2009-12-04

IPRED-domen en ren vinstaffär för Telia Soneras PR-avdelning?

Nickar och konstaterar att debatten kring IPRED fortsätter. Med tanke på det viktiga principiella läget rörande IPRED och dess väldigt klantiga utformning hoppas jag att Telia fortsätter att protestera genom att överklaga domen. Fortfarande finns många frågor som inte berör själva principfrågan i sig (alltså fildelningens vara eller inte vara), utan som snarare berör rättssäkerheten i lagen och dess eventuella framtida tillämpning.

På den grunden uppmanar jag Telia att driva denna frågan till högre instans för att vi ska kunna få dels ett tydligare rättsläge för grundfrågan i sig, men också för att det krävs en seriös och omfattande diskussion rörande lagens utformning.

Med tanke på att det tidigare fallet rörande Ephone och de fem ljudboksförlagen ännu inte är avgjord och då den processen är på väg till Högsta Domstolen ser jag inte att Södertörns Tingsrätt och dagens datum är den tidpunkt och plats då frågan rörande Swetorrents bör avgöras.

För övrigt anser jag att den eventuella böteslappen på 750.000kr är så pass lockande för ett stort företag som Telia att det vore rimligt om Telia valde att faktiskt ta straffet och betala sina böter och därefter internfakturera sin PR-avdelning för utgiften. En bättre PR-kampanj och ett bättre försäljningsargument gentemot alla sina nuvarande och presumtiva kunder kan Telia Sonera knappast få, trots allt. Nästa års bästa pr-kupp till en av tidernas bästa prislappar. Här kan vi tala mervärde till reapris.
Det enda problemet då är att vi förmodligen hamnar i en situation där en icke överklagad dom från en lokal tingsrätt för en tid framöver riskerar att skapa ett prejudicerande rättsläge, i ett läge där vi inte har råd att lita på att domslutet faktiskt är tillräckligt kvalitativt för att bära upp sin tyngd.

Följer förstås detta med stort intresse.

Mer här:
DN, SvD (pdf), Felten Fabulerar, jj.n, Osmidigt, MiNimaliteter, FaidrosBlog, Rick Falkvinge, Under den lugna korkeken, Anders S Lindbäck, Jan Rume

2 kommentarer:

  1. Personligen tänker jag sluta som kund hos Telia när jag hör att dom överväger att vägra följa en tingsrättsdom. Vad är skälet? Jo, rätten att skydda identiteten på någon som är misstänkt för ett brott så att saken inte skall kunna utredas. Varför vill man förhindra att en prövning av skuld skall kunna ske i en domstol? Jo, för att inte stöta sig med sina många nedladdare som dom tjänar pengar på.

    Det är som om posten skulle vägra att låta tullen söka igenom post efter narkotika för att tjäna pengar på leveranserna.

    SvaraRadera
  2. Ipred-lagen säger att ip-nummer är personuppgifter, då faller ju hela poängen med lagen när de offentlig gör ip-numret i ett pressmeddelande. Där har telia sin anledning att överklaga.

    SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik