2009-07-16

Det finns inga hot och spöken på den här himlen inte...

Så rikets säkerhet ska diskuteras i privata och oskärmade mobiltelefoner och sms-konversationer. Så bra! Så praktiskt!

Jo, och det finns ju inga som helt skäl att misstänka att något sådant skulle kunna hända med våra privata uppgifter som sparas undan av FRA eller andra övervakningsinstanser - civila eller militära?

Med tanke på att vi alltid har att göra med den mänskliga faktorn, kommer vi alltid att ha problem med dels människor som slarvar och skiter i reglementen av ren lathet - och dels, vilket är värre, människor som skiter i reglementet för att uppnå något annat mål.

Exempelvis människor som gärna vill veta vad den eller den kändisen har för privatliv eller säger till sin mamma i telefon eller mail, eller vem den politikern ligger med just nu. Vad någon annan umgås med för människor och vart den eller den individen ska åka på semester.

Jag är inte alls trygg med statliga eller överstatliga övervakningssystem. Inte när stora delar av den moderna generationen människor idag lever nära nog hela sina liv online. Vi textar varandra från mobiltelefoner på tunnelbanan, vi skickar roliga bilder på varann med mms, vi berättar om våra innersta känslor med våra vänner via telefoni som dessutom allt oftare till stora delar överförs digitalt. Vi mailar, viserar våra digitala kollektivtrafikkort, deklarerar, betalar våra räkningar, använder bankomater och visakort osv. Och varje gång en uppkopplad maskin används någonstans i Sverige eller i någon annan del av världen ska nu informationen sparas av staten via FRA.

Samtidigt vill EU nu harmonisera våra säkerhetstjänster och polismyndigheter och föra dem närmre varann för att kunna få tillgång till samma information om samma 500.000.000 människor i Europa och otaliga andra bland världens flera miljarder invånare som kommunicerar med Europa för att proaktivt kunna jaga ett fåtal brottslingar.

Och nu ska det dessutom bli olagligt att "prata terror". Hur ska det gå till? Och vem bestämmer vad som är terrorprat eller inte? Vart går den magiska gränsen? En gråtande arbetslös som inte får ihop till hyran och för sin familj eller sina vänner bannar den sittande regeringen? Är detta harmfullt nog - att jag skriver om det här? Gör det mig till en terrorist? Eller kanske talet jag höll i Humlegården igår?

Jag drar mig till minnes Marianne Mikko som förra året försökte driva igenom ett initiativförslag i EU som skulle ge europeiska regeringar rätten att censurera och eventuellt stänga ner bloggar och hemsidor som uttalade sig ofördelaktigt om sittande regim eller bara hade fel åsikter. En obligatorisk registrering av bloggarna, deras författare och deras intressen och åsikter skulle i vilket fall bli av. Hallelujah!

Litet närmre vår egen tid har vi det fantastiskt medeltida och urbota fåniga eländet till lag som just klubbats i Litauen och som förbjuder människor att tala positivt om homo- och bisexuella, om spel och gambling, om hypnos och vad mer det nu kan vara. Vad?
Hur länge dröjer det innan homo- bi- och transvärlden blir helt och hållet förbjuden att existera. Märk väl att detta inte är "någon annanstans". Detta är ett grannland som ligger bara en kort bit bort med flyg eller båt.

Den brittiska anglikanska kyrkan sätter press på Svenska Kyrkan och hotar med försämrade relationer (kanske ett upphörande av det ekumeniska arbetet helt och hållet i förlängningen?) på grund av diskussionerna och beslutet inom Svenska Kyrkan att viga och välsigna samkönade par.

Och i Sverige fortsätter vi att tvångssterilisera trans- och intersexuella.

I Sverige tystas man dessutom om man diskuterar droger i tv-program, även om det gudskelov inte var vår regering som lyckades med det konststycket. Men hur lång tid tar det med en inte fullt så liberal regering vid makten och med ett par moraliska svallvågor som slår emot oss av det ena eller det andra skälet?


Vi har fortfarande en lång väg kvar innan vi kan köpa argumentet med rent mjöl i påsen och att vi lever i den bästa av världar, där ingen alls behöver frukta staten eller regeringen. Där ingen ska behöva vara rädd för förföljelser. Där ingen ska behöva oroa sig för vad som kan komma att hända imorgon.

Kampen har bara börjat. Det ser mörkt ut för Europa idag. Låt oss hoppas att delegaterna som diskuterar Stockholmsprogrammet nu under veckan tar sitt förnuft tillfånga och gör världen en liten aning ljusare att leva i igen.Intressant!

2 kommentarer:

 1. Jag mottar för min del Engelska Kyrkans kraftfulla initiativ med glädje. Svenska kyrkan har alldeles spårat ur och blivit en filial till den världsliga makten med Politisk Korrekthet som dogmatiskt ramverk i bibelns ställe. Homosexuella skall i fråga om materiella förhållanden ha samma faktiska rättigheter som alla andra, så det är inte alls ifrågasatt, varför man inte skall svamla om "förtryck av minoritet". Däremot skall avvikelsen ICKE helgas med något slags metafysisk normativitet den helt enkelt inte har, och så enkelt är det, och det SKALL kunna sägas rent ut utan risk för mediala och pseudojuridiska repressalier från Överhetens sida.

  Svenska Kyrkan ansluter sig till den politiska Överhetens åsiktstyranni över Sveriges folk. Den beställsamma opportunismen förtjänar ingen som helst respekt, och den engelska kyrkans bistånd till en autentisk och självständig svensk andlighet är därför oerhört välkommet.

  Det är också en kamp som bara börjat!

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 2. Hej Peter.

  För mig som för bara ett litet antal år sedan blev exkommunicerad från svenska kyrkan på grund av att jag tillhör en sexuell minoritet och så sent som för ett drygt år sedan blev tvångssteriliserad av svenska staten är det tyvärr inte helt lätt att hålla med.

  Respekterar din åsikt, men tycker själv att saker går åt alldeles rätt håll den dagen alla människor de facto får samma värde, samma rättigheter, friheter och skyldigheter.

  Jag har svårt att förstå varför en exkluderande och i grunden diskriminerande norm från urminnes tider ska få fortsätta stå oemotsagd i all evighet bara för att den upphöjts till religiös (eller annan) tradition.

  Allt väl!
  Amanda

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik