2008-12-19

Svart Måndag demonstrerar igen

Nu drar Nätverket Svart Måndag ut på gatorna igen. Det är den 10 januari 2009 som demonstrationen "Stoppa Övervakningssamhället" arrangeras i Göteborg.

Övervakningssamhället? Vad är det egentligen? Det är ju jättestort och gigantiskt och känns bara sådär lagom farligt, flummigt, konstigt, avlägset. Men så är det ändå så himla nära. Ändå sker det ju just nu. För dig och för mig och för alla andra. I Sverige, i Europa, i världen som helhet. Det är en gigantisk samhällsutveckling som berör hela vår vardag och allas våra liv då vi blir allt hårdare bevakade och då vi ska skyddas för oss själva och vi knappt får dricka ett glas vatten utan lov och utan att registreras på ett eller annat vis.

Svårt att demonstrera mot något sådant, förstås. Det blir så himla märkligt och så just....flummigt.

Men om vi nu ska fokusera litet grann...

Jag och Nätverket Svart Måndag vill protestera därför att:

1. Vi vill påminna om att FRA-lagen genomförs oförändrad den 1 januari och att vi fortfarande inte har klara besked om hur tilläggen och ändringarna i lagen kommer att se ut när de väl genomförts. Vi vill påminna riksdag, regering, utredare och andra om att vi fortfarande bevakar FRA-frågan och att vi inte har glömt den på något plan. Vi vill påminna om att detta måste bli bra om vi ska sluta bråka en dag.

2. Vi vill med allra största styrka ta avstånd från Datalagringsdirektivet som är på gång. Vi kan inte gå med på att Datalagringsdirektivet genomförs, då de få förbättringar vi trots allt fått igenom kring FRA-lagen kommer att fullständigt sopas undan av DLI. Det får inte hända!

DLI kommer att bli en oerhörd stridsfråga om det genomförs. Vi kommer inte att böja oss på något vis i denna frågan!

3. IPRED. Ja, vad ska vi säga. Många har slagit mig över munnen och stoppat märkliga ord i det rätt slitna gapet på mig kring den här frågan. Jag har sagt såhär: Jag tycker inte det finns något moraliskt eller lagmässigt fel i att skydda upphovsrätten och jag tycker inte att det är fel att vilja ha betalt för nedlagt arbete. Det vill vi alla. Däremot kommer jag aldrig acceptera privat polisverksamhet eller registrering av oskyldiga för att kunna fälla ett litet fåtal. Jag tror inte heller på en massjakt som kan komma att inbegripa åtminstone en tiondel av det svenska folket. Där sätter jag ner min fot och så tänker jag fortsätta göra. Inom Svart Måndag finns såväl mer benhårda som mer mjukfotade kritiker till IPRED-lagen. Nu har jag återigen förtydligat vart jag står och jag kommer med Svart Måndag i allra högsta grad fortsätta kämpa för att vi ska undvika alla former av rättsövergrepp via nätet eller utanför. Svart Måndag kommer aldrig acceptera övervakning och registrering av oskyldiga för att jaga de skyldiga få. Ja, det innebär att jag är och har varit emot IPRED, även om jag är det på juridiska och människorättsliga grunder, snarare än för att jag är för fildelning i sig. Det är två helt och hållet skilda ting i mina ögon och ska så också vara.

4. ACTA. Ja, vad ska man säga? Om det finns något jag ogillar så är det just kontroll av människor, integritetskränkande åtgärder för att jaga än den ena och än den andra. Jag kan inte tolerera att jag inte ska få föra min laptop över gränsen, att jag inte ska kunna se på mina köpta DVD-skivor i Sverige om de är importerade från USA eller att internetleverantörer (återigen) ska kontrollera vad jag eller någon annan gör på nätet. Jag vill fortfarande inte ha nätpolis i den mening ACTA innebär! Jag kan acceptera att vi måste ha någon form av reglering och kontroll av tyngre brott över internet. Det är tyvärr nödvändigt utifrån den utveckling vi sett under lång tid, där internetbaserad brottslighet har ökat rätt kraftigt och blivit tämligen förslagen. Men jag kan inte accceptera kontroll av människor på det vis som ACTA innebär. Det är inte rimligt. Det saknar proportion till nyttan. Det är ovärdigt ett demokratiskt samhälle. Även här måste vi agera.

Personligen kommer jag även att tänka på en del andra bitar i samband med 10 januari.

Jag kommer att tänka på PKU-lagen. Jag kommer att tänka på de digitaliserade viseringssystemen i kollektivtrafiken. Jag kommer tänka på bloggcensur, rätten till privat konversation i samband med bikt, kontakt med psykologer, läkare, stödlinjer och liknande. Jag kommer tänka på den ökande självcensuren i världen. Och det finns ännu många fler bitar av samhället som inskränks på ett otroligt fult och otrevligt vis.

Alltså!

Upp på barrikaderna igen. Demonstration i Göteborg 10 januari.

Samling klockan 13.00 på Gustav Adolfs Torg för att därefter tåga till Götaplatsen.

Arrangörer:

 • Grön Ungdom
 • Liberala Ungdomsförbundet
 • Miljöpartiet
 • Nätverket Svart Måndag
 • Piratpartiet
 • Ung Pirat
 • Ung Vänster
 • Vänsterpartiet

Kontaktpersoner:

  Kalle Vedin (pp), 0704092636, kalle.vedin@piratpartiet.se
  Johan Zandin (v), 0737 534870, johan.zandin@vansterpartiet.se
  Moa Granqvist (luf), 0763076260, moa.grankvist@liberal.se
  Joakim Larsson (gu), 0703408389, joakim.larsson@mp.se
  Niklas Starow (nsm), 0703669861, niklas_starow@hotmail.com 

7 kommentarer:

 1. Jag trodde ni Liberatimedlemmar ansåg att IPRED var det bästa sedan skivat bröd?

  SvaraRadera
 2. Liberatimedlemmar har egna hjärnor. Det är en grundförutsättning för att vara medlem i Liberati att man kan tänka. Och tänka fritt, nytt och obehindrat av omgivningen. Vi håller kanske inte alltid med varann i exakt allt, men vi har samma grundtankesätt. Vi har samma filosofiska grundideologi, även om vi i vissa frågor kanske kommer fram till andra åsikter än någon annan. Kommer jag fram till en viss slutsats och någon annan i Liberati kommer fram till en annan, så ser jag inga problem med det.

  Jag driver inte de här frågorna med Liberati, utan med Svart Måndag. Liberati har aldrig tagit ställning i frågan kring IPRED och kommer troligen inte att göra det heller. Frågan har inte varit en av de frågor vi har beslutat att driva där. Liberati har haft andra frågor att driva som vi gemensamt ansett vara viktigare för det nätverket. Och de frågorna tycker jag Liberati har drivit med all önskvärd framgång.

  Vad Svart Måndag driver är inte kopplat.

  Jag har varit tydlig från början med min syn på IPRED. Jag har yttrat mig vid flera tillfällen förr och kommer förmodligen göra det igen. Det har inte med Liberati att göra och det finns inte heller några skäl att tro att varken den ena eller den andra medlemmen i det nätverket påverkar någon annans åsikter på något vis. Annat än genom traditionella och evidensbaserade diskussioner.

  Däremot gör jag en distinkt skillnad mellan min syn på IPRED och många andras syn därute. Internet idag kan mycket väl komma att behöva bli en införlivad del av samhället även juridiskt - på samma sätt som alla andra arenor. Det vore naivt att tro att det kan vara helt fritt att begå brott utifrån synvinkeln att "luften är fri". Däremot kommer jag inte att ställa mig bakom lagar som skadar en majoritet för att lagföra ett fåtal. Jag är emot massövervakning och kommer så att vara.

  Jag är inte emot IPRED för att jag tycker det är rätt att ladda ner musik och beröva någon inkomster för utfört arbete. Jag har inte en moralisk grundsyn som innebär att allt är ok, bara för att jag själv drar nytta av det nog. Jag är emot IPRED av det enkla skälet att det strider mot alla proportioner rent juridiskt, i mina ögon, och för att det människorättsligt inte känns bekvämt att en hel befolkning straffas genom kartläggning och övervakning och risk att drabbas av lagens arm på grund av individuell okunskap.

  Det är en väldig skillnad.

  Men skilj för guds skull på Liberati och Svart Måndag. Det är två olika nätverk som består av helt olika personer.

  Jag uttalar inte min maning att delta den 10 januari som vore jag medlem i Liberati. Liberati har aldrig uttalat sig i frågan. Privatpersoner knutna till Liberati har uttalat sig om IPRED vid olika tillfällen, men Liberati som nätverk anser jag ska hållas utanför.

  (Och oavsett min egen hållning avseende IPRED - även om jag var för den, så skulle jag förmodligen bli nedröstad av den övriga styrelsen inom Svart Måndag. Jag är inte och har aldrig varit envåldshärskare över nätverket. Vi har många andra medlemmar varav en mycket kompetent styrelsegrupp som arbetar med detta tillsammans med mig; varför det är viktigt att komma ihåg att vad jag gör och hur jag organiserar mig i övrigt inte är synonymt med vart Svart Måndag står. Lika litet som Svart Måndag styrs av exempelvis junilistan, vänsterpartiet, folkpartiet, miiljöpartiet eller piratpartiet på grund av att vi har medlemmar från samtliga dessa partier, styrs det av mig enbart eller av en eller flera personer i Liberati).

  Svart Måndag är och har alltid varit partipolitiskt obundet. Det innebär att Svart Måndag också är och alltid kommer att vara frikopplat från Liberati.

  Är det ett svar som är tydligt nog?

  SvaraRadera
 3. Hej Amanda! Bra att ni ger er ut på gator och torg igen, det behövs, även om januari är svårt! Göteborg har ju iofs varit bra på att mobilisera av någon anledning (mer jävlar anamma kanske? :-) )

  Förresten: Jag får inte upp er hemsida just nu, är något fel? Hoppas inte den blivit hackad igen bara :-(

  För att försöka förklara det där med dig och IPRED, kan det kanske vara bra att påpeka att den som mest lagt ord i munnen på dig nog tyvärr är Alexander, som ju sa

    "Vi gillar IPRED."

  och

    "Självklart har Liberati varit drivande för att få Fp enat mot fildelningen."

  och sen sa

    "När jag eller någon annan liberatist talar om "vi" så talar vi om vad vi tillsammans har kommit fram till, alla de drygt 40 personerna som betämmer på våra möten."

  Det är ju tyvärr alltför lätt att missförstå. Du har ingen aning om hur det lättar mitt hjärta att se att du inte gillar IPRED. Vad du tycker om fildelningen är något jag respekterar fullt ut (och det är ju också i sammanhanget helt oväsentligt).

  (Sidonotering: Jag vet ju att du ogillar att jag publicerade den där konversationen. Jag ser inte riktigt vad jag hade gjort för att förtjäna den gallspya jag fick på mig nämligen, så jag visste inte vad annars jag skulle göra. Jag får förstås själv ta konsekvenserna av det beslutet, men jag hoppas inte det kommer påverka arbetet mot övervakningssamhället negativt. )

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Tyvärr är sidan hackad igen. Det finns gott om människor därute som fått för sig att inte gilla det arbete vi gör, tyvärr, men det kan inte hjälpas. Vi arbetar på att få upp sidan igen och även på att försöka finna bättre och säkrare lösningar inom kort.

  Tyvärr är det väl så att den konversationen var tänkt att vara mellan dig och Alexander. Jag tycker man ska fråga först om man ska publicera en sådan konversation. Man ber om lov.

  Just det som Alexander sa då kanske var litet förhastat, då vi ju alla faktiskt har rätt att ha våra egna åsikter. Jag håller med honom om att är man ex totalförespråkare för fullständig anarki och för ett "luften är fri-perspektiv" på tillvaron, så kanske man faktiskt inte hör hemma i Liberati. Det är inte en öppen klubb bara för skojs skull. Var det det, så skulle vi lika gärna bara kunnat gå med i Fp från början allihopa. Något exempelvis jag valt att inte göra i dagsläget.

  Jag håller inte med om allt som varken Alexander eller någon annan säger. Men vi har ett bra diskussionsklimat och har samma grundläggande tankesätt som styr våra bedömningar. Det är det allra viktigaste i mina ögon. I just frågan om IPRED har jag kanske tagit en annan ståndpunkt till viss del. I mångt och mycket står Alexander och jag enade.

  Det är olyckligt, tycker jag, att ord har lagts i min mun i vilket fall som helst eftersom det har skadat dels mig (genom diverse hot och påhopp inte minst), men även Svart Måndag och dess medlemmar. Inte minst på så vis att andra har fått klä skott för vad jag inte har sagt och genom att Svart Måndags hemsida nu blivit hackad två gånger på väldigt kort tid.

  Hur som helst.

  Gör som sagt skillnad på vad som är Liberati, vad som är Svart Måndag och vad som är jag som privatperson. Det kommer underlätta saker väldigt mycket, trots allt. Och kom även ihåg att Svart Måndag styr sig självt och inte agerar utifrån varken Liberatis, Mp's, Fp's, M's eller PP's agenda. Svart Måndag är och ska förbli helt fristående, oavsett vart jag själv personligen har min politiska hemvist.

  Med tanke på att vi i styrelsen för Svart Måndag har mer än en handfull politiska inriktningar kan det vara bra att ha det i åtanke innan man går och vässar sina svärd.

  I kampen mot övervakningssamhället behöver vi inte fler inbördeskrig. Jag vill hemskt gärna se att vi fortsätter dra åt samma håll och fortsätter arbeta på ett bra och positivt sätt tillsammans.

  I Göteborg i januari. I samband med övervakningsseminiariet i Stockholm som ser ut att bli av i mars och även i samband med Freedom Not Fear under slutet på sommaren eller under hösten (inledande arbete har påbörjats i Stockholm, Berlin, Helsingfors och ett par ytterligare städer).

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik