2010-02-12

Låt tvångssterilisering vara "a thing of the past"

Idag skriver jag tillsammans med RFSL's ordförande Sören Juvas på Newsmill till svar gentemot Catharina Carlsson (M) och hennes utspel i Dagens Samhälle för en knapp vecka sedan.

Carlsson hävdar att det finns skäl att ifrågasätta människors värde och framförallt deras rätt till en sexualitet och fortplantningsförmåga på grund av mentala funktionshinder och andra former av "underutveckling". Självklart andas hennes utspel rent fascistisk folkhemsanda och hör möjligen hemma någonstans runt det mindre charmiga 30-talet. Vi kunde helt enkelt inte hålla klaffen utan blev tvungna att stoppa en socka i munnen på henne.

Idag kan man förvänta sig mer av folkvalda politiker än en längtan tillbaka till rasbiologiska institut, tvångssteriliseringar, normstyrda fördomar och etik som kanske, bara kanske, skulle fått till och med makarna Myrdal att backa. Läs gärna artikeln och gå in och kommentera. Det finns goda skäl att verkligen sätta ned foten idag och visa att detta inte är en utveckling vi alla kan stå för. Oavsett politisk inriktning vågar jag tro att det finns gott om stöd för en mer human samhällsutveckling än den moderaterna visat sig stå för på sistone.

Ropa! Skrik! Blogga! Debattera! Twittra! Sätt ned foten och kräv ett jämställt och varmt samhälle som ger alla samma mänskliga rättigheter i Sverige idag, imorgon och i framtiden.

Mymlan skriver att veckans bloggtema är - kärlek. Med tanke på att det är alla hjärtans dag på söndag finns gott om skäl att slå ett slag för alla människors rätt att känna och leva ut sin kärlek med någon de älskar. Utan statliga pekpinnar, risk för tvångssteriliseringar på grund av att man tillhör fel samhällsgrupp eller minoritet. Kärleken ska vara fri och gränslös så länge den inte skadar någon annan.
Finns sedan skäl att hävda att exempelvis barn far illa, ska det vara en sak för landets domstolar att ta ställning till och kräva in bevis om. Först då ska samhället agera. Vi har ingen rätt att sätta oss till doms över människor och deras kärlek, sexualitet eller reproduktion. Vi har alla skyldighet att värna alla människors rätt till integritet, frihet, sina egna kroppar och sin egen sexualitet och fortplantning. Staten ska ge själva F*N i våra liv och i att styra över vad vi gör med den vi älskar.

Intressant.

Andra skriver:
Liberati, Alliansfritt, HBT-sossen, Badlands Hyena, Johan Westerholm, Peter Andersson, JensO.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik