2009-12-02

Kan man annat än jubla? Jo, än så länge...


Det har tagit många år för moralfolket att släppa på denna. Det är nästan så att det passerar gränsen för vad man bara kan sammanfatta som skamligt, men nu är det alltså tillslut möjligt även för homo- och bisexuella män att lämna blod. Fantastiskt!

Men hur tänker man när man tycker att det ska ha gått minst ett år sedan senaste samlaget? Och varför skulle män som har sex med män överhuvudtaget anses vara större smitthärdar än någon annan - förutsatt att de kollas på samma sätt som alla andra...?

Känns som om vi bara kommit halva vägen, även om det förstås blivit ett litet steg i rätt riktning. Med betoning på litet.

Monica Axelsson på Socialstyrelsen hävdar att ettårskarensen kom till som svar på synpunkter som lämnades in. Låt mig gissa att det är synpunkter från en eller annan utredare från urminnes tider som under 80-talet ville spärra in homosexuella i koncentrationsläger för att stoppa spridningen av HIV. Eller att finns en del religiösa grupper som har fått för sig att det passar sig bättre så. Att det skulle vara egentliga fakta som ligger bakom ett sådant beslut är ju uppenbarligen klart fastställt. Alltså fortfarande en massa dummerjönsar som får igenom sin politik byggd på moralism återigen. Vill bara blunda och dra täcket över huvudet igen.

Men ett litet steg är det. Visst. Nu ska vi bara se till att alla män som vill göra en insats för samhället och som råkar ha sexuella relationer med andra män också lever i celibat. För det gör nog samhället gladare. Mjo. Nje...

Tydligen ligger en del i detta beslutet också i att EU inte godkänner blodplasma för försäljning inom unionens gränser om inte ettårskarensen finns kvar. Tänker efter två sekunder och konstaterar att... kanske är det dags att pressa på för att lagar och förordningar inom såväl Sverige som EU uppdateras till någonstans efter nivån år 1450? Kanske det.

Även här:
DN, AB, SvD, Min luktar oxo fisk!, Badlands Hyena, Dreamer in the world, Centralt, Trollhare, Being Blogged, Robert Hårdh, Mats perspektiv, Arrelius, Andersson på Kungsholmen, Marieangel, Gaylove på distans, Mecenat sökes, Robert Damberg, Trollhare, Ex, Qx, Tofflan, Socialstyrelsen, Åsiktstorped, Åsiktstorped,

1 kommentar:

 1. Tack! Du uttryckte precis det jag kände när jag läste om beslutet. Ettårskarensen är verkligen helt störd, för det första eftersom HIV/AIDS och andra könssjukdomar definitivt kan upptäckas 3 månader efter smittningstillfället (dvs. som den karenstid som gäller alla) och för det andra för att socialstyrelsen redan förra årsskiftet presenterade ett förslag som innebar karens på 6 månader. Så visst, ett steg frammåt, men 3 steg bakåt.
  Ytterligare en sjuk del är att reglerna idag säger att man inte får ha skaffat en ny sexpartner de senaste 3 månaderna, så man kan göka på och skänka blod om man har hållit på längre än i 3 månader, men för homosexuella så kommer det bli ett år i celibat, det spelar ingen roll om man har haft samma sexpartner i 50 år, bögar är helt enkelt inte trogna mot varandra anser socialstyrelsen.
  Sjukt, sjukt, sjukt!
  Men som sagt: Bra skrivet!
  // Täby-sosse

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik