2010-05-17

IDAHO!!!

Idag uppmärksammas världen över den internationella dagen mot homofobi och transfobi. Vill nämna det här eftersom det är jäkligt viktigt att fortsätta driva kampen för lika rättigheter, rätten till sin egen kropp, rätten till sin sexualitet, rätten till sin reproduktion, rätten till sina egna livsval.

Idag är det allt annat än självklart att människor respekteras om de har en sexuell läggning, identitet eller ett uttryck som skiljer sig mot traditionella normer. Såväl här som utomlands. Vi har på inget vis kommit så långt som vi tror att vi har.

Det är viktigt att vi tar till orda och att vi tar vår plats. Att vi visar att människovärde och mänskliga fri- och rättigheter gäller alla. Det är vi inte direkt kända för i Sverige. Fortfarande år 2010.

Fortfarande skyddar vi inte flyktingar som kommer hit på grund av fruktan för sitt liv. Fortfarande tvångssteriliserar vi. Fortfarande måste transsexuella skilja sig för att få byta juridiskt kön, fortfarande pågår en omfattande diskriminering på många platser i samhället och många lever ännu under tyngden av dagliga hot och förföljelser. Ännu idag finns glastaket kvar som förhindrar hbtq-personer från att ta sig uppåt i samhället på samma villkor som alla andra. Och då anses ändå Sverige, märkligt nog, fortfarande vara ett föregångsland.

Kampen har varit lång och den kommer att vara betydligt mycket längre. Ännu finns oändligt många människor som måste lära sig oändligt mycket mer om livet, universum och allting.

För att vi ska kunna ha ett samhälle där alla kan leva sina egna liv och drömmar utan fara för sitt liv och sin hälsa är vi skyldiga att ta ställning mot hatet, mot homofobin, mot transfobin.

Visa ditt stöd för homo-, bi- och transpersoner över hela världen idag. Gör din egen markering på något vis, någonstans. Bidra till en öppnare och friare värld för alla.

Cecilia skriver också
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik