2009-06-21

Demonstration för Iran på Sergels Torg - vart var ni?

Jag kom hem för ett par timmar sedan efter att ha närvarat vid demonstrationen på Sergels Torg i Stockholm till stöd för det iranska folket.

Det var god uppslutning och det var en kraftfull stämning, men vart var alla svenskar? Jag saknade er alla därute. Jag undrade vart ni var någonstans. Alla ni som bryr er och som har empati för de som far illa i Iran och de som kämpar för demokrati och mänskliga fri- och rättigheter.

Jag såg inga politiker. Inga partier var där. Inga ungdomsförbund. Inga integritets- och demokratiförkämpar. Ingen.

Jag var där tillsammans med Jens Odsvall och Victoria Drefvenborg från Svart Måndag och vi blev alla imponerade av styrkan i demonstranternas övertygelse. Det är dags nu. Det är dags att avskaffa tyrannin. Det är dags att säga farväl till förtryck, våld, hot och censur.

Samtidigt går det rykten om att omfattande protester samordnas i Teheran inför kvällen och natten. Det närmar sig nya sammandrabbningar. Den än så länge sittande regimen har nu arbetat aktivt för att kasta ut alla utländska journalister, försöker stoppa all extern kommunikation och slår med våld ned protesterna. Situationen sägs vara fruktansvärd. Jag är skrämd. Väldigt skrämd. Och på näthinnorna bränner hon sig fast fortfarande. Neda. Den unga kvinnan som fallit offer för en krypskytt och som kommit att bli själva symbolen för det fruktansvärda som händer och för hela revolutionen. Det gör så ont att se. Och jag kan inte låta bli att må fruktansvärt illa. Det berör. Det känns. Det går inte att glömma.Och återigen undrar jag vart alla ni andra var idag. Jag vet att det är midsommarhelg, men detta är så oerhört himla viktigt. Det är så oerhört betydelsefullt.

Detta är något som kan påverka världspolitiken för lång tid framöver. Detta kommer att påverka så många miljoner människor lokalt, men även en oerhörd mängd människor, oberoende av etnicitet eller religiös tillhörighet i mellanöstern, men också i hela världen. Detta kommer att ha omfattande konsekvenser även för hela vår värld. Västvärlden. Ni vet väl det? Ni förstår det?

Och vid sidan av de rent världspolitiska aspekterna och vad det innebär för västvärldens relationer med den muslimska världen... det här kommer att handla mycket också om något annat.

Detta är själva orsaken till att Nätverket Svart Måndag existerar. Och en stor del i att även Liberati existerar. Detta är en stor del av orsaken till att vi idag pratar om den stora integritetsdebatten.

Därför att integritet och demokrati handlar om något så himla mycket större och viktigare än fildelning. Det handlar om Facebook och Twitter som medel att kommunicera med omvärlden. Det handlar om försök att censurera och blockera nyhetsmedier, bloggar, privata användarkonton och allt vad det kan vara i ett försök att stänga ute omvärlden och förvägra mänskligheten en möjlighet till insyn.

Detta handlar om vad som händer då en totalitär regering vill kunna styra sina medborgare och använder alla sina resurser för att oskadliggöra sina motståndare och tysta dem. Det handlar om att tysta opposition och opinion. Något som inte är så långt från vår egen vardag som vi tror.

Det är idag inte alls omöjligt att något liknande kan hända även här. Även i Europa. Hur många här minns striderna i det forna Jugoslavien? Och dessförinnan? Östblocket. Eller det nationalsocialistiska tredje riket. Det kan hända även här. Det har hänt förr och idag sätter vi i händerna på våra egna regeringar verktygen för att det ska kunna ske. I händerna på våra regeringar sätter vi verktygen att förhindra en folklig demokratisk revolution, att registrera åsikter, censurera, tysta, stoppa, sätta punkt. Detta är vad det leder till.

Och under tiden människorna i Iran kämpar och delar med sig av sin kamp för demokratin, sitter den svenska regeringen tyst. Den svenska ambassaden öppnas inte för människor i behov av hjälp och vård. Det är en av väldigt få ambassader som inte är öppen idag. Varför? Varför är regeringen så himla feg?

Vart är Reinfeldt? Vart är Bildt?

Och det är vi som ska styra Europa om bara en och en halv vecka. Jag tycker nog att vi borde skämmas!!!

Detta är den ledning vi har idag. Som saknar så mycket ryggrad. Som saknar så mycket styrka och trovärdighet. Som saknar så mycket vilja. Och samtidigt kämpar man för att införa övervakning, registrering, sociogram, medel som möjliggör förföljelse, censur och statliga maktmedel över medborgarna även i Sverige, Europa och Västvärlden.

Är det så en regering ska se ut? Är det så vi vill att våra ledare ska agera? Är detta vad vi ska stå för i det trygga lilla Sverige? Jag tycker det är fruktansvärt. Jag tycker det är något vi har all rätt och skyldighet att skämmas över.

Vi kan inte agera för demokrati och mänskliga fri- och rättigheter varken på hemmaplan eller någon annanstans i världen. Samtidigt ska det svenska folket tystas och kontrolleras.

Fredrik Reinfeldt - vi har fortfarande inte glömt. Vi har fortfarande inte tystnat.

Carl Bildt - se till att öppna ambassaden för behövande.

Under tiden... ta er en titt på vad internet innebär och vad det kan göra för demokrati och fria och öppna samhällen idag och i framtiden. Tänk efter och försök förstå vart övervakningssamhället är på väg att föra oss idag. Försök förstå vilken framtid ni lägger grunden för. Vilken sorts samhälle ni skapar.

Kan inte dagens politiker förstå detta och kan de inte sätta sig in i hur den moderna världen och informationssamhället fungerar, så måste nya ledare till. En ny generation som vet vad demokrati och integritet innebär. En ny generation med råg i ryggen nog för att sätta ner foten då en omvärld far illa. Som vågar ta ställning då de viktigaste händelserna i världspolitiken inträffar.

Kan inte dagens politiker ta ställning, så får den nya generationens politiker göra det. Ska det behövas, så ställer jag själv upp i valet inför 2010. Jag har blivit nominerad och kan tänka mig att stå upp för en ny tids politik och det nya samhällets och den nya världens ideal och drömmar. Förutsatt jag överlever provvalet, vilket återstår att se. Förutsatt ni vill ha mig. Men hur som helst är det viktigaste att vi blir fler som vet, fler som förstår, fler som vill och som kan. Fler som är beredda att odla ryggrad och kämpa för en värld som vi alla kan stå för och tro på. Som är beredda att skapa en framtid som motsvarar våra drömmar.


Iran symboliserar och visar på precis allt som jag tror och arbetar för. Behovet av en fungerande demokrati, mänskliga fri- och rättigheter, pressfrihet, yttrandefrihet, frihet från förföljelser, hot, våld och censur. Det visar på människors tro på något bättre och mer värdefullt. Det visar på hur människor tror och drömmer och önskar. Det visar på vad vi inte vill ha och vad vi verkligen borde kämpa för. Ändå är det så få som engagerar sig. Detta är vad jag vill säga. Detta är orsaken till att jag blir så förnärmad varje gång integritetsdebatten blir förringad till enbart fildelning och internationella handelsavtal. Detta är orsaken till att jag inte tror på övervakningssamhället. Iran symboliserar allt det.

Vart var ni alla då demonstrationen pågick i Stockholm idag? Jag hade velat se er där idag. Jag hoppas få se er där nästa gång. Och jag hoppas få se er i Jönköping 4-5 juli och i Stockholm den 12 september. Då går Svart Måndag ut på gatorna för att visa viljan att omskapa politiken till något som vi kan stå för och som skapar möjligheter att leva i frihet även i framtiden. Oavsett om vi är svenskar, iranier, irakier, tyskar, ryssar, amerikaner, burmeser eller vad det vara månde.

Möt upp och visa er vilja att forma en framtid vi slipper skämmas över. Visa framfötterna och ta er plats. Skapa utrymme för demokrati och frihetsliga värderingar. Skapa utrymme för en bättre värld. Jag hoppas få se er ute på gatorna snart, snart, snart.

Jag saknade er på Sergels Torg idag. Låt mig få äran av ert sällskap under de månader och de år som kommer. Jag ser fram emot att träffa er alla snart.

Intressant

4 kommentarer:

 1. Jag borde varit där. Ja. Fan också. Tack för detta blogginlägg. Keep fighting.

  PS.
  Du får fler kommentarer om du öppnar upp så man inte behöver vara Google-medlem för att kunna skriva ett svar.

  - Jack Hansen

  SvaraRadera
 2. Sant. Stängde ner litet grann för en tid sedan av självbevarelsedrift. ^^
  Men kan säkert vara bra att ge litet friare tyglar igen. Spenderar litet mer tid med bloggen igen, så det kan vara sunt.

  SvaraRadera
 3. Hej.
  Jag tror att många inte vet om vilka dagar och vilka tider som gäller för demonstrationerna. Kan du möjligen publicera det på din hemsida och om du också vill på facebook-grupper som har bildats tex "Ja till rättvisa i Iran".
  Tacksam svensk-iranier

  SvaraRadera
 4. Aktioner som sker i Sverige och som jag får nys om på ett eller annat sätt kommer jag självklart att meddela här på bloggen, på Twitter och på Facebook. Absolut!

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik