2009-11-30

Telia - ta FRA-lagen till domstol.


Och sent omsider (det är litet för mycket att göra ibland)... Självklart ställer jag upp i uppropet som drar fram genom bloggsverige nu i dagarna.


Imorgon, den 1 december 2009, är det dags och FRA's kablar kopplas in. FRA får tillgång till all den information du sprider omkring dig i den digitala världen. Mail, telefonsamtal, forumdiskussioner, sms, kortköp, internetbankstransaktioner, resemönster (inte minst via de nya smartkorten som börjar bli så vanliga i kollektivtrafiken idag) och så mycket mer.


I och med det här dör förstås brevhemligheten i Sverige. I och med det här dör yttrandefriheten, åsiktsfriheten och rätten att tro på vilken gud man vill utan att bli registrerad. Från och med imorgon registrerar staten information om din sexuella läggning och identitet. Och har rätten att sprida denna informationen vidare. Källskyddet är ett minne blott. Bikthemligheten och vår rätt till privat och konfidentiell kommunikation med exempelvis läkare är ett minne blott. Nu ska staten bygga mönster av våra vanor, idéer, tankar, åsikter och umgängen.

Grattis, Sverige. Imorgon dör ytterligare en del av den grund vårt fria och demokratiska samhälle vilat på. Imorgon huggs ett par av de bärande pelarna i vårt samhälle ned och vi står där. Så mycket fattigare. Så mycket mera övervakade. Så mycket mera berövade på rätten till våra egna liv.


Flera juridiska experter har uttryckt sina tvivel rörande huruvida FRA-lagen alls är förenlig med Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Jag kan inte annat än instämma med dem. Det är högst tveksamt.


Sverige har förbundit sig att följa konventionen om mänskliga rättigheter och därför bör också lagen prövas i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Jag är för liten för att driva en sådan här fråga dit. De flesta av mina vänner inom Nätverket Svart Måndag, Piratpartiet, Liberati, Sossar mot Storebror, Centeruppropet, Borgare mot FRA, alla ungdomsförbunden med flera är egentligen inte heller rätt personer att driva detta.


En part som kan göra det och som även har resurser, leverage och trovärdighet att göra en sådan sak är Telia Sonera. Telia ansvarar idag för en majoritet a den trafik FRA kommer att vilja avlyssna. Telias nät bär en stor del av den trafik som passerar sveriges gränser och som alltså står i fokus för FRA och den nya massövervakningen. Telia har möjligheten att utnyttja sin särställning för att åstadkomma en rättslig prövning i domstol och jag uppmanar därför Telia att ta sitt ansvar och föra upp FRA-lagen på den europeiska juridiska dagordningen.


Fler deltar i uppropet:
OlofB, Aspiebloggen, Calandrella, Liberal och långsint, Annarkia, Solid block of Ise, pepstraktelser, Humblebee, Daniel och de små tomtarna, Osmidigt, Sossar mot storebror, Scaber Nestor, JensO.

Fler skriver:
Mina moderata karameller, Opassande, Henrik Alexandersson, Enligt min humla, Falkvinge, Mathias Sundin, Corren, Liberal och långsint, Klamberg, SvD, DN, Nyheter24, GP, NyTeknik, Frendo, Drottningsylt, DeepEd, Enligt min humla, Oscar, Thorlin, Tommy K Johansson, Kent Persson, Anders S Lindbäck, Hornstull & Världen, Du är vad du läser.

Intressant.


1 kommentar:

  1. Det är nu det verkliga arbetet startar, det riktigt långsiktiga. De som orkar fortsätta, att nå ut bättre till en bredare allmänhet. Det har inte sjunkit in i det allmänna medvetandet, vad det är fråga om. Det blir den riktigt stora utmaningen, att fortsätta driva dessa frågor.

    SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik