2009-11-07

Kommer regeringen att lyssna på Globaliseringsrådet?

Bara för att...

Den här artikeln är gammal nu. Från sista september. Men temat är aktuellt och jag har tänkt att pusha för det hur länge som helst. Nu när jag är inne i en manisk skrivarperiod kan jag ju passa på att länka upp den åt er andra också.

Detta handlar om att regeringens Globaliseringsråd tydligen inte tas på allvar, till skillnad från dess danska motsvarighet, och att regeringen tycks ha svårt för att verkligen vilja släppa eller på annat vis ta i rådets slutrapport (som dock numera finns för nedladdning) och som handlar om att fördjupa kunskaperna kring Sveriges roll i den globala ekonomin och att ta fram strategier för att Sverige ska kunna hävda sig i framtidens ekonomiska verklighet.

Jag har tidigare diskuterat de här frågorna och hävdat att vi måste börja se över vår syn på utbildning, forskning, demokrati, produktion och handel inför framtiden. Inte minst har jag baserat det på uttalanden från Hans Rosling och Fredrik Härén. Men det finns uppenbarligen många ytterligare röster där ute.

"I den nya globala miljön är inte konkurrens begränsad till företag. Lika tungt för ett lands framgång väger att dess politiska system förmår agera framsynt och effektivt för att genomföra viktiga anpassningar och erövra nya möjligheter. Sverige, med sin långa tradition av rationell analys och gemensam handlingsförmåga, borde kunna hävda sig väl i den internationella konkurrensen mellan politiska beslutssystem. En första förutsättning är att nationen inte blundar för de nya realiteterna."

Problemet just nu är att regeringen tycks vara rädd för att ta i de problem Sverige och Västvärlden har rörande vår syn på resten av världen, på handeln, på produktion, ekonomi, utveckling och utbildningsfrågor. När ska regeringen vakna? När ska Sverige och Västvärlden vakna?

Ska vi slippa bli fullkomligt och totalt omsprungna i framtiden är det dags att ta tjuren vid hornen och börja diskutera de här frågorna på största allvar. Det kan vara läge för regeringen att sluta vara så himla rädd och att sticka huvudet i sanden. Det brukar trots allt inte vara en så vidare framgångsrik väg att gå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik