2010-02-12

Citizen Journalism For The Win.

Det har diskuterats rätt mycket kring de två civilklädda poliserna i tunnelbanan idag. De två poliser som dels tydligen inte är vidare pålästa rörande lagrummet kring vad man får göra och inte göra i en offentlig miljö. Filma med en mobilkamera, exempelvis. Senast jag kikade var inte tunnelbanan ett militärt skyddsområde eller liknande. Ingen nationell hemlighet lär döljas precis just där.

Att agera på det sättet de aktuella poliserna gjort är helt enkelt inte ok. Om det är så att de inte lärt sig hantera det alltmer digitaliserade samhället med kameror som vardagsinslag i medborgarnas liv, så tycker jag nog att de borde gå på kurs. Det jävliga är att de knappast lär vara ensamma. Och att deras beteende verkligen ger en otroligt bild av så himla många kollegor som verkligen gör ett helt otroligt arbete.

Har själv haft fantastiska kontakter med polisen på sistone på grund av anmälningar jag varit tvungen att göra efter ofredanden och stalking som jag gärna klarat mig utan. Men dammit, vad bra somliga poliser kan agera också. Då blir det så mycket mer skrämmande att veta att sådana där rötägg faktiskt kan agera på ett sådant sätt att de inskränker människors integritet och fri- och rättigheter på ett helt oacceptabelt vis.

Liberatis Johan Bergelin skriver bra om det som kallas Sousveillance. Det vill säga det nya samhälle som till stor del ger utrymme för att staten inte längre är den enda övervakaren, utan att övervakningen når en helt ny arena. Medborgaren kan nu övervaka makthavarna och billig teknik för inspelning, fotografering och publicering blir alltmer tillgänglig. Citizen Journalism blir alltmer en del av samhället. Något även våra makthavare och samhällsnyttiga organisationer måste lära sig att förhålla sig till i framtiden.

Vi har sett det i Haiti. Vi har sett det i Iran. Vi har sett det även på många andra håll i världen. Nu visar det sig att det har blivit en verklighet även i Sverige och för min del tycker jag att det är inte en dag för tidigt.

Nätet tycks vara tämligen enigt. Bråka inte med internet. Bråka inte med bloggsfären. Bråka inte med nätjournalisterna. Bråka inte med vår integritet och våra mänskliga fri- och rättigheter. Och bråka inte med den svenska lagboken. Även om du råkar vara polis i Stockholms tunnelbana.

Intressant
.

Andra skriver:
Ravenna, Krakas blogg, Johan Ronström, Grevad Lux, BlackCat, ProjO, DNMR, Soso, Magnihasa, Granding.se, Fredrik Edin, Maria Abrahamsson, Åsiktsfrihet, Fetsmart, G.P.F. - Hurriya, FarmorGun, Ipse Cogita!, Annika Beijbom, Röda Linjen, Polisstaten, Buster, Thoralf Alfsson, I just can't hate enough, Full Mental Straightjacket, Camilla Lindberg, Niklas, PiratJanne, Drottningsylt, Thommy Ottinger, Trettioplus, Deckarhuset, VSFStockholm, Hamburger Train, Johan Ingerö, Tianmi, Pumlan, Sebastian Hallén, SVD Ledarbloggen, Hornstull & Världen, Rickard Nordin, Sunflower, Dabitch.net, Oscar Swartz, Magnus Andersson, ScaberNestor, Skivad lime, Lars-Erick Forsgren, Hanna Wagenius, Thomas Tvivlaren, Andrea Doria, Stockholmsvänstern, MaryXJ, Zac, Annahita, Peace, Love and Capitalism, Bea, Syrrans granne, Fredrik Hallgren, theWitch, Edwertz, Anders Emretsson, Mårten Schultz, Neo Blog, MacPro, Min luktar oxo fisk!, Kulturbloggen, Anders Widén, Futuriteter, Jonk, Apelsineld, Odevetdu!, Addespropaganda, Full Mental Straightjacket, Arbetarperspektiv, Söderbergs Take, Dynamic Man, Mymlan, Röd Libertarian.

1 kommentar:

  1. Det är bra Amanda, kämpa på!

    En av mina texter om detta finns nu, i huvudsak, även i PT.

    http://www.pitea-tidningen.se/debatt/artikel.aspx?ArticleId=5185969

    SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik