2009-11-15

Ehum... ooops!

Och där försvann ytterligare ett ip-nummer ner i det digitala cylinderarkivet. Helt plötsligt borta i cyberrymden och helt enkelt inte möjligt att använda för att komma åt brottslingar längre.

*host* Så synd!

Men frågan är... hade ingen kunnat räkna ut det här tidigare? Hade ingen kunnat räkna ut att bryter vi mot folkrätten för att jaga folk för något som i praktiken är ett snatteribrott och därmed kriminaliserar en hel ungdomsgeneration så går det fruktansvärt mycket åt helvete. Ingen ISP vill ju för guds skull vara ond och mer eller mindre juridiskt avrätta en majoritet av alla sina kunder och användare. Det funkar inte.

Och gissa vilka som faller i skiten nu? Jo... de brottsutredare som jagar riktigt elaka brottslingar. De där barnporrligorna, virus- och spamspridarna, de ekonomiska brottslingarna och alla andra sågspån som roar sig med att hota folk hela dagarna i ända. Grattis! Vi har just dödat möjligheterna till en fungerande brottsbekämpning på nätet och jag är inte ett dugg road.

Eller... litet kanske. Alltså, det blir ganska kul på något vis med allt detta. Att se folk springa runt i cirklar och inte veta vad de ska göra är ganska gulligt och underhållande ändå.

Och snart alltså ACTA, dessutom. ACTA som kommer ta livet av allt hopp om att våra framgångar rörande Telekompaketet alls kommer ha någon som helst betydelse.

Eller kanske inte... Det visade sig ju att regeringen satt ned foten och krävt att inga svenska lagar ska ändras på grund av ACTA. (Förmodligen ett stort tack till bland andra Karin Pilsäter som jag och Annika Beijbom sparrade med i rätt hög grad tidigare i somras i Folkpartiorganet Tidningen Nu och som redan då lovade att något sådant aldrig skulle få ske).

Min fråga är då... Om regeringen vill jaga fildelare med hjälp av IPRED - hur kommer det sig då att de sätter krokben för ACTA och samtidigt inte kan få bukt med fildelningen och de stygga ISP:erna idag? Och därtill alla dessa anonymiseringstjänster och så den framtida kampen om DLI. Det blir bara bättre.

Har någon råkat fälla krokben på sig själv i sin barnsliga iver, månntro?


------------------------------------------
För övrigt så var det det där med att skydda artister, vad? Times Online har en rätt fin vinkling på det.

Jo, Mary har rätt. Definitivt vill vi hellre ha Piratpartiet i riksdagen än en massa främlingsfientliga spån, trots allt. Integritet och demokrati framför hat och rädsla. Dammit, it's a hard pick!!!

Finhet, ni. Världen behöver mer finhet.

Intressant.


Mary, ScaryMary, Ted Valentin, Karl Sigfrid, Karl Sigfrid 2, Karl Sigfrid 3, Opassande, Leo, Otyget, SvD, Fritänk, Daniel Scythe, AB, Sydsvenskan, HD, Ekot, Hanna, Telegraph, Moppa's Hörna, Diggers all, Boing Boing, Zac, JensO, Isobel på Ex, Klamberg, Karin Pilsäter m.fl., MiNi, Hax, Hax 2, Scabbe, Scabbe 2, Scabbe 3, DNMR, FarmorGun, Oscar Fredriksson, Wired, Christian Engström, Berinder, Marcin, Anders S. Lindbäck, Ipse Cogita, Oscar Swartz, Michael Geist, Michael Geist 2, Michael Geist 3, Michael Geist 4, IP-Watch, Zeropaid

2 kommentarer:

  1. Jag var med på den tiden ISPerna slogs för att få lagra kopplingen mellan ipadress och användare. Det var när vi som då jobbade med maildrift och abuse ville ha dem för att hantera just spam och liknande, och dåvarande regering/riksdag såg det som integritetshotande att vi visste vilka av våra egna kunder som spammat våra andra kunder.

    Jag känner mig gammal nu. Och trött. Bristen på förståelse för hur internet fungerar är precis lika stor nu som den var för tio år sedan...

    SvaraRadera
  2. Jag tror t o m att den är större idag... :o(


    //Zac

    SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik