2010-05-07

Britter väljer och kippar efter andan i panik när Europa och Världen skakar

Ingen har säkert missat valet i Storbritannien som pågår nu. Cameron ser ut att bli segraren i den striden. Eller i alla fall ledare för det största partiet. Vi vet ännu inte om det faktiskt innebär regeringsbildning eller inte. Det beror på de andra två och det slutgiltiga resultatet. Det kan bli en allians mellan två partier för att motverka det tredje. Men ingen vet ju faktiskt riktigt ännu.

Vad händer egentligen efteråt då? Med ett nästan grekiskt underskott har britterna ett helvete att reda ut, i brist på bättre svenska för att beskriva det hela. Det kan bli riktigt otäckt att vara britt närmsta åren då åtstramningar, hög arbetslöshet och eviga sparplaner måste till för att reda upp den närmast socialdemokratiska spenderaridiotin man ägnade sig åt för att slå tillbaka den ekonomiska nedgången. Britterna står onekligen illa rustade för att möta framtiden idag och kommer få problem att ta del av den förbättrade konjunkturen då de nu måste ägna sig åt att reda upp efter de senaste åren istället för att ta sats in i framtiden. Tack och lov står Sverige rustat och har en ekonomi som medger möjligheter och handlingsfrihet under de kommande åren av konjunkturuppgångar. Förmodligen har vi Anders Borg att tacka mycket för det. Jag kan inte annat än hoppas att vi får behålla alliansregeringen efter valet - för Sveriges skull. För att vi skulle vara riktigt jäkla illa ute om vi inte får det.

Men räcker det då? Vi har ett sjuhelsikes problem att ta tag i fortfarande. Och det är de länder som redan drivits över kanten och nu hotas av ohyggliga kamper för att överleva ekonomiskt under de närmsta åren. Jag undrar om inte vulkanaskan är litet grann av Islands lilla straff mot Europa för den hårda linjen mot öriket efter att ekonomin rasade samman något så enormt för en tid sedan.

I Grekland pågår nära nog lokala inbördeskrig här och var på grund av de hårda besparingarna för att få landet upp på fötter igen. Ett land som verkligen, tyvärr, fallit pladask ner i leran med näsan före. Grekland föll samman totalt för en tid sedan och det visade sig att man även ljugit om sin egen monetära likviditet, sin betalningsförmåga och i allmänhet landets finansiella hälsa. Det straffade sig dyrt när väl bubblan sprack. Och idag ser vi ett tydligt svar på vad det innebär när ett land riskerar falla på grund av att det hamnat i ett närmast konkursmässigt läge. Börserna faller över hela världen, hela den globala finansvärlden håller andan och årets samlade börsuppgånger på OMX i Stockholm har helt och hållet suddats ut.

Var är vi på väg? Hur illa är läget? Kommer Europa att kunna återhämta sig? Vad behövs för att få våra europeiska vänner på benen igen?

Sverige står någorlunda väl rustat. Men oj så glad jag är att jag slipper sätta mig på kontoret på 10 Downing Street när väl det brittiska valet är över. Vad glad jag är över att inte behöva reda upp en fallen ekonomi varken i Reykjavik eller i Athen de kommande åren. Eller för den delen ytterligare ett par länder som farit nog så illa under den gångna krisen.

AB, AB,

Intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik