2010-05-26

De rödgröna sågar sig själva

Eller det kan man nästan tro i alla fall. Ingen gör ett bättre jobb för att dissa rödgrön infrastrukturpolitik än de rödgröna själva.

Läser idag om hur de rödgröna tänkt sig Stockholm med omnejd om de vinner valet. Från drömmarna som gav oss höghastighetsspår från Borås till Göteborg kommer nu förslaget som kommer att förlama inte bara Storstockholm och Mälardalsregionen, utan även stora delar av resten av landet.

Chockhöjda trängselavgifter, avstängda filer på Essingeleden kombinerat med trängselavgifter även där, kommunala avgifter på privata arbetsparkeringar, omdirigering av all trafik som passerar Stockholm till väg 55 mellan Strängnäs och Enköping (miljövänligt var ordet), ingen förbifart Stockholm, ingen Österled och ingen avgiftsbefrielse för miljöbilar.

Och detta alltså i en stad som redan går på knäna och håller på att falla samman fullständigt trafikmässigt och som beräknas växa med åtminstone en halv miljon invånare under de kommande 20 åren.

Det stavas K-A-T-A-S-T-R-O-F!

Allt annat än miljövänligt lär det bli när än fler bilar står ännu mycket längre i köer på gatorna. Road rage på Essingeleden när fullt farbara filer stängs ned för att stockholmarna ska "lära sig" att det är fult att åka bil. Många mil långa omdirigeringar av all trafik som ska förbi Stockholm eller som har behov av att passera från nord till syd inom storstadsområdet. Inga varutransporter undantas, vilket ökar kostnaderna för alla former av konsumtion inom staden och även i samtliga orter som vägledes är förbundna med eller via Stockholm. Matpriserna ökar, materialpriserna ökar, priserna på hemelektronik likaså. Kläder... allt! Och till råga på allt ska vi nu betala kommunala straffskatter på privata tjänsteparkeringar och avgiftsbefrielsen för miljöbilar försvinner. Också klokt och bra för att komma från miljöpartiet och de röda kamraterna.

Och jag förväntar mig att alla satsningar på spårvagnar lär frysa inne om de rödgröna får sin vilja igenom. För att spårvagnar i innerstan som sväljer många fler passagerare än de redan överfulla bussarna och som går på ren elkraft kan man ju inte ha. Speciellt inte i innerstan. För att det blir ju bara en NK-express, eller hur var det? Antar att vagnarna som går utmed Avenyn i Göteborg också är att betrakta som NK-express. Borde åka ner till västkusten och göra en opinionsundersökning bland människorna där.

Den borde inkludera frågor som:
1. Är det en lyxexpress för slöa överklassare, detta, som går utanför NK vid Avenyn och upp till Brunnsparken?
2. Borde vi göra oss av med alla hemska spårvagnar inne i stan och ersätta dem med en massa korta bussar istället som spyr ut dieselångor och koldioxid i massor?
3. Ska vi inte ta och stänga av litet billeder runtom stan så att det blir svårare att ta sig fram? Kanske man kan stänga Tingstadstunneln eller så för att lära privatpersoner och yrkesförare att det är fult att köra bilar och lastbilar?
4. Ska vi stänga av kringfarten och leda trafiken in via Kungsportsplatsen och se vad som händer? Det kan ju inte bli annat än hyfsat mysigt och gôtt!?

Mer trängsel åt folket! Och sedan kan vi ju alltid skatta litet också...

Det är inne att skatta nu. Vi kommer snart att skatta för regnvattnet som faller på våra tak och gårdar. Och för solen som skiner och för vinden som blåser. Jag hoppas på en andetagsskatt för att medborgarna ska lära sig att inte slösa med sina andetag och hjärtslag. För att forskningen visar ju att vi bara har ett visst antal andetag och hjärtslag att ta av innan vi stannar upp och går bort.

Låt oss dessutom utrusta våra medmänniskor med pedometrar som mäter hur många steg vi tar. För att vi sliter ju ut skor och vi sliter på våra kläder och dessutom på marken vi går på. Jag tycker att vi ska skatta även för varje steg vi tar. Så kanske Sverige snart går runt igen, även utan människor som arbetar, med alla andra skattehöjningar, alla bidragshöjningar, med sex timmars arbetsdag och med trafikkaos över hela staden och landet.

Det känns jäkligt lovande att vi har börjat få besked kring vad den rödgröna politiken faktiskt innebär. Det blir lättare att ta ställning till vad vi faktiskt vill ha efter valet 2010.

Själv väljer jag sannolikt ett alternativ som inte helt krossar den svenska ekonomin, som inte blir en miljömässig katastrof och som inte leder till en fullkomligt makaber internationell kris då de rödgröna förklarar diplomatiskt krig med hela världen på en gång.

Själv litar jag för övrigt på trafikprofessorn Jonas Eliasson som hävdar att det finns tydliga bevis för att det behövs såväl vägar som kollektivtrafik för att en region som Stockholm ska fungera. 

Själv väljer jag att satsa på Förbifarten, Österleden, mer tunnelbana och pendeltåg, utbyggnad av spårvagnstrafiken inte minst i innerstan, ytterligare ökad busstrafik, ytterligare vägar, upprustningar och förstås cykelbanor. För en hel stad. För en stad jag som folkpartist känner att jag kan stå för, vill bo i och tar ansvar för. För att jag tror på långsiktiga och funktionella lösningar som håller staden och landet igång och för att jag tror på en positiv framtid även för oss häruppe i Norden.

Men jag vet inte. Det kanske bara är jag.

Intressant.

Martin Persson, SKTF, skriver. Gunilla Hjelm skriver ur ett landsortsperspektiv. Centerpartisten, Christian Ottosson, skriver ur ett lokalt Huddingeperspektiv som jag också kan skriva under på som Huddingepolitiker själv.


.
I am very sociable.

2 kommentarer:

  1. Stockholm måste vara den enda av Europas storstäder som satsar på att öka biltrafiken i stan. Alla andra städer gör vad man kan för att minska antalet bilar i stan. Finansieringen av Förbifart Stockholm bygger ju på att biltrafiken ökar så att trängselavgifterna ökar. Om trafiken inte ökar faller finansieringen. På de flesta håll i världen har man insett att biltrafiken i städer måste minskas. Och det sker inte genom att bygga fler motorvägar - tvärtom!

    SvaraRadera
  2. Vilket trams du framför på din blogg! Det kommer dessutom från ett Alliansen som inte ens tagit fram någon politik inför nästa mandatperiod än. Sven har helt rätt i sin kommentar, tyvärr verkar det GråBlåa laget missat forskning även i denna frågan, något som Fp alltid göra när det gäller skolan...

    //Tom Andersson

    http://tom-andersson.blogspot.com/

    SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik