2009-11-23

Missionskyrkan öppnar för könsneutrala vigslar

På Dagen.se läser jag om att även Missionskyrkan nu öppnar upp för homovigslar och kan inte låta bli att känna att det hugger till litet grann i magen. Det är lycka att det äntligen börjat hända nu. Öppenhet, jämlikhet, kärlek på lika villkor. Värme.

Det är dags nu. Det har inte varit många religiösa samfund som verkligen varit öppna för något liknande tidigare, men nu har mycket satts i rullning och helt plötsligt känns Sverige som ett mycket varmare och mer tolerant land. Jag är glad och jag hoppas att arbetet med att framställa en ny vigselordning för vigsel av samkönade par kommer att gå undan.

Svenska kyrkan och Baptisterna arbetar vidare också, vilket jag tycker är väldigt trevligt.

Nu pratas det även om att Svenska Kyrkans Regnbågsmässa (just nu inhyst under Sofia Kyrka på Söder i Stockholm) kan komma att bygga upp en HBT-inriktad konfirmationsundervisning. Tack till min mycket goda vän Christine som sliter häcken av sig för att tillsammans med de andra vid Regnbågsmässan få till stånd detta. Det ligger litet i pipeline och kyrkan har nog aldrig i modern tid varit så nära att återvinna en bild av sig som relevant även för den moderna tidens människor.

Man talar nu också inom Kyrkostyrelsen om att Sveriges Kristna Råd ska verka för civilrättslig registrering av äktenskap. Det känns som om vi är på väg åt rätt håll. Fantastiskt!

Det är ju faktiskt så att kristendomen och samtliga andra samfund alltid har utvecklats för att bli en del av en ny verklighet då världen omkring dem har förändrats. Att så inte skulle ske idag är förstås dumheter. Det är skönt att se att det går att anpassa sig till en ny verklighet och en ny värld eftersom det också innebär att många nya generationer slipper känna sig allienerade i förhållande till religionen. Det förbättrar möjligheterna för de religiösa samfunden att fortsätta vara aktuella och intressanta för människorna i morgondagens samhälle och det skapar utrymme för individen att kunna finna ett mål för sitt andliga sökande. Det tror jag är jätteviktigt.

Jag kan bara applådera.

----------------------------------------------------


Pingstkyrkefolket skriker förstås i högan sky över detta, liksom många andra. Tydligen frågar man sig vad Missionskyrkan och Svenska kyrkan har för bibelsyn. Jag kan bara konstatera att de läser bibeln helt rätt. För jag har svårt att se att Jesus själv skulle ha nekat en sådan sak. Hela Bibelns kärleksbudskap handlar om att öppna upp för, tolerera och acceptera den som är annorlunda. Den som är svag. Den som sticker ut. Den som bryter mot traditioner. Man kan ju inte direkt hävda att Jesus själv var särskilt konventionell eller ens traditionell. Hela pointen med Jesus sätt att agera var ju den att han på ett väldigt tydligt sätt bröt mot alla traditioner och alla fördomar och på så vis blev så kontroversiell att han tillslut avrättades genom korsfästelsen.

Och så sliter nu förstås Vatikanen för att öka på sina skaror av stenåldersfanatiker som nu lämnar de öppna kyrkorna i protest mot medmänsklighet och jämställdhet. Jaja. Bättre att de samlas på ett och samma ställe. Ni som känner mig vet att jag inte är något större fan av Benedikt XVI, men jag kan stå för det. Och med Ratzinger vet jag ändå vart jag har honom. Honom och alla de där övriga fördomsfulla vildarna. Hur man än tänker på det, så är det bra om alla människor som inte tror på lika människovärde samlas under Ratzingers kåpa. Då får vi litet ordning och de övriga trosförbunden lär få litet mer lugn och ro att anpassa sig efter verkligheten och 2000-talet.

SR Sjuhärad, Alatheia, Karin Långström Vinge, Dagen, Dagen 2, Dagen 3, Dagen 4, Vatikanradion, Manhattandeklarationen, EFS Idag, Berno Vidén, Emmausvandrarna, Kyrkans tidning om Metodistkyrkans (åter)hållning, Hela Pingsten, Bluefree, AB, DN, GP, Sändaren, Baronens hörna..., jj.n, HD

--------------------------------------------------------På annat håll visar Svenska kyrkan återigen framfötterna genom att demonstrera för en säkrare asylprövning och i allmänhet för asylsökandes rättigheter. Strålande initiativ som värmer litet extra i höstrusket. Att det också skedde i höstruskets (och min) förlovade huvudstad gör bara saken än bättre.

Det är Svenska Kyrkans nätverk "Ny i Sverige" som anordnade en manifestation med tända ljus, mycket värme och ett hundratal deltagare (enligt uppgift) på Götaplatsen i Göteborg.

Kyrkans flykingrörelse har också i dagarna anordnat manifestationer i bland annat Norrköping, Sundsvall, Linköping, Filipstad, Södertälje, Umeå och Jönköping.

Det framgår dock inte om dessa manifestationer även gav utrymme för ett ställningstagande till förmån för människor som söker asyl på grund av sin sexuella läggning, identitet eller könsutryck. Det skulle vara fint om någon ville uppdatera mig kring det. Men hur som helst...

En eloge. Verkligen en stor eloge. Jag kan inte annat än vara stolt och glad över dessa initiativen. Tack för att ni finns!

Intressant!


Dagen, SR, SR 2, GP, Karin Långström Vinge, Baronens hörna, Tankar i natten, jj.n, Bengt Sjöberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik