2009-12-07

Tillbaka till sjukförsäkringen

Det blev ett himla liv om att jag gick igång på socialförsäkringssystemen och Försäkringskassan nu för ett par dagar sedan. Kul på sitt sätt. Förstås är det många som står litet längre vänster ut som tvivlar på att en person som jag alls kan ha ett hjärta överhuvudtaget - jag är ju folkpartist; men mestadels har det varit en bra och positiv stämning i det stora hela.

Jag håller med Mary om att det faktiskt inte är så att socialdemokrater har ensamrätt på mänsklighet. Så är faktiskt inte fallet. Systemet runt sjukförsäkringarna har inte fungerat som det var tänkt att fungera, men det innebär inte att idéerna bakom är dåliga. Jag tycker det är fantastiskt att slit-och-släng-systemet som den förra regeringen predikade för numera är på väg att avskaffas. Jag skäms över att vi inte fått ordning på systemet så att det fungerar som det ska fungera. Men blir stolt över att det nu börjar hända saker och att så många huggit i och försöker reda upp det.

Ett system som inte kräver att en person prövas mot hela arbetsmarknaden innan den sjätte sjukskrivningsmånaden är ett mänskligare system än det som föreskriver att man ska prövas direkt.

Ett system som ger en prövning efter ett år, men med full möjlighet att därefter få tillgång till en permanent sjukskrivning utan bortre parentes är också ett bra system i grunden.

Ett system där en person som varit borta från arbetsmarknaden under lång tid, som har drabbats av psykiska besvär, arbetsskador eller vad det än kan vara får hjälp av ett dedikerat team som arbetar aktivt för just den individens återgång till arbetsmarknaden tycker jag är toppen. Jag har fått ganska bra insikt i de skyddssystemen på sistone och måste säga att jag är imponerad över hur det fungerar, åtminstone inom min egen kommun. Ska fortsätta att följa upp den biten, så får vi se vad som händer, förstås. Men det känns som om vi är på rätt väg.

Det besvärliga ligger i när det hela bara blir ett ordkrig mellan gammeldags socialister som tycker att man absolut inte ska ställa några frågor alls å ena sidan och personer som tycker att det är livsfarligt att överhuvudtaget kritisera ett system som hotar att fallera på grund av att det antingen inte efterföljs eller för att det inte helt och hållet tänkts klart och justerats.

Det viktiga är trots allt inte att bråka sinsemellan bland partierna nu, utan att fort som sjutton se till att ordna till systemets brister så att det blir så bra som möjligt och de som behöver en fungerande ersättning, en trygghet och en tillit till framtiden också får det. Jag hoppas att det är vad som ligger i framtiden nu. Jag vill hemskt gärna tro det.

Någon form av kontroll rörande diagnoser och mer eller mindre permanenta sjukskrivningar ska nog till för att saker och ting ska fungera och flyta men här hoppas jag fortfarande på klara förtydliganden och en revidering av systemet där mycket kompetenta läkare körs över om och om igen av människor som aldrig någonsin träffat den berörda patienten/sjukskrivna individen. Det finns mycket som behöver redas ut här, men det systemet är inte riktigt bra än och behöver fixas till. Så är det. En läkare ska inte systematiskt överprövas och hennes beslut ska inte omyndigförklaras utan vidare. Det här glappet i systemet hoppas jag är en av de bitar som regeringen åtgärdar nu när systemet ses över.

Jag hoppas fortfarande på ett förtydligande om vilka grupper som berörs av de uppdateringar som ska genomföras. Jag hoppas fortfarande på läkarnas ord ska väga starkare igen. Jag hoppas innerligt att de personer som nu står vid skarvpunkten inom kort kommer att få sina fall prövade omgående och att de kommer att få hjälp och ersättningar så snart det alls går. Det är inte ok att de ska drabbas, varken av det gamla systemet eller en eventuell utdragen födelse av det uppdaterade och nästkommande.
Mer här:
Johan Westerholm, Johan Westerholm, Johan Westerholm, Johan Westerholm, Peter Andersson, Peter Andersson, DN, SvD, Ulvenlöv, Ulvenlöv, Martin Moberg, Marika Lindgren Åsbrink, Matilda Ernkrans, Alliansfritt Sverige, Alliansfritt Sverige, Alliansfritt Sverige, Alliansfritt Sverige, Kent Persson, Kent Persson, JensO, Mary, SvD, SvD, Anna Hedborg, Kjell Rautio, Lena Melin, Ex, Ett hjärta rött, Rabiatfeminism, Eva-Lena, Eva-Lena, HBT-sossen, Ninna, Kommunisternas blogg, I Cattas lilla värld, Vägen till himmelen..... (eller helvetet), Zana Hussan, Feministiskt initiativ Västra Götaland, Trollhare, Fredrik Pettersson, Ingvar Persson, Helle Klein, Best of man kind, AB, In your face, Furustrand, Krassman, Ex,

Intressant.

1 kommentar:

 1. "Det viktiga är trots allt inte att bråka sinsemellan bland partierna nu, utan att fort som sjutton se till att ordna till systemets brister så att det blir så bra som möjligt och de som behöver en fungerande ersättning, en trygghet och en tillit till framtiden också får det. Jag hoppas att det är vad som ligger i framtiden nu. Jag vill hemskt gärna tro det."

  Detsamma borde ju också gälla arbetsmarknadspolitiken.
  Det vore ju bra om man kunde komma tillrätta med de brister som nu också finns i nuvarande utformning av exempelvis FAS 3 av Jobb- och och Utvecklingsgarantin.
  Det viktigaste måste väl vara i detta ekonomiska läge som vi nu befinner oss i a
  tt man släpper så mycket på folk som möjligt, för att de med maximal frihet skal
  l kunna vara kreativa för att skapa nya försörjningsmöjligheter på olika sätt.
  En del av problemen är uppräknade i detta blogginlägg http://nystatare.blogspot.com/2009/12/vem-har-ansvaret-for-fas-3.html.
  Det vore väldigt önskvärt att man snarast kom tillrätta med problematiken, då socialdemokraterna verkar ha en väldigt underlig syn på vad som skall hända med dessa människor om de vinner valet. De som sitter vid makten har ett tungt ansvar att skapa framtidstro och hopp, speciellt när det finns en opposition som mer eller mindre bara verkar måla upp en framtid på bidragsstranden, där socialsekreterarna väntar med öppen famn.
  Jag vill se mer av "Vad är positivt med FAS 3" - http://nystatare.blogspot.com/2009/11/vad-ar-positivt-med-fas-3.html.
  Och för att det skall bli möjligt, måste de som sitter vid makten nu bjuda till ordentligt.
  För vilken framtid bjuder väl oppositionen på?

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik