2009-11-15

HPV-vaccin även till män i staterna?


För någon vecka sedan skrev man på amplifyyourvoice om att det går diskussioner i USA om att införa en möjlighet till vaccinering även av pojkar och män för att komma åt spridningen av HPV-virus bland befolkningen.

Man konstaterar att det inte enbart är kvinnor som drabbas på grund av detta viruset. Det är även många män som drabbas av cancer, och det är många som lider av att så många kvinnor drabbas på grund av viruset.

Någonstans är det litet lustigt att man ännu inte tänkt tanken att om man nu ska göra vaccinering av influensor till något som går litet grann på modet, så kanske man kan utnyttja viljan att skapa en infrastruktur för det till något vettigt.

Inte för att det säkert inte är vettigt med en vaccinering mot svininfluensan. Tyvärr finns det människor inte så långt bort i mina kretsar som drabbats hårt på grund av att någon nära gått bort. Den gör litet ont. Och självklart har jag närstående jag oroar mig för också. Så blir det ju. Och jag antar att jag har goda skäl här och var att oroa mig. Det finns gott om risk i min omgivning, är jag rädd.
Men det är fortfarande en oerhört liten mängd människor som drabbats sådär väldigt hårt av svininfluensan att man kan undra kring huruvida det är samhällsekonomiskt försvarbart att driva på som man gör. Speciellt med den extra oro man sprider och med tanke på att man inte alls bryr sig om huruvida det går att leverera det antal doser som faktiskt behövs för att immunisera en hel befolkning. Det går litet... trögt.

Själv har jag avverkat eländet, med all rimlig säkerhet. Det var ingen rolig historia. Men är det verkligen fler som dött av denna influensa än vad som dör normalt sett av en vanlig höst- och vintervariant? Någon som har statistik?

Däremot... Om vi nu ska börja bygga vaccinfabriker och bygga en riktigt välfungerande och väloljad infrastruktur för fortsatt vaccinering av det ena eller andra skälet... ska vi då inte kika på möjligheten att faktiskt följa det amerikanska tankeexemplet och se om vi inte kan få bukt på HPV en gång för alla då också?

Det kittlar litet grann för mig i alla fall att faktiskt göra en sådan sak. Det lär säkert kosta en del, men vad har inte svininfluensan kostat oss hittills? Det handlar nog mest om att ställa nytta mot nytta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik