2010-01-27

Utse Birgitta Ohlsson till EU-minister!

Adam Cwejman och Linda Nordlund skriver idag på Politikerbloggen och kräver att Reinfeldt ska utse Birgitta Ohlsson till EU-minister. Jag kan bara instämma.

Jag kan inte se att ett moderaterna som nyss utsett sig till jämställdhetens främsta förkämpar skulle kunna dissa en tungt favorittippad kandidat till en sådan här post av den enkla anledningen att hon är kvinna och att hon är gravid.

Jag har under den sista tiden stört mig hejdlöst över den attityd som mött Birgitta, men även Mark, efter att DN tvångsoutade hennes graviditet på ett så lumpet och klumpigt vis häromsistens. Jag är förstås oerhört glad för de bägge och vill självklart gratulera å det varmaste.

Men just nu känns alltihop som en jäkla fars. Jag blir förbannad över den stendumma medeltida synen på kvinnor, gravididet, och föräldrar som sipprar fram i och med detta och jag har svårt att tolerera tanken på att en sådan sak skulle få hålla tillbaka den tyngsta och mest lämpade kandidaten till EU-ministerposten.

Senast jag kikade brukade inte kvinnor föda ut sin egen hjärna eller sitt förstånd samtidigt som de nedkommer med barn. Senast jag kikade så blev inte kvinnor per automatik pensionerade på grund av sitt föräldraskap. Senast jag kikade kunde även mammor vara yrkeskvinnor. Och jäkligt duktiga sådana. Senast jag kikade kunde även pappor vara föräldrar. På riktigt. Åtminstone moderna män kan vara det. Pappor, alltså. Föräldrar. Jag tror att Mark tillhör den skaran.

Hela historien stinker och jag undrar förstås hur det kom sig att detta blev så uppmärksammat just då. Vem låg bakom och vilka motiv låg bakom?

Birgitta är en oerhört kompetent människa som har en vass och tydlig liberal agenda. Hon har länge agerat starkt som utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet. Hon är även väldigt engagerad i frågor som rör demokrati i exempelvis Iran. En mer lämpad kandidat än Birgitta tror jag inte att Folkpartiet kan uppbåda.

Samtliga nu diskuterade kandidater är förstås oerhört kompetenta, men i detta fallet är Birgitta en unik resurs som regeringen inte har råd att åsidosätta.

Nej, utse Birgitta Ohlsson till EU-minister och se till att förpassa alla unkna fördomar om kvinnor och mammor åt helvete!

Även här:


3 kommentarer:

 1. Hade barnet varit ett hinder om det varit Mark som var aktuell som EU-minister?
  Nej, så varför i svarta h-e är det ett problem för Birgitta?

  SvaraRadera
 2. Klart Birgitta ska bli EU-minister eller biståndsminister. Ska göra allt för att stödja henne i det!

  SvaraRadera
 3. Ställer mig uppenbarligen samma fråga. Det är så urbota löjligt att det gör fysiskt ont i mig.

  Om någon förtjänar den posten så är det Birgitta. Kommer göra allt jag kan för att stödja henne i att nå dit, jag också!

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik