2009-06-22

Pressmeddelande: Folkpartiet 2009-06-22 - Kalla upp Irans ambassadör i Stockholm

Pressmeddelande från Folkpartiet liberalerna i riksdagen 2009-06-22

Birgitta Ohlsson (FP) om våldet i Iran:
Kalla upp Irans ambassadör i Stockholm

- Italiens utrikesminister Franco Frattini har beordrat den italienska ambassaden i Teheran att bistå skadade demonstranter. Nyhetsbyrån Reuters uppger att Franco Frattini på onsdag denna vecka under ett möte i Stockholm kommer föreslå att EU-ländernas ambassader i Iran samordnar humanitär hjälp. Utrikesminister Carl Bildt bör stödja initiativet. Folkpartiet har i en veckas tid krävt att svenska ambassaden i Teheran ska hjälpa skyddssökande.

Det säger Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson (FP), med anledning av situationen i Iran. Revolutionsgardet i Iran har officiellt meddelat att de kommer att agera mot demonstrationer. BBC har under måndagen avslöjat att Nokia Siemens Network försett regimen i Iran med teknik för att övervaka medborgarnas kommunikation.

- Irans ambassadör i Stockholm bör omgående kallas upp till UD. Storbritanniens, Tysklands och Frankrikes regeringar har alla kallat upp de iranska ambassadörerna för att kritisera regimens våld mot frihetsaktivister. Det är dags att Sverige sållar sig till de EU-länder som kraftfullt markerar mot diktaturen i Iran, kräver Birgitta Ohlsson.


Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson (FP)
En högst egen reflektion såhär på nattkröken:

Problemet just nu är att Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt fegar ur. Det är totalt oförsvarligt!

Det är dags att Sverige tar initiativ i denna frågan. Hur ska vi annars kunna stå med rak rygg under ordförandeskapet? Tomtarna på Rosenbad får faktiskt ta och börja öka tempot en aning och morska upp sig! Nå, Carl? Ska vi verkligen behöva skämmas för att vi är svenskar, tycker du?

Ta ditt ansvar, visa handlingskraft och se till att den svenska beskickningen slår upp sina dörrar per omgående!

2 kommentarer:

 1. Är det verkligen i det Iranska folkets intresse att våra politiker här i Europa och i USA, blandar sig i det Iranska folkets frihetskamp?
  Tittar man på de Iranska politikerna och prästernas normala retorik vad gäller väst ser man att dom ofta målar upp västvärldens politiker som fiender. Finns det inte en risk att våra politikers uttalande kommer att användas som propaganda för att "bevisa" att demonstrationerna "egentligen är koordinerade från väst". Regeringssidan har ju redan motdemonstranter ute med budskapet att "kravallerna kommer från Storbritannien" på sina skyltar.

  Att västvärldens innevånare protesterar och stöttar det Iranska folket är jättebra och kan nog vara ett gott stöd för demonstranterna i sin kamp mot förtrycket. Men när man börjar blanda in den politiska eliten, människor med makt så sänder man helt andra signaler. Strävan efter frihet måste komma från folket och därför behöver även stödet till den strävan komma från folket. När stödet kommer från en främmande makt kan det få helt andra effekter på folkets längtan efter frihet.

  SvaraRadera
 2. Eller också är det den där cynismen som gjort att folket i Iran och andra delar av den övriga världen föraktar västvärlden och våra politiker. Just för att vi alltid skiter i vad som händer med folket, med medborgarna, men lierar oss med de allra mest förtryckande regimerna för att gynna våra egna intressen. Att ställa sig på folkets sida och kräva humanitär hjälp och beskydd för sårade och människor i behov av en frizon förstår jag inte hur det skulle skada människor på plats eller deras förtroende.

  Något annat är bara cyniskt och omänskligt och underbygger snarare de stämningar mot västvärlden som förhärskat här och var ibland. Det är feghet och på gränsen till kriminell lathet att inte agera för människor i nöd. I mina ögon är det inte svårare än så.

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik