2009-03-01

DN jagar spöken bakom FRA-motståndet

Det är med viss fascination jag läser artikeln i DN om det fantastiskt välregisserade FRA-motståndet under 2008. Jag kan inte låta bli att småle litet grann.

Alltså, om man hårddrar det ordentligt och verkligen vill få fram en viss tolkning, så kan man verkligen åstadkomma underverk, men hur den egentliga äkthetsgraden i det verkligen ser ut i slutändan är ofta något helt annat.

Visst var FRA-motståndet välregisserat. Och nej, det var inga idioter som spelade spelet gentemot regeringen och förespråkarna för lagen. Jag tror man kan säga mycket om människorna bakom bloggstormen och aktivistchocken under året som var, men ingen av oss är dum. Emma, Hax, Louise P, Rick Falkvinge, JensO, Niklas Starow, Michael Gajditza, Micke Nilsson, Mark Klamberg, mängder av superambitiösa piratpartister... En hel drös ungdomsförbundare var inblandade, förstås, och många många många andra. Det fanns ju sådana mängder av fantastiskt aktiva och kompetenta skribenter, aktivister och politiker som arbetade med detta. Inte minst Camilla Lindberg har varit fantastisk under den här kampen. Gud, vad den människan har kämpat! En orsak till att Liberati skapades var faktiskt också just behovet av att diskutera sådana här frågor mer på djupet och att bygga en plattform för att kunna agera för människors fri- och rättigheter. Det var en stor orsak till att jag hoppade på det tåget. Men vem som låg bakom FRA-stormen?

Jag skulle snarare säga att bakom kampanjerna låg ett flertal jäkligt kompetenta människor som vet hur man skriver, som verkligen kan konsten att gräva fram information och att se till att människor nås av den. Och till stor del rörde det sig inte om PR-byråer. Jag är rädd att jag är den som är skyldig till att hela debatten om användandet av sociogram kom till, exempelvis. Ingen PR-byrå hjälpte mig med det. Däremot såg jag till att rätt människor fick information om vad som låg bakom. Jag har haft en rätt pressad tid på sistone för att försöka förklara för DN att jag inte har blivit mångmiljonär på kuppen. Att ingen annan låg bakom Svart Måndag.

Bakom Svart Måndag låg jag. Personligen. Ingen PR-byrå skapade Svart Måndag. Jag är rädd att jag är skyldig. Är det okej och räcker det om jag räcker upp handen, niger, rodnar klädsamt och erkänner att det var jag? Rektor får väl plocka fram rottingen?

Runt mig samlade jag däremot en grymt kompetent styrelse, bestående av människor som engagerade sig aktivt och ideellt. Människor som Niklas Starow, Petter Axén, Christine Sahlström (som, för kuriosa, var den som betalade för tillståndet inför Hoppets Demonstration), Emina Karic, Klara Ellström, Victoria Drefvenborg, Mikael Lassi, Michael Gajditza och ett gäng till stod bakom det arbetet. Även Jens Odsvall, Mark Klamberg och några till arbetade på rätt friskt på olika håll och vi gjorde en hel del grejer tillsammans. Där fanns även en grupp andra, förstås. Det gör ju så ofta det. Och med oss hade vi även organisationer som tyska AK Vorrat, amerikanska Epic och det världsomspännande aktivistnätverket Freedom Not Fear. Fantastiskt kompetenta människor som jag på olika vis har litet kontakter med sedan en tid.

Visst har jag arbetat med Westander. Men enbart för att marknadsföra Hoppets Demonstration den 16 september. Den demonstrationen blev superlyckad, och jag tror att det nog var aningen fler än 300 personer som närvarade vid den demonstrationen. För att inte tala om demonstrationen Piratpartiet anordnade samma dag och som under dagen senare anslöt sig till oss på Sergels Torg. Hoppets Demonstration arrangerades och anordnades helt och hållet med våra egna pengar. Hemsidor skapades, tillstånd skaffades och så vidare. Av oss själva. Visst finns det andra människor jag pratat med. Det vore konstigt annars, och det är ingen stor sensation i sig. Vi gör sånt, vi människor. Vi är sociala varelser. Och ska man spela spelet, så spelar man det fullt ut.

Visst har jag mottagit råd och tips. Visst har jag ägnat mig åt lobbying. Dels i riksdagen. Dels genom att diskutera frågan med människor jag känner på olika håll och i olika branscher. Självklart har jag arbetat med individer som drivits av samma övertygelse som jag. Har de suttit på pr-byråer, så fine. Har de varit politiker, sophämtare, tunnelbaneförare eller butiksbiträden, så har jag tagit det med dem.

Men det fanns ju så många andra demonstrationer runtom i landet. Demonstrationer som Svart Måndag låg bakom tillsammans med partier och ungdomsförbund, men där ingen annan marknadsförde oss överhuvudtaget. Göteborg, Kalmar, Helsingborg, Kristianstad, Borlänge, Malmö, och även ett flertal aktioner uppåt i landet. Vi stod bakom en del. Den samlade vänstern stod bakom några. Piratpartiet har mer än en liten del i det hela. Grön Ungdom var väldigt aktiva, de också. Senast i början av december hölls en demonstration i Göteborg. Och så vitt jag vet har inga stora företag stått bakom varken den eller någon annan demonstration.

Det verkar som om det är väldigt svårt för tidningar som Dagens Nyheter att acceptera att en folkrörelse kan växa sig så stark som denna gjorde - utan att där finns någon sorts Mastermind bakom det hela. Utan att ledarna för rörelsen blivit sådär snuskigt stormrika på kuppen. Utan att någon har velat ta betalt för det de sysslat med.

Kanske beror det på att det var FRA-frågan som visade bloggarnas och allmänhetens makt på allvar för första gången? Vi kunde väl ändå inte dribbla förbi hela gammelmedia nästan som i sömnen utan att stora och monstruösa intressen låg bakom?

Visst hade det varit bra för mig, personligen, om jag nu hade blivit betald av någon för att starta upp Svart Måndag. Jag hade gärna haft ett tillskott i fickan efter det hårda 2008. Jag kan säga att det har jag inte. Jag kan bara drömma.

"Mom. Dad. Send money, please... I'm broke!"
- Förlåt, jag kunde bara inte låta bli...

Jag startade Svart Måndag därför att jag brann (och brinner) för frågan. Jag brinner också för att stoppa andra vansinnigheter som kan skada människor på så oerhörda vis då man slår dem samman. ACTA, IPRED, Datalagringsinitiativet och så många, många fler liknande eländen. Det arbetet driver jag fortfarande. Dels i Svart Måndag. Dels i Liberati. Dels inom Freedom Not Fear-nätverket.

Vid sidan av det bedriver jag också andra frågor. Exempelvis kravet att Sverige ska sluta tvångssterilisera mellan 60-100 personer varje år, en verksamhet som fortfarande pågår. Än idag! En fråga som inte ett enda parti eller ungdomsförbund har vågat ta tag i ännu, av rädsla för det vansinniga tabu som råder kring frågan. Inte en enda tidning har grävt i det. Men att Sverige år 2009 fortsätter att tvångssterilisera en grupp människor på Karolinska Sjukhuset och på Linköpings Universitetssjukhus är människorättsligt vidrigt på en nivå som är... obeskrivlig!

Nej, Sverige har aldrig slutat tvångssterilisera. Vi har bara slutat prata om det, byggt tabun, urskuldat oss, skapat utställningar på muséerna om det och slagit oss för bröstet med lögnen om att vi faktiskt har slutat. Men det är svårt att lägga av sina svåraste laster, sa drogmissbrukaren. Inte sant?

Jag är ett av de olyckliga offren för den politiken. Jag är tvångssteriliserad på grund av svensk politik. År 2008. Bara så att ni vet.

Jag föreläser också om HBT- och, inte minst specifikt, om transfrågor. Jag är väldigt aktiv som aktivist inom det området också. Jag gör mycket mer än att bara kritisera FRA-lagen. Och jag arbetar även som stödperson för människor som ska genomgå könskorrigeringar.

Jag ligger bakom ett framväxande internationellt projekt kallat The International Trans Identity Project, som syftar till att ge människor med en transproblematik stolthet, trygghet och en känsla av identitet och samhörighet. Som ska stärka dem, ge dem förebilder och korrekt och uppdaterad tillgång till information, stöd, forskning, vårdresurser och liknande. Där finns förgreningar i Peru, England, USA, Kanada, Danmark, Ryssland, Philippinerna och ett flertal andra länder.

Jag spelar sällan smått. Och bestämmer jag mig för att göra något, så gör jag det. Oavsett om jag tillfälligtvis får medial draghjälp av än den ena eller än den andra aktören. Jag samarbetar, bygger nätverk, föreläser, argumenterar och ser till att aktivt arbeta för min ståndpunkt. Och jag är, förlåt mig nu för att jag säger det här, fruktansvärt bra på det jag gör.

Bortsett från det faktum att jag just nu är fullkomligt utbränd och dessutom har tusen saker att ta hand om privat. En stor orsak till att den här stjärnan just nu tar litet välbehövlig semester, egentligen, från hela cirkusen. Men skapade jag Svart Måndag på uppdrag av någon annan än mig själv? Knappast. Jag såg att behovet fanns och jag agerade. Jag tycker resultatet blev helt ok. Inte sant?

Svart Måndag skapades som en gemensam grund att stå på för de partier som traditionellt har svårt att arbeta tillsammans. Nätverket såg till att sammanföra parter som annars skulle haft svårt att stå sida vid sida. Ingen organisation stod bakom oss. Svart Måndag skulle stå bakom som en neutral aktör som gav en möjlighet att samarbeta även där ingen annan grund fanns för samarbetet än just FRA-frågan.

Visst fanns det intresse hos företag, pr-byråer och andra att driva frågan, och visst har de aktivt velat marknadsföra sin syn på det hela. Det finns säkert pengar inblandade här och där. Men jag har inte sett några. Rätt stora summor har jag snarare sett försvinna mellan mina egna fingrar under tiden. Mina och andra aktivisters. Men att påstå att partier eller ideella organisationer finansierats starkt av dessa byråer, eller att det fanns mörka spöken i garderoben som höll i trådarna och som betalade eller på annat vis övertygade mig eller någon annan om att göra det vi gjorde är nog litet grann att ta i så att sömmarna spricker.

En stor del av de kontakter jag har på olika håll har jag diskuterat med. Vänner, bekanta, affärskollegor och andra. Jag har aktivt nätverkat för att kunna göra det jag gjort. Självklart. Liksom resten av människorna i Svart Måndag.

Jag har samarbetat med StoppaFRA-lagen. Jag har samarbetat med Piratpartiet. Jag har samarbetat med samtliga ungdomsförbund, med Miljöpartiet, med Vänsterpartiet, med Feministiskt Initiativ, med Junilistan, med riksdagsledamöter från samtliga partier, med bloggare, med underbara människor som inte alls är involverade i politiken på något annat plan än just kring integritetsfrågorna och utifrån sin tilltro till kampen för mänskliga rättigheter. Jag har självklart samarbetat med ett flertal personer som aktivt arbetat för att riva upp FRA-lagen. Många av dem har ju uppenbarligen talat på våra demonstrationer. Duh!

Svart Måndag har agerat som en stark enhet skapad av privatpersoner från olika delar av samhället. Vi har varit en sammanslutning av människor som trott på det vi gjort och som beslutat oss för att inte sitta tysta, som valt att agera. Vi är grymt bra på det vi gör och vi har arbetat med andra som är otroligt duktiga på det de gör. Vi har givit en röst till organisationer som vi inte varit direkt kopplade till och vi har bundit samman dem med våra övriga kontakter och med de partier och organisationer som har kämpat vid vår sida.

Så var finns den stora nyheten? Jag kan tycka att artikeln är missvisande, men jag ska väl inte gnälla för högt. Den framställer ju mig och de andra bakom FRA-motståndet som rätt smarta och slipade individer och det är ju alltid trevligt. Jag vågar påstå att vi är det också. Men ingen av oss går under epitetet marionett. Det är vad jag vill få fram just nu. Ingen av oss är dum nog att låta någon annan styra våra åsikter. Ingen av oss är köpt. Ingen av oss engagerade sig av någon annan anledning än för att vi brann för det vi gjorde och för vår syn på mänskliga rättigheter, övervakningssamhället, integritetsfrågorna och vår vilja att förändra och förbättra världen.

Och det kommer vi nog att göra länge än.

Vänner! Vi ses på barrikaderna!

4 kommentarer:

 1. Tja vad ska man säga, om artikeln i DN.
  Mitt engagemang är bekostat av mig själv och drivs på min obetalda fritid.

  Kan inte enskilda företagare, känna samma drivkraft inför lagar som FRA-lagen, IPRED1 (2) och ACTA. När de är ett hot, mot vårat demokratiska rättssamhälle.

  SvaraRadera
 2. Bra, Amanda.
  Såklart vi inte var dumma. Men betalda, nej.
  Betalat en del, ja, inte minst av fritid.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/03/om-bloggande-eller-hur-dn-missat-att.html

  SvaraRadera
 3. JensO: Jag vet faktiskt inte vad det är som styr, men att det finns någon form av intresse för misskreditering är uppenbart. Om det sedan beror på att DN inte gillar PR-byråer, att de är i desperat behov av ett skop eller att de helt enkelt är förbannade över att de blivit omsprungna av bloggosfären vet jag inte. Intressant är det i vilket fall. Jag tycker inte riktigt om det, men jag kan litet roat och förnöjt kika på det och tycka att det är rätt ok ändå. Hur de än vrider det, så är det så tamt. Så meningslöst. De kommer aldrig kunna sänka den här rörelsen genom att hitta på dumheter och fibbla med kronologier och konspirationsteorier. Låt barnen roa sig. Det finns, åtminstone teoretiskt, en chans att de växer upp i slutänden.

  Lars-Erick: Ingen skulle nog våga riktigt påstå att vi är dumma. Tyvärr gillar jag inte greppet om att vi skulle vara styrda marionettdockor. Det är det jävligaste av alltihop, på något vis. Så hårt som vi alla jobbat, så är det ett rent jäkla hån mot oss alla som varit aktiva i det här.
  Sedan kunde vi alla önskat oss litet mer betalt än vi fått, men låt dem roa sig. Jag känner inte att det bekommer mig om en tidning som DN skjuter sig själv i foten kring pengafrågan. Och jag tycker inte att det skulle svärta ner oss så mycket ens om vi fått de där jäkla slantarna ändå.

  SvaraRadera
 4. Amanda. Tja, nickedockorna på DN kanske tror att så är alla andra också.
  Men varför skulle en nickedocka skriva på bloggar och protestera så intensivt som gjorde. Och nu gör igen pga DN.

  DN förstår inte att pengar inte är allt. Kanske för att de har för bra betalt där. Då blir de ju lätt giriga.

  Det utmärkande för riktiga bloggare som skriver om samhällsfrågor, dvs politik, är ju att vi INTE är nickedockor. Vi angriper missförhållanden och hot mot demokratin.

  Tänk om DN kunde göra detsamma!

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/03/maktens-megafon-dn-har-glomt-sin.html

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik