2010-04-01

Det där med Sverige och tvångssteriliseringarna


Alltid fantastiske Trollhare skriver fantastiskt om det här.

Utdrag:

"Jag minns också att han sa att Socialstyrelsen kräver att man tar bort äggstockarna för att få nytt juridiskt kön. När jag invände att den nya lagen inte är införd än, och att jag har hört talas om ett fall där en person ganska nyligen fått godkänt med bara sterilisering skruvade både han och sköterskan på sig lite. De började förklara att det visserligen var sant, men att Socialstyrelsen inte ens själva riktigt vet vad som gäller och vad som borde gälla, och att hur man egentligen ska tolka lagen är under utredning, och att man tar stora risker om man behåller livmoder och kanske äggstockar. Det kan bli problem med hormonbalansen, med att gå till en gynekolog om man lever som man, med att ingen läkare vill skriva ut testosteron till en person som har livmoder och äggstockar och planerar att behålla dem, och så vidare.

Jag förstod att de tänker mycket på cancerrisken, men det blev inte bättre av att kirurgen plötsligt sa något i stil med ”Jag tycker ju att om det vore jag, så skulle jag ju tänka att om jag är man i huvudet så skulle jag vilja vara man i hela kroppen också”. Det är hans åsikt som privatperson, och inte hans professionella bedömning som läkare. Det är hans tolkning av sin egen könsidentitet, och den är inte automatiskt överförbar på alla som identifierar sig som män."

För mig ger det bara fruktansvärda vibbar. Och jag blir lätt illamående. En massa moraliserande och en massa normer som säger hur man borde vara och vilka människor som passar in i samhället och vilka som inte gör det.

En massa fördomar som säger att somliga människor inte får förorena den svenska genpoolen. En massa föråldrade lagar från tiden innan mina föräldrar ens var födda och som styr vem som får reproducera sig och vem som inte får det. Vem som är människa och vem som inte är det!

En dag ska vi ha vunnit striden. En dag ska vi ha ersättning av svenska staten för vad vi genomlidit och för vad som stulits ifrån oss. En dag ska även trans- och intersexuella få upprättelse.

En dag ska även jag få upprättelse. Jag hoppas att Trollhare inte ska behöva uppleva den dagen alls. Men då behöver vi er...


En dag ska även transpersoner i det post-folkhemska Sverige slippa bli tvångssteriliserade och en dag ska vi också stå upp stolta och kräva våra rättigheter tillbaka!


MARK MY BITTER FUCKING WORDS!!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik