2009-11-04

Dags för sprutbytesprogram i Stockholm?


Nu har, äntligen, generaldirektörerna vaknat
och Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Folkhälsoinstitutet har givit sig in i den så infekterade debatten om sprutbytesprogram i Stockholm.

Jag har tidigare argumenterat för den här frågan på många olika håll; exempelvis här. Men det är först nu de stora och riktigt tunga elefanterna gör mig och de andra förespråkarna för en mer human lagstiftning sällskap och därmed ger oss rätt i vår argumentation.

Nu torde det väl ändå bara vara en tidsfråga innan vi får se ett fungerande sprutbytesprogram i Stockholm och allra helst i hela landet. Man kan ju alltid hoppas.

ProjO skriver att "vi behöver mindre tro och mer vetenskap i narkotikarelaterade frågor". Jag kan bara instämma. Även Mark Klamberg är inne på samma linje, liksom Seved Monke.Ett stort grattis till medmänskligheten. Det är verkligen dags att vakna nu och jag är tacksam för det inlägg i debatten som förhoppningsvis har satt spiken i kistan för den inte så lyckade politik som förts hittills.


Svenska och internationella erfarenheter pekar entydigt på att välskötta sprutbytesprogram har dokumenterat positiva effekter. Såväl WHO, FN:s hiv-program UNAIDS, Internationella röda korset och Världsbanken rekommenderar sprututbytesprogram som en effektiv metod för att minska smittspridningen av hiv och hepatit. Det är hög tid att en gång för alla slå hål på myterna och ta de vetenskapliga belägg som finns på området på allvar. Sprutbyte motverkar smittspridning, ökar inte antalet narkomaner och påtvingar inte ett land en drogliberal politik. Det är något som nästan alla länder inom EU har insett och därför infört sprutbyte för missbrukare. Undantagen är Sverige – frånsett programmen i Malmö och Lund – och Grekland.


1 kommentar:

 1. Hej!


  Hos oss har vi just nu en omröstning om sprututbytesprogrammet. Omröstningen är fri att embedda på din blogg. Mät opinionen bland dina besökare, gratis.

  Rösta!
  Hälsningar,
  Voter.se

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik