik mot ny datalagringslag

Hushållen får betala för FRA-lagen

Höjda IT-kostnader för nya lagar

TU's seminarium om FRA-lagen på Ustream.tv

"Sverige är skydligt att införa lagen"

Och ja... det var ju bara ett litet handplock från mediasverige under sista veckorna. Det finns otaliga artiklar och förstås blogginlägg att gotta sig i. Men litet smått och gott att börja rota och nysta i är det ju i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik