2009-11-11

Hopp för alla transmän?

Och nu börjar det röra på sig i forskningen kring skapande och återskapande av det manliga könet. Inte en dag för tidigt, med tanke på hur svårt det är för exempelvis transsexuella män att skapa något som alls påminner om en riktig penis och som dessutom går att använda sig av vid exempelvis samlag.

Nu nämns det inte specifikt att tekniken är riktad till just transpersoner, men chefen för forskningsteamet på Wake Forest Baptist Medical Center i North Carolina hävdar att man förstås inte kan styra hur tekniken används utifrån patienters önskemål. Man hävdar också att tekniken med tiden kan förfinas nog för att forskarna ska kunna skräddarsy penisarna efter patientens behov.

Med mer arbete kring det estetiska utseendet, hudtransplantationer och liknande kan detta vara bland de sista bitar som behöver föras till bordet för att en rekonstruktiv kirurgi ska kunna genomföras. Sedan tidigare finns avancerad forskning som går ut på att odla urinrör, exempelvis, och hudtransplantationer har man redan använt sig av i hyfsat stor utsträckning. Det svåraste som återstår idag är alltså att skapa just svällkroppar som kan ge en fungerande erektion. Något vi får hoppas på snart ska vara löst, även om det säkert dröjer ytterligare en stund innan en ny, fungerande kuk verkligen är verklighet för de allra flesta.

Hittills har man i första hand tänkt sig att hjälpa patienter som lider av erektionssvårigheter, som har drabbats av cancer eller som har andra skador på penisen. Men för mig med mitt färgade öga ser jag en värld av möjligheter för en av världens mest bortglömda och förbisedda sexuella minoriteter och jag skulle vara oerhört glad om detta med tiden kan innebära att även trans- och intersexuella män får möjligheten att leva ett fullt och fungerande liv, ha en helt fungerande sexuell samvaro på det sätt så många drömmer om och längtar efter och därmed skapa sig en ny livskvalitet som går vida över vad som är möjligt att hjälpa dem till som det medicinska läget ser ut idag.


Det här kanske bara är önsketänkande från min sida, men jag kan faktiskt inte låta bli att hoppas.Läs även:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik