2009-12-04

Är väldigt glad över regeringens reträtt - nu till nästa steg

Jag är väldigt glad att regeringen valt att backa avseende de grupper som varit på tapeten i debatten rörande försäkringskassan och socialförsäkringarna nu. Det är bra att man tagit sitt förnuft tillfånga och att man nu väljer att retirera och se över systemet. Det är uppenbart att systemet inte varit tillräckligt eftertänkt och att alltför många har fallit mellan stolarna med det nuvarande systemet. Jag ser fram emot att se något generösare regler gälla från och med januari och hoppas att bloggvågen mot det nuvarande systemet alltså har gjort sin del.

Fortfarande finns det dock ett skriande behov av att se över den här lagstiftningen och den praxis som omgärdar den på ett konsekvent och tryggande vis. Det finns flera grupper i samhället som behöver ett starkare skydd på grund av sitt mående. Arbetsskadade, personer med exempelvis neurologiska åkommor, människor med kraftiga psykiska handikapp och liknande.

Det minsta man kan begära för dessa grupper är att lagar och praxis anpassas och får en tydlig konsekvens utifrån ett människovärdesperspektiv. Det får vara slut nu på alla förföljelser och den där mentaliteten som utgår från att individer får skylla sig själva om de har den dåliga smaken att bli sjuka eller arbetsskadade. Om det ändå vore så enkelt, men det är det ju inte. Det vet vi och det behövs ingen Einstein för att lista ut det.

Får vi se en konsekvens kopplad till de ändringar som görs i regelverket rörande sjukskrivningarna nu? Kommer läkarnas ord att stärkas i förhållande till Försäkringskassans egna tjänstemäns och experters ord? Kommer man att alls satsa på seriös rehabilitering på riktigt i framtiden för de grupper som alls kan rehabiliteras?

Detta är otroligt viktigt och jag hoppas innerligt att regeringen nu tar det här på allvar.

Jag, personligen, tänker bedriva min kampanj inför valet 2010 baserad på medmänsklighet och folkrättsliga värden. Medmänsklighet innebär för mig att den som kan och som mår bra av att rehabiliteras och återföras till arbetsmarknaden ska få en chans att komma tillbaka, men det innebär också att den som alls inte klarar av det eller som rentav är döende ska få en möjlighet till en människovärdig tillvaro utan att behöva känna sig jagad, stressad och fördömd. Detta kommer att bli en tung valfråga. Så enkelt är det. Jag förväntar mig att jag ska kunna göra den här valrörelsen utan att behöva skämmas över min egen regering, mina partikamrater och mina kollegor i den övriga alliansen.

Mer här:
s-buzz, s-buzz, s-buzz, In your face, In your face, Roger Jönsson, Fredrik Pettersson, Martin Moberg, Martin Moberg, Martin Moberg, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Alliansfritt Sverige, AB, AB, DN, DN, DN, Ett hjärta rött, Ex, SvD, SvD, Anna Vikström, Peter Andersson, Peter Andersson, Veronica Palm, annarkia, GP, Vägen till himmelen..... (eller helvetet), Högbergs Tankar, Utredarna, Nattis 2.0, Callisto, Storstad.

Intressant.

3 kommentarer:

 1. Jag tror att du är i helt fel sällskap om du vill bedriva nästa valrörelse med medmänsklighet som ledord - där gäller bara kalla stålar och egoism!
  Dessvärre är inte alternativet särskilt lockande heller, och det onämnbara alternativet är totalt otänkbart.
  Jag gillar inte heller din attityd "nu har vi trampat totalt i klaveret och visat tydligt vad vi tycker om medmänsklighet" - glöm det och sedan "nästa steg". Är det ett hot eller löfte?

  SvaraRadera
 2. Jag har gett upp betr fp efter dess avhopp från socialliberalismen. Men det är ju skönt att det finns några kvar som kämpar.
  Tyvärr finns det ju inget trovärdigt alternativ heller i oppositionen... Lika dåligt sällskap var man än hamnar. (Frånsett enstaka personer alltså.)

  SvaraRadera
 3. Det var ju insiktsfullt och trevligt men tyvärr håller jag med Björn om att Du antagligen befinner Dig i dåligt sällskap. Årsmötet var ingen höjdare vad jag förstår och partiledaren verkar ju näst intill högerextrem. Kör Du på jobbskatteavdrag istället för medmänsklighet klingar falskt just nu.
  Räknade förresten ut att en medelsvensson som har jobbat 30år har betalat in nära 700 000 kr till sjukförsäkringen. Pengar som nu har stulits eftersom han har fått en sjukförsäkring som inte är värd namnet.
  Vi ska ha en fullgod heltäckande rättssäker sjukförsäkring utan FK-läkare och tidsgränser för det är vi alla värda. Första steget dit verkar vara att byta regering!

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik