2009-11-20

Och det där med mörkret inom den kristna högern

Jag skrev om hur glad jag var över att Cecilia Malmström blivit utnämnd till EU-kommissionär. Och jag brinner verkligen för det. Jag tycker det är fantastiskt och jag är säker på att Cecilia kommer göra ett fantastiskt arbete.

I vanlig ordning reagerar trollen. I detta fall ett högerkristligt (misstänker jag) troll. De brukar dyka upp då och då när jag skriver och jag brukar ignorera eller klippa det.

Detta kände jag däremot att jag ville besvara. För att det går till roten på min egen tro, på min egen övertygelse och för att jag därmed inte kan låta bli att svara.Cecilia Malmström är en kvinna utan respekt för olikheter. Trots att hon talar
varmt om frihet och mångfald.

Som riksdagskvinna deltog hon i
pride-paraden i Riga och uttalade sig kränkande om landets lagar och katolska
kultur.

Tänk om politiker från Polen skulle marchera i en anti-abort
parad i Stockholm och kräva att vi ska ändra vår abortlagstiftning. Det skulle
bli ett jäkla ramaskri.

Skönt att slippa se henne i Sverige men jag är
orolig för att hon får ett ökat inflytande som kommissionär.
--------------------------------------

Mitt svar (som alltid förmodligen litet för drygt och litet för elakt, men jag bjuder på det denna gången):Jo, visst är det fruktansvärt med människor som pratar om lika rättigheter, mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, hbt-rättigheter och om att vi ska leva i nutiden och inte på 1400-talet. Självklart. Absolut.

Då resten av världen utvecklas och fler och fler blir överens om att vi inte ska låta kristen moralism styra över varken oss eller någon annan och då fler och fler talar om lika rättigheter för alla människor känner jag att det är helt och hållet i linje med min egen tro. Kolonialism, korståg och häxbränningar tillhör det förflutna här. Tack och lov. Och jag arbetar aktivt för att förhindra att den tiden någonsin kommer igen!

För den som inte accepterar det finns det fortfarande alltför många platser i världen där vi inte kommit lika långt. Förhoppningsvis kan vi minska det antalet drastiskt, men till dess kanske du trivs bättre där? Jag hävdar inte att vi i ett demokratiskt samhälle ska be någon flytta, men kanske är det ett bra alternativ för dig? Själv har jag hävdat att jag förmodligen kan komma att flytta till exempelvis Thailand om jag inte kan leva i ett öppet och fritt samhälle som tar hänsyn till integritet och mänskliga fri- och rättigheter. Kanske skulle den anonyma skribenten fundera på att flytta någonstans där mänskliga fri- och rättigheter inte har den vikt den har för mig och andra här och i Europa. Jag förespråkar valfrihet. Du har också, liksom jag, valet att lämna om det inte passar.

Resten av oss människor arbetar enligt demokratiska principer för att skapa valfrihet för alla i samhället. För så många vi alls kan skapa en valfrihet för. För att vi tror på demokrati. För att vi tror på valfrihet. För att vi tror på mänskliga fri- och rättigheter. Mänskliga rättigheter kommer jag och Cecilia och alla andra liberaler fortsätta stå för.

Jag tycker själv att det blir väldigt fel när en person som inte förespråkar frihet, demokrati och mänskliga rättigheter själv kräver att få förtrycka andra för att kunna hävda sin frihet. Tror du inte på demokrati och mänskliga rättigheter har du devalverat din röst kraftigt i mina ögon. Ser du inte att andra har rättigheter, så blir ditt krav på dina rättigheter mindre viktigt för mig.

Jag tror inte det skulle bli så himla mycket liv om en abortförespråkare kom hit och propagerade. För att de som slåss för allas frihet är betydligt mer toleranta än de som bara ser till sitt eget och som är rädda för utveckling, frihet och allas rätt att få vara hela människor.
Skulle det bli något rabalder alls, så handlar det om att du talar för att den ideologin handlar om att du ska ha fler rättgheter än någon annan. Att den ideologin handlar om att låsa andra och att riskera andras hälsa, men inte din. Ett själviskt och cyniskt agerande som jag inte känner mig räddhågsen inför att kritisera. Det tänker jag göra om och om igen. Jag är stolt över att jag inte är ensam om det.

Jag hoppas verkligen att Cecilia får ett mycket ökat inflytande som kommissionär. Gud ska veta att hon behövs och att vi alla behöver det.

För till skillnad från dig så tror jag på bibelns kärleksbudskap. Att vi alla är lika och att vi ska värna de som är svaga och de som är annorlunda. Var det inte det Jesus sa?

Till skillnad från dig tror jag på bibelns sanna och rena budskap. Till skillnad från dig vill jag inte leva på stenåldern.

Jag är ledsen, men din rädsla för det som är annorlunda skrämmer mig mer än något annat och jag hoppas att Cecilia kan hjälpa till att lysa upp i det mörkret där vi befinner oss just nu. Vi behöver ljuset, öppenheten, toleransen och kärleken. Mer än något annat.

Det är det sant gudomliga. Inte dina fördomar och din mörkerpropaganda.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik