2009-11-30

Islamofobin och den globala demokratins förfall

Det är med sorg jag hör att en majoritet av de röstande i Schweiz har fått för sig att rösta för ett nej till minareter i landet i framtiden.

I ljuset av den framväxande islamofobin i Europa (och även i Sverige, som bekant) så är det här förstås oerhört skrämmande på så många vis. Jag känner verkligen en växande avsky mot den här kraftiga attitydförsämringen runtom i västvärlden idag och ser inte minst hur det slår mot en global utveckling som vi verkligen inte har råd att inte ta del av.

Då resten av världen utvecklas, har jag skrivit tidigare, tycks vi i västvärlden mest vilja luta oss tillbaka och njuta av det vi har samtidigt som vi blir rädda för resten av världen, stänger gränser, bygger murar och underbygger hat, fruktan och rädsla för allting och alla som inte är som vi.

Det riskerar att slå mot vår utveckling och mot vår demokrati på ett vis vi knappt kan föreställa oss i förlängningen. Det oroar mig att vi inte kan se det. Att det här kan fortgå utan att vi med krafttag agerar. Därför blev jag glad då så många reagerade mot SD nyligen. Då så många reagerade mot vad som skedde i Vellinge. Men det behövs så mycket mer. Det behövs en allmän attitydförändring gentemot resten av världen och den måste ske i hela Europa och i hela den västorienterade världen.

Det här underblåser ju också en annan aspekt av den obefogade rädsla som sprider sig i västvärlden idag. Det är ju denna rädsla som får agera alibi för stora delar av den kravpopulism och övervakningshysteri som bland annat leder till krav på massövervakning, åsiktsregistrering, registrering på grund av religiösa eller politiska åsikter, inskränkningar och censur av internet och liknande. Även därför är det skrämmande att dessa islamofoba vågor växer sig större och starkare.

Det tycks mig självklart att den minskade toleransen i allmänhet påverkar samhället idag. Att stora delar av västvärlden börjar inskränka kvinnors rättigheter, hbt-personers rättigheter och liknande är lika skrämmande och har delvis samma populistiska bas och understöds ofta från samma politiska håll. Det ligger därför i vårt allra närmsta och största intresse att verkligen slå tillbaka mot den ökade intoleransen i samhället idag. Inte bara i Schweiz utan även i Sverige och i resten av Europa och Väst.

Hur lång tid tar det innan vi befinner oss i samma situation som Schweiz om utvecklingen fortgår som den gör idag? Vi har ju inte direkt ett bra facit själva på sistone... Och vad får det för konsekvenser för våra relationer med omvärlden - den stora omvärlden - majoriteten av världens befolkning? Vad får det för konsekvenser för vårt samhälle? Vad får det för konsekvenser för andra religiösa och etniska grupper, för kvinnors rättigheter, för hbt-personer och andra?

Jag kan inte säga så mycket annat... Jag är skrämd. Riktigt skrämd. Det här kan helt enkelt inte få fortgå.

Ett starkt stöd och ett tack till alla andra som reagerar mot dessa dumheter. Ett starkt stöd till de schweizare som demonstrerar i Zürich och Bern. Ett stort tack till alla som arbetar för att förändra attityderna och som arbetar för demokrati, folkrätt och global respekt och ökad förståelse gentemot omvärlden.

Sedan finns det exempel på motsatta reaktioner runtom i världen också. Kanske inte så konstigt, med tanke på hur attityderna svallar i väst gentemot den muslimska och inte minst arabiska världen idag. Egypten har också haft en rätt absurd utveckling på området då en fatwa nyligen utfärdades där som hävdar att byggandet av kyrkor är lika med en synd. Mer om sådana här vansinnigheter har Badlands Hyena skrivit om i ett läsvärt inlägg. Litet bloggloving åt det hållet.

Frågan är hur sådana här spänningar hjälper oss att leva tillsammans och utvecklas tillsammans i framtiden. Och är alternativet bättre? Att fortsätta driva hat, korståg och en väg mot ett världsomfattande religionskrig i framtiden bara för att...? Att som så många gör runtom i bloggosfären idag skrika ut sin attityd att om Saudiarabien och Egypten gör si så ska vi göra så. Öga för öga. Tand för tand. Liv för liv. Minaret för kyrktorn. Och allt blir så inihelvete mycket bättre då, menar ni? Jag orkar faktiskt inte länka alla de där dumheterna, därför att jag mår dåligt av att ens läsa skiten. Orkar inte sålla i det, vilket säkert är på både gott och ont. Men det lär gå att knuffa och twingla sig fram till dem i vilket fall för den som nu känner sig mer road än jag. Frågar mig bara sådär litet trött: vad tror man att man åstadkommer genom att förbjuda minareter? Upphör hotet om terrorism då? Upphör steningen av kvinnor? Slutar regimen i Iran att förtrycka sin egen befolkning? Upphör de extrema islamistiska grupperna att existera om vi förbjuder minareter? Eller spelar vi dem bara i händerna och fortsätter med att underbygga hatet och misstänkliggörandet istället?
Gud, vad jag önskar att folk tog sitt förnuft till fånga! Gud, vad jag önskar att folk tänkte till en aning och började inse att man kommer längre genom att lära av och att kommunicera med varann och att öppna upp för det som är annorlunda och ovant.

Högerextrema vindar, kristen extremism och xenofobi växer sig allt starkare idag och jag mår mer och mer illa. Det kan liksom aldrig vara ok. Visst är beslutet i Schweiz demokratiskt. Men det var väl valet av Hitler i början av 30-talet också? Och det blev så mycket bättre av det? Problemet ligger inte i direktdemokrati eller inte. Problemet ligger djupare än så. Och det är ett världsomfattande demokratiproblem som vi måste börja ta på allvar. Nu. Det går inte längre...

Bryt!

Jag blir så trött. Så trött och så ledsen.

Intressant.

SvD, SvD 2, SvD 3, DN, DN 2, DN 3, Dagen, Ekot, Ekot 2, Ekot 3, Ekot 4, GP, AB, AB 2, AB 3, KB, Sydsvenskan, Nyhetskanalen, Ex, HD, Badlands Hyena, Sagor från livbåten, Oscar Fredriksson, Centralt, Tianmi, jj.n, jj.n 2, Gryningens ljus, Den hälsosamme ekonomisten, Lindrig huliganism, Andreas, Sänd mina rötter regn, Sänd mina fötter regn, Sakine, Avva, Flute-tankar, Humanistbloggen, Centerpartiets integrationsnätverk, Tankar i natten, Cold Lazarus, Arrelius, Tonårsmorsa, Lindenfors blogg, Seglora smedja, Vonkis, Lilla O, Ericas tillhåll!, Medier och mångfald, Andrea Doria, Jinge, Jonas Sjöstedt, Jonssons funderingar, Fredrik Segerfeldt, Gudmundsson, Inget nytt under solen, Queer as in fuck off, By á bladet, Utsikt från höjden, Neo, Cecilia Malmström, Kent Persson, Ola Möller, Ungdom mot rasism, Martin Moberg, Mehmet Kaplan på AB Debatt, JensO

82 kommentarer:

 1. Man vet snart inte om man ska skratta eller skrika eller gråta när man läser en del PK-inlägg och PK-bloggar. Man jämställer nybyggnation av minareter med att vi minsann har en massa förhatliga kyrktorn som dessutom ringer ibland.

  Skulle vi riva vår historiska arkitektur och utplåna vårt kulturarv för att blidka invandrare eller är det bara något slags barnslig rättviseprincip man vill hävda?

  Oavsett vilket är det fruktansvärt sorgligt med det självförakt och den okunskap som finns rörande vår egen kuturella identitet i Sverige.

  Tack för det - alla sossar, vänsterflummare och batiktanter som fått härja fritt sedan ‘68!

  SvaraRadera
 2. Men jag förstår inte hur du tänker nu, på vilket sätt skulle detta vara ett hot mot dmeokratin?

  Hur mycket mer DEMOKRATISKT kan det bli när folket själva får bestämma i sitt eget land?

  Det är nästan som när USA "befriade" Irak och hjälpte dem att anordna sitt första dmeokratiska val. Sedna har de mage att bli förbannade för att irakierna röstade på "fel" gubbe...

  //Kamillah

  SvaraRadera
 3. Det blev lite felstavningar där men du förstår säkert vad jag skrev ändå. :-)

  //Kamillah

  SvaraRadera
 4. Själv bor jag i Schweiz, och skäms över hur uppblast detta har blivit runt om i världen helt utan kunsakp. Folk läser bara och reagerar och vill skaoa en debatt som inte finns.

  Förbudet är mot att bygga framtida minareter, det är allt. I princip sa kan man importera in en minaret och slänga upp den, och det hade varit fullt lagligt. Synd att det är sa mycket okunskap bland besserwissrar som enbart ser ett hall.

  SvaraRadera
 5. Det är kul att höra att demokrati bara är bra och ska värnas så länge folk röstar "rätt" och när de röstar "fel" så är det ett hot mot den underbara demokratin och allt som är sött och fluffigt xD

  Det är sannerligen en bra vecka att vara fascist, demokraterna förgör sig själva inifrån och ser allt löjligare ut för varje dag..

  Jävla hycklare...

  SvaraRadera
 6. Jag ser gärna en likadan omröstning i Sverige.
  Jag tror att folk skulle rösta för ett förbud här också trots att ingen törs säga det öppet med risk för att bli uthängd som rasist eller till och med nazist.

  SvaraRadera
 7. Kanske är det din uppfattning om demokrati som har fått sig en törn?
  Schweiz är en enastående demokrati.
  Utslaget av folkomröstningen är i sig tragiskt, men i verkligheten ett uttryck för befolkningens vilja. Med lite kunskap om vad invandringen har erbjudit för problem i Schweiz är det kristallklart att "folk" vill ge igen, ingen "snygg" reaktion men möjligen förståelig

  SvaraRadera
 8. Jag är en Svensk som bor i Schweiz. Jag är helt och hallet för religionsfrihet, men jag tycker att det är viktigt att värna om ett lands identitét, lagar och kultur. Som svensk tar jag alltid av mig skorna när jag kommer in i mitt hem - Jag skulle bli väldigt irriterad om en vän till mig inte skulle respektera detta och klampa in i min lägenhet med skorna pa...

  SvaraRadera
 9. intressant blogg! Jag återkommer :)

  //thepoet

  SvaraRadera
 10. eftersom jag bodde i sverige nagra ar av min ungdom (och spelade ishockey som alla andra) kollar jag fortfarande svenska tidningar for att lasa om de senaste matcherna. som schweiziskt medborgare blir jag ganska stord av att idag finna alla faniga kommentarer om mitt land. vi ar ett litet land med 4 sprak som har levt fredligt med varandra under manga ar. vi har manga olika religioner. det ar ladring nagot som man talar om pa jobbet - for att ta ett exempel. jag har jobbade manga ar innan jag insag att tva av mina arbetskollegor var icke kristna: den ena var av judisk familj och den andra muslimsk. for nagra veckor vann vi VM i fotboll for 17aringar. i det laget fanns det bade protestanter, luteranter, islam och ateister. inga problem. men vi har oxo ca 22% invandring och en hel del av dess forstor friden for oss andra: tvangsgifte, broder som dorar systrar for att de inte foljer "reglerna" och sa vidare. vi har trottnat totalt pa all dessa "typer" som hogrostat onskar ett oschweiziskt och odemokratiskt nytt satt att leva. vi vanliga medborgare har fatt nog da inte politikeran klara att att saga "nu racker det - anpassa er eller ak hem". nu fick vi chansen i en symbolisk omrostning som galler ett lojligt byggforbud - och vi visade var vi star. alla jag kanner rostade med hjartat JA - stoppa nu. vi ar vana vid att folk hoppar pa oss. pa senare ar har det varit USA och EU. om den nu tillkommer en del arabiska lander forandrar det inte mycket. ekonomiska problem: tja om det gar bank profitorerna litet samre sa ar de flesta jag kanner bara annu mer nojda - de typerna skall i alla fall ocksa andra sina attityder. och sist men inte minst: racker inte pengarna sa okar vi bara takten i produktionen. sa lange vi har kvalitet i det vi gor sa kommer tillrackligt manga att kopa fran oss i alla fall. vi har fortfarande krafter kvar for att sla oss fram. och det gar i stort sett oss battre an USA, EU och de flesta arab lander - OCH vi kan fortfarande gora var rost som medborgare horda. det kan inte ni....

  SvaraRadera
 11. Det är talande för svenska folkets vilja att alla kommentarer här på pk-bloggen stödjer schweizarnas beslut och nästan inga pk-ivrare kommenterar på den andra bloggen.. Anledningen till att AB inte har kommentarsfunktion på artiklarna?

  SvaraRadera
 12. Vad är det för skillnad på Islamofobi och Nazistfobi?
  Varför är Nazistfobi så accepterat? Kampen mot islamismen är minst lika viktig som kampen mot nazismen.

  Det ni ickefrämlingsfientliga gör fel är att ni klumpar ihop islamisterna med alla andra muslimer.

  SvaraRadera
 13. Det är DEMOKRATISKT om 57% vill ha detta!

  Det finns inget bra som följer med religion (ALLA). Därför ser jag det som ett bra steg i rätt riktning för mänskligheten. Jag hoppas verkligen att vi får en värld helt utan religion som idag är bara ännu ett sätt att dela upp människor på. (Svart och vit, muslim och kristen, fattig och rik).

  SvaraRadera
 14. Det var väldigt vad du eldar på. Om jag tolkar omröstningen rätt så är det bara ett förbud mot minareter, inte ett förbud mot att bygga moskeer. Är inte det viktigaste att ha en helgedom där jag kan utöva min religion? Ursäkta min okunskap (?) men är inte minareten ett torn så att böneutroparen skall kunna höras så långt som möjligt? I dessa tider när alla(?) har klockor så behövs kanske inte en utropare som talar om när det är bönedags.
  Man kan kanske tycka att det är dags att bli lite modern även inom islam ....

  Rolf

  SvaraRadera
 15. Verkligen fascinerande hur man så totalt kan såga en väl fungerande demokrati. I Sverige förnekas alla problem som kan relateras till invandring av våra politiker av rädsla för att bli stämplad som rasist. Givetvis ska vi hjälpa andra folk som behöver men vi måste hjälpa på rätt sätt. Att inte prata om saker öppet resulterar i att politiska partier som SD får starkt fäste vilket definitivt är mindre bra. Den politiker som öppet vågar diskutera vårt lands problem kommer vinna stor respekt även hos den invandrade delen av svenskarna.

  Jag tror vi skulle få liknande resultat i Sverige om vi hade en omröstning där folk kan säga sin mening anonymt.

  För att vända på saken åt ett annat håll; hur väl bemötta skulle vi svenskar bli om vi krävde att få bygga svenska kyrkor med våra klockringningar i tex Syrien, Iran eller Afghanistan?

  Återigen, varför kritisera en fungerande demokrati? Ska man skriva om saken så finns det HUR många andra vinklingar som helst som är mer relevanta.

  /Emil

  SvaraRadera
 16. Saxat från en annan blogg :
  i Arabländer får man inte bygga nya kyrkor. Inte sedan Islam väl etablerats, de kyrkor som redan finns på plats när Islam etablerar sig får underhållas men det får inte byggas några nya kyrkor (eller synagogor). Så säger Islam. Frågor på det?

  Rasistreligionen Islam?

  SvaraRadera
 17. Håller med dig. Intoleransen är på frammarsch i Europa.
  Politiska grupper som kraftigt vill inskränka kvinnors och HBT-personers rättigheter växer i en alarmerande takt.
  Dessa grupper uppmanar också ofta till våld mot oliktänkande och gömmer sig ständigt bakom våra demokratiska rättigheter för att få fortsätta sprida sina antidemokratiska budskap av hat.
  Dessa grupper älskar att få en martyrstämpel på sig i media och åtnjuter ofta genom denna stämpel ett större stöd för sina mycket människofientliga åsikter. Vi måste bekämpa dessa hot mot demokratin.

  Stoppa islamiseringen av Europa!

  För det var väl det du menade?
  Annars utgår jag ifrån att du genast konverterar och flyttar till Somalia.

  SvaraRadera
 18. Demokratins fall?

  Det är ju just genom demokrati dom har tagit detta beslut, folkets vilja. Hur tänker du egentligen.

  Ni pk-ister är krafigt skadade.

  SvaraRadera
 19. Fria åsikter utan hot och utan arbetsförbud (berufsverbot) var i Europa i och med 1968 oerhört viktigt. Man skulle kunna säga öppet privat och/eller inom intresseorganisationer att Stalin var egentligen bra kille, Pol Pot är tuffa med småborgligheten etc utan att kunna bli avskedad som lärare eller journalist eller militär. NU, när dessa 68or har präglat samhället har det blivit som innan 68. Alla med icke pk-åsikter kniper käft. Alla med icke pk-åsikter är rädda. Dessa förlorar annars sina jobb, vägras anställning och kan t.o.m. bli uthängda i tidningar vid intervjuer trots att journalisten lovat anonymitet!. Jag bor i Schweiz, jag vet att opinionsundersökningarna förutsa *inte* detta resultat. Varför? Därför att folk är SKITSKRAJA att ens yttra icke pk-åsikter till livs levande opinionsundersökare. Att på offentlig plats utdela kampagn information inför omröstningar som inte är pk gör man med fara för sitt liv dvs helst inte. Det har helt enkelt gått för långt. Varför inte inse det? Och hade man insett det tidigare, så hade resultatet säkerligen blivit annorlunda.

  SvaraRadera
 20. Jag vill understryka att jag inte håller med det mesta som SD osv osv framför, MEN, det verkar inte som någon förstår att när ett sådant parti som SD kommer fram, betyder inte det att svenska folket är missnöjda med något? Till exempel, jag är ingen "rasist" och tror på allas lika värde men det här landet kan inte ta in fler och fler invandrare, för det första så kostar det så otrooligt mycket pengar som sätter den svenska välfärden på spel och man har ju dessutom läst att det finns ingenstans för dom ett bo heller, så varför inte stoppa invandringen till störst del och sedan ta hand om de som redan finns i landet?

  Som en annan kommenterade "Hur mycket mer DEMOKRATISKT kan det bli när folket själva får bestämma i sitt eget land?". Precis så är det.

  SvaraRadera
 21. Jag tror faktiskt hon trollar er alla.. Man kan inte vara så här hjärntvättad av PK-media..

  SvaraRadera
 22. om man vill stärka krafterna som gärna vill ha krig och oroligheter, så skapar man sånt med olika former av fobier

  SvaraRadera
 23. Dem kan bygga vad dem vill, bara att vi kan bygga en kyrka i macka eller vi har rätt att be hemma, i Saudi Arabia som kristen måste man ha lov för att be hemma med några kompisar, bibeln är förbjudet att föra in i landet och i vissa gator får inte Kristian kör bil eller gå. I Irak bombar dem kyrkorna och kristna måste lämna landet. JAG UNDRAR BARA VEM SKA skäms?
  Ska skriva mer eller räker det….

  SvaraRadera
 24. Det är intressant hur Saudiarabien inte tillåter kyrkor i sitt egna kungadöme men betalar för att moskéer byggs i kristna länder.

  SvaraRadera
 25. Men hur tänkte du nu? Ökat inflytande och makt åt religiösa maktcentra i västvärlden är något som är positivt för de har en historia av att verkligen vilja slå vakt om kvinnors och HBT människors rättigheter? Jag är konfunderad.

  /Sandra L

  SvaraRadera
 26. Vi skulle aldrig få för oss att åka till afganistan och börja kräva att de bygger upp kyrkor med kyrkklockor. Det var ett val, folket talade och de sa nej. Det är inget mer med det.

  SvaraRadera
 27. religionsfrihet i all ära. Men islam är den sista som ska diskutera det. Alla de muslimer i europa som utalar sig om diskriminering, ska kanske börja i de länder de utvandrade ifrån, för där pågår det ständigt mot andra religoner som är minoritet.I mellanöstern så har de tagit kyrkor och gjort om dem till moskeer, synagogor får inte byggas. iPakistan så förstörde de ovärdeliga buddha statyer i irak så sprängde dem nio kyrkor under en dag. Vem pratar om det. Dags att sopa framför sin egen dörr, innan man tittar på grannens.

  SvaraRadera
 28. Heder åt schweizare - man säger rakt ut vad man tycker!.
  I Arabien är icke muslimer förföljda och tillstånd att bygga en kyrka ter sig löjeväckande.
  I fall muslimer känner sig icke välkomna - kan dessa återvända till länder med minareter. Märk väl att förbud gäller enbart minareter inte moskeer, inte religion utövning - fy vad oförskämt!!!

  SvaraRadera
 29. Andreas Lundkvist11/30/2009 12:58:00 em

  Du tittade inte på dokument utifrån igår?
  Ett mycket välgjort program som handlade om terrorattackerna mot Indien.
  Man fick höra terroristerna/islamisterna som satt i Pakistan och beordrade hur deras adepter skulle döda allt i sin väg på ett utstuderat sätt.
  Inte vet jag när svenska kyrkans ledare hade sådana aktiviteter för sig!
  Islam är välkomna som gäst i Sverige men ska inte ställa krav, för det gör inte vi i deras länder.
  Respekt ska bemötas med respekt och tacksamhet.
  Inte krav!

  SvaraRadera
 30. Demokratin segrar igen...mycket glad att man kan luta sig tillbaka och veta att demokratin fungerar fortfarande i vissa delar av eurpoa.

  SvaraRadera
 31. De felsta kommentarer här hänvisar till att man inte får bygga kyrkor i islamiska länder, och samma kommentatorer verkar vara mot sådana länder...alltså, jag förstår inte, försöker man efterlikna de länder man tycker är odemkratiska och orättvisa?!!! Man får inte bygga minareter i väst och man får inte bygga kyrkor i arabiska länder, altså västdemokrati är lika med arabisk "demokrati"?!!!!! Borde vi inte försöka vara bättre, vi som så gärna stoltserar med våran demokrati?!
  Fruktansvärt att man sprider hat på det här sättet.

  SvaraRadera
 32. Man märker rätt så mycket vilken okunskap du har om ämnet. Själv är jag från mellanöstern och jag flyttade från dessa länder för en viktig anledning. Jag vill leva i Sverige och inte under saudiarabisk styre. Man märker hur medierna ska alltid försköna det motsatta, hur de förskönar en religion som bygger på förtryck av allt vad mäskligt är.

  SvaraRadera
 33. Hej!

  Vi måste ställa oss frågan från ett annat perspektiv. Fråga muslimerna som skriker om att vi trotsar demokratin, får man bygga KYRKOR i länder där islam är stats religion? Svar NEJ det skulle INTE komma på fråga. Jag säger att muslimerna kan bygga sina minaret torn i väst om vi får bygga KYRKOR i deras länder. Vi VET att detta ALDRIG kommer att hända. Så sluta slicka muslimerna i RÖVEN bara för att ni är så RÄDDA för att det skall blir TERRORHANDLINGAR hos dig. Nu får det vara nog!!!

  Jag är INTE rasist men rätt skall vara rätt. Jag ÄLSKAR mitt Sverige och jag kommer INTE att rösta på SD om ni tror det.

  SvaraRadera
 34. Omröstningen i Schweiz visar oss ett par mycket intressanta saker. Det första är att människor i Europa inte håller med om den politiskt korrekta agendan som våra lagstiftare för. En likadan omröstning i Sverige kanske inte skulle få samma utfall, men en avsevärd andel av de som röstade skulle rösta emot minareterna.

  Det det leder oss snabbt till den kanske viktigaste insikten denna omröstning ger oss: Demokrati är ingen garant för medmänsklighet, solidaritet, öppenhet etc. Demokrati betyder inget mer än att man accepterar att den numerärt större gruppen i ett samhälle har rätt att dominera över den mindre gruppen. Moraliskt sett så finns det ingen skillnad mellan att tio personer kommer hem till mig och begär att jag ska ge dem hälften av mina pengar varje månad med att staten, dvs representationen av en grupp som är större än mig, har rätt att ta ifrån mig mina pengar i form av skatt varje månad.

  Om vi vill ha ett demokratiskt system så är det alltså detta vi måste acceptera: Att folket ibland har en önskan som åsidosätter och förtrycker minoriteter. Vill vi inte acceptera detta så är inte heller demokrati ett system vi kan acceptera och förespråka.

  Sedan måste jag också tillägga att jämförelse med kyrkor i Sverige är en oerhört dålig sådan. Svenska kyrkobyggnader är en del av både vårt kulturarv och vår kulturgeografi. Jag är personligen motståndare av religion och inte medlem i kyrkan, men om jag kunde så hade jag gärna varit med och bidragit till bevarandet av just kyrkobyggnaderna. Att motsätta sig att nya religiösa byggnader byggs upp är dock en helt annan fråga. Det kan ju faktiskt vara så att man ser att ökningen av Islam i Europa är en negativ trend, precis på samma sätt som det vore negativt om Kristendomen återigen ökade sitt inflytande. Med en sådan syn är det ju självklart att man inte vill underlätta för dessa organisationer som har ett uttalat syfte att öka religiositeten i våra samhällen och därmed motverka upplysning och bildning.

  SvaraRadera
 35. Som många säger här; Länder vill behålla sin kulturella identitet. De röstade iallafall om saken, vilket är väldigt demokratiskt. Alla invandrargrupper lämnar spår i det nya samhället de anländer till, men i slutet så är det de som ska anpassa sig till det nya landet, inte tvärt om. Kyrkan har funnits hos oss sedan århundraden. Handlar inte om muslimhat eller "muslimrädsla". Men klart en sådan lätt kan uppstå om man jagar efter för stora förändringar på för kort tid.

  SvaraRadera
 36. Trött på PK och trött på religion. Stoppa gärna allt byggande av religösa byggnader i hela världen. De som har en historisk betydelse kan få bli museum (som Haga-sofia i Istanbul). Har inget emot folk från andra länder men just nu verkar Islam vara ej kompatibelt med en modern värld där vetenskap och logik råder. Skulle hellre se en diskussion om hur vi skall lösa mat, energi & överbefolknings problematiken än människors rätt till vidskepelse. Men det är väl bara guds vilja om människor lider och dör i onödan...

  SvaraRadera
 37. Kul att folk försöker rättfärdiga det i sig demokratiska utfallet med att muslimerna kan ju be på andra ställen, eller de behöver utveckla sin religion en aning, osv osv... Sen att någon som tydligen ska vara schweizare skrev att de har tröttnat på att bröder mördar sina systrar för att de inte följer tradition, ja då hjälper det nog att förbjuda minareter. "Aj fan, vi får inte bygga minareter längre, dags att sluta stena syrran". Nej, alla beslut som syftar till att begränsa grupper pga deras nationalitet/åsikt/religion/liknande ska fördömas, oavsett om folket röstat eller inte. En retorisk fråga, hade det varit okej att avrätta 49% av befolkningen om övriga 51% röstat ja till det förslaget? Demokrati...

  SvaraRadera
 38. FLUMLIBERAL! Islam är en medeltida pedofilreligion men du tjejen du kanske vill ha det så?

  SvaraRadera
 39. " Brinner för frågor som integritets-, in- och utrikespolitik, demokratifrågor, sexualpolitik, HBT-frågor,"

  Du är alltså för islamisering, betyder det att du brinner för att motverka HBT-personers rättigheter då också?

  SvaraRadera
 40. Om man inte stoppar islamiseringen i tid kan sådana som du (genom att läsa dina hobbies) bli stenade för dina åsikter. Så det ligger i ditt intresse att stoppa extremismen. MVH

  SvaraRadera
 41. ÄNTLIGEN har ett land i Europa satt ner foten och sagt - nu får det vara nog.
  Riktigt glädjande och ett föredömme.
  Nu gäller det att samla kraft och arbeta ännu hårdare för att få ett totalt stopp av islamisering och muslimsk invandring, speciellt från Afrika och Mellanöstern.
  Dom ska tillbaks till sina hemländer omgående så dom kan föra budskapet till alla andra som försöker komma hit, att dom inte är välkommna.

  SvaraRadera
 42. Inom Islam eksisterar inga krav på att det ska' va' en minaret vid en moské. Det schweitziska förbudet är sålunda inget hot mot religionsfriheten, men et värn om kulturlandskapet. Om jag tillhörde religionen R2D2, och krävde, enligt våran tradition, att få bygga 69 meter höga, dildoformade torn vid vår kyrka,der våran utropare skulle få sjunga "Snuskiga Ruth" på söndagar, ville jag få lov att göra det då?

  SvaraRadera
 43. Men jösses!! Demokrati är just vad demokrati är, folkets röst! Om nu Schweizarna inte vill ha minreter så låt dem bestämma det själva! Varje land har rätt att hävda sin egen existens och bestämma vad som får och inte får göras, det är genom demokrati som landets lagar och förordningar skapas. Man är som svensk tjej över huvud taget inte ens välkommen till Saudi Arabien, so what! Det är deras lagar och regler och det är bara att rätta sig efter!

  Blir så trött på främlingsfientligantipropagandaister i detta samhälle...det handlar inte om främlingsfientlighet - det handlar om självständighet och demokrati!

  SvaraRadera
 44. Sen när blev Schweiz ett muslimskt land?
  Har inte invånarna, Schweizarna, något att säga till om i sitt eget land längre?
  Måste dom bli lika förtryckta av all naiv rättvisesnack som vi i Sverige är?

  Som neutral person i ett neutralt land, så kan jag aldrig ställa mig bakom vad Islam står för. Se hur förtrycket blomstrar i de islamska länderna och hur motsättningarna växer från Muslimer mot övriga religioner och folkgrupper runt om i världen.

  Kvinnor stenas till döds, flickskolor bränns, okunskap bland befolkningen eftersträvas för att de inte skall förstå att det är fel väg att gå, muslimska hjärntvättade terrorister attackerar oskyldiga för att "förkunna islams sak". Med mera...

  SvaraRadera
 45. På vilket sätt begränsas en muslims möjlighet att utöva sin relgion med ett stopp av nybyggnation av minareter? Är det en mänsklig rättighet att skrika ut böner via högtalare uppe på ett högt torn vid soluppgång, solnedgång, middagstid varje dag, året runt?
  Jag ser det mer som en rättighet att kunna sova ut och vakna när jag känner för det. Åk på semester till ett muslimskt land och upplev detta. Det är en speciell känsla att lida av sömnbrist i några veckor.

  SvaraRadera
 46. Ni som vill ha alla dessa minareter kan ju själva låta dom uppföras utanför er egen bostad till era grannars stora förtret. Dom flesta som vet vad en minaret är och har sett en vill nog absolut inte ha en. Fem gånger per dag skriks böneutrop ut från en stor högtalare i toppen av minareten i flera minuter jag fick en sådan 150m från mitt hotell hur kul var det. Sluta försvara saker ni inte vet vad det är.

  SvaraRadera
 47. Dem kan bygga vad dem vill, bara att vi kan bygga en kyrka i macka eller vi har rätt att be hemma, i Saudi Arabia som kristen måste man ha lov för att be hemma med några kompisar, bibeln är förbjudet att föra in i landet och i vissa gator får inte Kristian kör bil eller gå. I Irak bombar dem kyrkorna och kristna måste lämna landet. JAG UNDRAR BARA VEM SKA skäms?
  Ska skriva mer eller räker det….

  SvaraRadera
 48. "Det kan ju faktiskt vara så att man ser att ökningen av Islam i Europa är en negativ trend, precis på samma sätt som det vore negativt om Kristendomen återigen ökade sitt inflytande. Med en sådan syn är det ju självklart att man inte vill underlätta för dessa organisationer som har ett uttalat syfte att öka religiositeten i våra samhällen och därmed motverka upplysning och bildning."

  Hear Hear!

  /Sandra L

  SvaraRadera
 49. Oscarr, frågan är väl om vi vill ha demokrati som vi väl (kanske??) hittills har haft i sverige eller om vi ska ha islamistisk diktatur som finns i många andra länder. Du är välkommen att försöka bygga en kyrka där....

  SvaraRadera
 50. Amanda, du liksom de flesta andra nyhetstidningar har glömt beskriva exakt vad en minaret är och dess syfte. Alla ropar istället i kör "religionsfriheten begränsas i europa" vilket jag tycker är en helt felaktig slutsats.
  Kan du Amanda, istället i detalj beskriva en minaret. Finns det någon statistik på ljudnivån, dvs hur många decibel som högtalaren basunerar ut böneutropen i de muslimska länderna? Har man det redovisat i ansökan av byggloven i t.ex Saudi-Arabien eller Iran?

  SvaraRadera
 51. ENOUGH med politisk korrekthet o appeasment!


  Härligt o se att ett Europeiskt land har stake att säga ifrån, hoppas samtliga länder tar efter!

  o lilla tjej, Om du ska vara upprörd över något så är det AVSAKNADEN av rättigheter i SAMTLIGA muslimska helveteshålor till länder överallt i världen.

  Stopp till all spridning av denna efterblivna kult islam!

  SvaraRadera
 52. Bara en kort kommentar... I muslimska länder förföljs icke muslimer, det inkluderar alla, även du som in är kristen, så ni som tycker att moskeer skall byggas och sharia lagar är okey, flytta till de länder som redan har det!!!

  SvaraRadera
 53. Bara en kort kommentar... I muslimska länder förföljs icke muslimer, det inkluderar alla, även du som inte är kristen, så ni som tycker att moskeer skall byggas och sharia lagar är okey, flytta till de länder som redan har det!!!

  SvaraRadera
 54. Amanda, du har så rätt i sak, och att ditt kommentarsfält nu lusas ner av frustrerade SD-anhängare med taskiga argument bevisar just det.

  SvaraRadera
 55. Det trista ar ocksa att det namns aldrig om dom muslimska lander som TILLATER byggandet av andra religioners heliga byggnader. Utan bara om dom som inte tillater det, sa att dom ska kunna anvanda det som ett urtvattat argument.

  Vilket dessutom kan bli ett svar pa en av dom Anonyma kommentarerna. Att det visst ar tillatet i manga lander. Jag bor, vilket jag inte tror att manga som uttrycker sig i debatten, i ett muslimskt land. Ca. 10 min fran mitt jobb haller dom faktiskt pa att bygga, inte en, utan 2 st kyrkor.. Forvantas oppna lagom till jul.

  SvaraRadera
 56. Jävla vänsterfitta, gå och dö

  SvaraRadera
 57. Hej vilken konstig pk inställning du har till vad demokrati är, nu när det folket fått sagt sitt så är det just demokrati.

  Sen bör du ta dig en funderare på vad det egentligen det är du försvarar.
  Islam har inte reformerat sig en enda gång sedan 600 talet.
  Plus att Islam är ideologi med religösa inslag ( egna banker, sharia lagar mm)
  Varför förstöra Europa som under år hundraden har kämpat för att göra sig av med religös fanatism och sjuka ideologier?
  Det är i grevens tid att Europa börjar vakna nu. Och det här gäller framför allt Sverige med.

  Det är som sagt ingen slump att det inte fins en enda fungerande demokrati med yttrande frihet i dom Islamiska länderna. Och det har det aldrig gjort heller för den delen.
  Så lilla pk fröken dax att vakna upp nu ur törnrosa sömnen tillsammans med överiga Sverige och Europa.
  Tack för mig och länge leve demokratin och yttrande friheten.

  Från en politiskt inkorrekt blogg läsare........

  SvaraRadera
 58. Bra skrivet! För övrigt är minareter inte mer symboler för islamism än kyrktorn är det för någon annan -ism, höger eller vänster.

  SvaraRadera
 59. SD kommer ju få minst 30% i valet om folk verkligen tror att alla islam negativa kommentarer bara är från SD anhängare. Jag har träffar människor från hela det politiska spektrumet och 9 av 10 har bara förakt för islam. Vore väldigt intressant att se en liknande folkomröstning i Sverige. Tror PKfolket skulle bli väldigt förvånade över vad människor egentligen tycker när media inte trycker en mic i ansiktet på dom...

  SvaraRadera
 60. skälet till att ingen ledande politiker vågar stå upp för minoritetsomröstning är för att då skulle det synas glasklart hur långt ifrån det egna folket de lever,.
  för det finns inte en enda här på detta forum som inbillar säj för en sekund att en omröstning i vårat land skulle ge ngt annat resultat än vad den gjort i Schweiz..

  SvaraRadera
 61. Cry me a fucking river, äntligen ett land som tar ansvar för sina invånare och sätter gränser för dessa parasiter.
  Frågan är hur länge svensken ska stå och ta den i tvåan? Ingen svensk Ja-sägare borde någonsin yttra sig förrän de besökt malmö och sett med egna ögon - ett otroligt tydligt exempel på hur en gammal skånsk/svensk klassisk arbetarstad med högt kulturarv håller på att förblöda i misär. Reepalu - vilken jävla landsförädare. Han borde få livstids utvisning tillsammans med alla de stenakastande bidragsslukare han har sitt namn på.
  Muslimer och Islam har sig själv att skylla, alla vet det, alla ser det. Varför kan inte OP se det? det är vad som skrämmer mig...så många blinda och naiva människor som lever i en fantasivärld där de tror att allt ska bli frid och bröd så länge man viftar med vitflagg och vänder kinden till, hur jävla blåögd får man va? öppna ögonen, skärpning för helvete!

  /Rånad av 3 irakier för 2 veckor sedan i folketspark i Malmö - "Svennefitta hit med dina pengar och mobil annars sticker vid dig"

  God jul till er pojkar!

  SvaraRadera
 62. Skönt att se att det finns några, även i bloggvärlden, som kan tänka! Normalt sett delar vi säkert inte jättemånga åsikter, men i den här frågan gör vi det!

  SvaraRadera
 63. Amanda skrev:
  "Att stora delar av västvärlden börjar inskränka kvinnors rättigheter, hbt-personers rättigheter och liknande är lika skrämmande och har delvis samma populistiska bas och understöds ofta från samma politiska håll. Det ligger därför i vårt allra närmsta och största intresse att verkligen slå tillbaka mot den ökade intoleransen i samhället idag."

  Men vääänta nu. Hur var det nu islam såg på dessa minoritetsgrupper?

  Kvinnor? De flesta idag har väl i alla fall ett hum om hur de behandlas inom islam. Jag säger inte att alla muslimer har dessa åsikter, men när det finns LÄNDER som förvägrar kvinnor körkort etc. så anser i ala fall inte jag att de är särskilt liberala i kvinnofrågor.

  HBT-personer? Ojoj, här tror jag också de flesta har ett hum om vad islam anser om dessa. Känns inte som en fråga där de är särskilt toleranta heller.

  Så, är det egentligen bra eller dåligt om islams värdegrunder motarbetas i väst? Nja, både och kan man väl säga. Jag tycker att vi ska ha religionsfrihet, dvs låta alla få TRO vad de vill. Men utövandet ska vara privat, dvs inte inkräkta på andra.

  Nu är ju minaretfrågan ganska konstig i sig.

  Om man anser att minareten är en del av religionen så kan det bli problem, då som jag förstår det, det är egentligen böneutropet som folk är emot. Folk vill inte bli väckta kl 5 varje morgon av en brölande muslim.

  Om minareten bara är en arkitektonisk detalj, förstår jag inte vad problemet är. Byggnadsrestriktioner finns väl överallt? Man får inte bygga statyer hur som helst heller.

  SvaraRadera
 64. Amanda Brihed är den typiskt naiva,svenska välviljan personifierad.Snacka om tragiskt!

  SvaraRadera
 65. Hur skulle egentligen svenska folket rösta i en sådan fråga? Hos oss ställs frågan på Voter.se om just minaretförbud i Sverige. Hur skulle du rösta?

  SvaraRadera
 66. Röstade dom FEL? Detta kallas direkt demokratik, och är flera nivåer högre demokrati än flummdemokratin i Sverige...

  SvaraRadera
 67. Tänkte bara påpeka att Aftonbladet är EN VINKLAD TIDNING.
  Självklart är dom för en islamifiering i samhället.

  Det dumma är att Aftonbladet REDIGERAR sina bilder där dom pixlar ut ansiktet på misstänkta för brott.

  Ta fotbollsspelaren som är misstänkt för våldtäkt nu senast. Jag var vid domstolen när häktningsförhandlingarna hölls och hans namn stod där. Nu hör till saken att han är svart.
  Nej, jag drar inte upp att han är svart just för själva brottet, utan för att AFTONBLADET REDIGERADE BILDEN. Kolla själv.
  Dom har redigerat den så han ser vit ut. Detta måste få ett slut, att ha VINKLAD OCH REDIGERAD MEDIA ÄR FEL.

  SvaraRadera
 68. "Sedan finns det exempel på motsatta reaktioner runtom i världen också. Kanske inte så konstigt, med tanke på hur attityderna svallar i väst gentemot den muslimska och inte minst arabiska världen idag. Egypten har också haft en rätt absurd utveckling på området då en fatwa nyligen utfärdades där som hävdar att byggandet av kyrkor är lika med en synd."

  Jag gillar att du lägger skulden på västvärlden även i denna frågan. Västvärlden måste vara fylld med nazister och annat hemskt i dina ögon.

  SvaraRadera
 69. Valet i Schweiz var demokrati i dess vackraste form, det kanske inte har gått fram till alla PK-människor att det dom kallar "främlingsfientlighet" och "islamofobi" kanske växer på grund av en anledning?

  SvaraRadera
 70. Så nu är alltså ett demokratiskt val helt plötsligt..... Odemokratiskt. Allt kan hända här i Sverige.

  För övrigt så skulle jag gärna rösta för moskébyggen och minareter mitt i Östermalm och dem "finare" delarna av Stockholm för det är ju precis där folk älskar allt detta. Varför har aldrig dessa förslag kommit fram? Varför bor dessa islam-älskande politiker utanför invandrarområdena?

  SvaraRadera
 71. Mináret e det en glass eller?

  SvaraRadera
 72. Tack för ett bra inlägg!
  Om det är vänsterflummigt att värna om demokratin kallas jag gärna vänsterflummare.

  Visst är det demokratiskt med folkomröstningar, men det betyder inte att det är rätt att inskränka minoriteters rättigheter. I en demokrati hör sådana begränsningar inte hemma. Det är därför ointressant huruvida det byggs kyrkor i diktaturer eller inte. Vill vi verkligen att eropeiska länder ska närma sig diktaturernas sjuka ideal? Tyvärr är de som förordar en begränsning av islam och därmed religionsfriheten farligt lika de islamister de säger sig avsky. Att bekämpa extremism behövs, i de flesta religioner.

  SvaraRadera
 73. Varför är det inget snack när scientologerna sätts under tryck i Frankrike, Schweiz, Tyskland? Det är en religion. Det kanske kanske är så att eftersom scientologi kommer från USA så blir det med vänstertänkandet guilty by association "dumma USA, dumma scientologi". Eller är det så att scientologer ser ut som västerlänningar och därmed är fältet fritt. OBS: jag är ingen scientolog, men jag vet att vissa har också fått nog av dom också och jag har tyckt att det i demokratisk ordning är helt ok så länge utövandet inte förbjuds. Varför skall just nu, idag och här i Europa Islam särbehandlas? När det gäller blasfemi samma dubbelmoral. En kul teckning på en Muhammed och terror hot som brev på posten. Men att framställa Jesus som en kåt en bög, den sortens blasfemi kategoriseras under yttrandefrihet. OBS: Jag är inte speciellt kristen men dubbelmoralen riktigt pk-skiner. Varför inte kolla in vad som är logiskt, konsekvent, rationellt, förutsägbart, symmetriskt, icke särbehandlande, icke diskriminerande i kombination med en liten liten liten nypa demokrati men ack nej nej nej nej. För att nå det krävs förväntningar i himmelshöjd.

  SvaraRadera
 74. Det är lätt för omvärlden att blåsa upp ett valresultat med rubriker som ’En skam för hela Europa’. Men som boende i området, kan jag meddela att de muslimska föreningarna inte underlättar för sig när de bara dagar innan en omröstning av hur de skall kunna fortsätta att utöva sin religion bryter mot förbud och retar upp befolkningen: http://www.20min.ch/news/dossier/minarett/story/28074553

  SvaraRadera
 75. Det är med glädje jag hör att en majoritet av de röstande i Schweiz har fått för sig att rösta för ett nej till minareter i landet i framtiden.

  Pelle

  SvaraRadera
 76. islam är passe... religionen är föråldrad... alla tidsåldrar kräver sin ideologi... Länder som undervisar och tillämpar Islam har alltid varit efter i fråga om utveckling... kolla bara upp hur många uppfinningar som främjar mänskligheten kommer från alla Arabländerna tillsammans... inte en enda! säger inte det en hel del? Vad är det då bra för... Finns det någon som kan visa på något positivt för oss europeer som kommer hit genom islam? nej! men varför i hela världen är det så konstigt att vissa inte vill ha spridning på det då?

  SvaraRadera
 77. Islam är en totalitär ideologi som inte är förenlig med mänskliga rättigheter. Islam i de länder där den är statsreligion är inte separerad från staten utan integrerad med staten. Att det är på det sättet är för att Islams slutliga mål är världsherravälde. Därför är Islam politiserad som ingen annan religion idag. När muslimerna är i majoritet i de länder man släpper in dom i kommer Islams rätta ansikte att träda fram.

  Det är i sanning ironiskt att de mänskliga rättigheter som det viftas med som försvar till minaretbyggen är samma mänskliga rättigheter som skriftlärda muftis och andliga ledare, Imamer anser oförenliga med Islam.

  Läs mer på: http://www.samtiden.com/node/270

  Till alla de som jamsar med och kryper för Islam kan jag bara säga.
  Fint…och de kommer tacka er på sitt alldeles egna speciella sätt.
  Konvertera till Islam…eller dö.

  Ta dig också tid att se detta reportage från channel 4 i England.

  http://video.google.com/videosearch?q=dispatches+undercover+mosque&emb=0&aq=1&oq=dispatches+#q=dispatches+undercover+mosque&emb=0&aq=1&oq=dispatches+&qvid=dispatches+undercover+mosque&vid=2515587181120245843

  Förklara sedan hur en sådan kvinnosyn, demokratisyn och syn på honosexuella och oliktänkande kan förenas med Islam om det är detta som predikas i Englands moskeér ?

  SvaraRadera
 78. Hoppsan. Vilken massa kommentarer. Kul, om de inte vore så skrämmande negativa! Jag ryser av olust inför denna isolationistiska rädsla som alltför många visar. Varför inte ta reda lite mera på hur det ser ut i världen? Hur många muslimer känner ni? Tro inta alla hysteriska tidningsartiklar, som syftar till att skrämma er för det som än "annorlunda"!

  Läs min kommentar lite mera utförlig här: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/12/minareter-och-demokrati.html

  SvaraRadera
 79. De kritiska kommentatorerna kan uppenbarligen hantera copy/paste. Fick en drös exakt likadana kommentarer varav de flesta blev avvisade.. Det är ju ingen idé att publicera och svara på påhopp om personerna i fråga inte vill ha en dialog utan bara syftar att vräka ur sig sitt missnöje mot utpekade "PK-bloggare" och islam i allmänhet på alla platser där det går..

  SvaraRadera
 80. Amanda se och lär...

  http://www.youtube.com/watch?v=VEXWjlgJ83E

  SvaraRadera
 81. Vi måste alla ställa oss frågan hur Sverige ser ut om 50 år ifall vi inte ändrar vår invandringspolitik! Är det dit vi vill, ha 30-40 % muslimer? Önskar du det samhället?

  Att skyffla in muslimer i parti och minut FÅR konsekvenser för befolkningsstrukturen, som vi inte får blunda för!

  Önskar du att vi så småningom får muslimsk majoritet här? Och vad får det för konsekvenser för demokratin, yttrandefriheten och jämlikheten. Homosexuella drabbas värst, för homosexualitet är strikt förbjudet enligt koranen. Kvinna är klart underordnad mannen, som även får aga henne. Demokrati, yttrandefrihet och jämlikhet är oförenligt med Koranen!

  SvaraRadera
 82. Är jag islamofob för att jag ser att islam på sikt hotar våra grundläggande rättigheter?

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik