2010-05-30

Mors dag, men inte för alla
Solen skiner. Jag springer upp och ner till källaren för att hantera all tvätten som ska tvättas. Min och min mans tvätt, mestadels. Vi hjälps åt. Sådär duktigt som två moderna människor gör. Det är jämställt i hushållet här. Om en stund ska vi förbi min mor. Ska försöka hinna med svärmor också så snart det går och hinns med. Det är mors dag. Och mina tankar går förstås till dem båda. Och till mina systrar. Två har egna barn. En är bonusmamma. Själv har jag förstås inga barn. 


Mina tankar ligger idag mycket hos alla vänner och bekanta som är, nyss har blivit eller snart kommer att bli mödrar. Det är många nu. Jag är något år och trettio, så de flesta i omgivningen är fullt upptagna med att bilda familjer. Det är magarna i vädret precis överallt. Och det är så fint. Så vackert. Och så alla vagnarna. Det finns så många modeller, färger, mönster. Så mycket att tänka på. Vartän jag går ser jag dessa magar och dessa barnvagnar. Lekande barn. Och jag älskar det. För att det är en så viktig bit i mitt eget liv. 


Eller... Det kanske hade kunnat vara det. 


Om jag själv ansågs vara tillräckligt mycket människa. Om jag ansågs tillräckligt mycket medborgare. Om jag inte ansågs vara Untermensch. För kontroversiell. För queer. För pervers. För sjuk. För störd. För problematisk. För normbrytande. 


För att i en sådan värld där jag vill leva, där hade jag varit tillåten att skaffa barn; jag också.


I dagens Sverige får jag inte det. Enligt lag steriliserad för att den svenska genpoolen ska hållas ren från sjukliga sexuella perversioner. För könsbytare anses ännu idag vara perversa normbrytare. Så enkelt är det tydligen. Jag vet inte om jag anses vara skadlig för barnen, deras utveckling eller så. Eller om man fortfarande tror att jag smittar. 


Men inga könsceller får sparas. Könskörtlarna ska bort. Det ska klippas till vilket pris som helst. 


Surrogatmödraskap är otillåtet. Adoptioner är inte att tänka på. För att kunna adoptera måste jag bli godkänd av någon av alla dessa adoptionsbyråer som allihopa styrs av frikyrkliga moralister som så gärna ser ner på mig som något inte riktigt mänskligt. 
Min längtan efter barn, en familj, ett hem, den där speciella kärleken, en möjlighet att få se mina barn växa upp... Den är dock väldigt mänsklig. Den är oerhört verklig. Och den finns här nu. Nu i denna stund. Och den kväver mig. Den tvingar fram tårarna, ångesten, sorgen, smärtan och saknaden varje sekund jag är vaken. Varje sekund jag kan minnas, snart, av vad jag drömmer. Och jag vet att det inte kommer hända. För att jag anses inte vara en medborgare i mitt eget land. Jag anses inte vara en fullvärdig människa i mitt eget land. Jag förlorade mina rättigheter och mitt medborgarskap i samma stund jag inte längre kunde bära smärtan över att inte få vara mig själv, inte få känna mig som en hel människa. Och på grund av ett märkligt genetiskt fel som drabbar upp till 1 på 200 människor i den generella befolkningen på ett eller annat vis ska jag alltså inte få rätten att bilda en familj. 


Är det rimligt?

Jag längtar till dagen då även trans- och intersexuella anses tillräckligt riktiga och fullvärdiga människor, tillräckligt fullvärdiga medborgare, tillräckligt värdefulla på något som helst vis för att också tillåtas bli föräldrar. 

Jag antar att det kommer dröja till dess det är alldeles, alldeles för sent för mig. Jag har slutat hoppas. Men drömmen, sorgen, längtan, drivkraften finns kvar, även då hoppet lämnat.

Och där finns inga fler ord. 

Fastän jag känner värme för er alla därute som kan, på ett eller annat vis, bli föräldrar till egna eller adopterade barn, så känner jag också denna smärtan. Fastän jag känner kärlek till er alla, så rinner tårarna. Jag vet... det är hemskt. Jag borde inte. Antar jag borde skylla mig själv. 


Den gången då det stod mellan att genomgå processen att byta juridiskt kön eller att lämna er... den gången kändes det självklart. Jag hade inget annat val. Ett liv på ett eller annat vis i motsats till att stå där vid räcket på Västerbron. Det fanns inte så mycket val. Jag antar att jag borde skylla mig själv. Jag valde bort barnen...


Eller gjorde jag det? Hade jag funnits idag om jag inte valt bort dem? Och skulle det ha varit ett nödvändigt val? Skulle det verkligen behöva ingå i dealen?
Jag ger all min kärlek till alla er därute som inte behövt tvångssteriliseras. Till alla er som inte behövt välja. Och förstås till alla som av olika anledningar känner samma smärta som jag. Men som förmodligen åtminstone kan adoptera. För att ni fortfarande är människor. 


I än högre grad ger jag all min kärlek till alla som, liksom jag, blivit berövade möjligheten att få känna den speciella kärlek som är kärleken till ett barn, en familj, till små liv som blir stora och unika individer och personer på vägen. 


Jag önskar. Det är försent för mig, med all sannolikhet. Det gör sjukt ont. Men jag ber er tänka på de som kommer efter mig. Jag ber er tänka på alla de andra som lider så otroligt som jag. Jag ber er tänka på vad det här gör med människor som har så ont av att inte anses vara hela, värdiga, riktiga, dugliga nog, människor nog.


Tänk på oss en stund idag. Även om det känns och även om det förtar en del av glädjen. Även om det blir smolk i bägaren. 


För vår smärta kommer inte att försvinna. Inte idag. Inte imorgon. Inte någonsin. 


Till alla er därute som är, nyss har blivit eller snart kommer att bli mödrar. Och till alla er som inte kan och till er som berövats rätten:


Kärlek till er alla på denna Mors Dag, i Sverige år 2010. 
SvD Brännpunkt.


Intressant.

24 kommentarer:

 1. Jag blev oerhört rör av det du skrivit, så fantastiskt fint och hemskt på en gång.
  Jag tvivlar inte en sekund att du skulle vara en jätte fin och underbar mamma.

  SvaraRadera
 2. Tack! Har inte så många ord efter den mastodontskrivningen, men ett stort tack. För att det värmer så.

  Amanda

  SvaraRadera
 3. Vännen... Håller med Bonnie. Oerhört starkt. Du vet att du alltid finns i mina tankar. En dag är jag på samma trappsteg som du. Första steget emot Sveriges lagstiftning och samhällets moraliska tänkande. Känner precis som du, tårar i ansiktet för alla som vill, alla som bör, alla som borde ha fått. Alla oss som inte är hela. *kram vännen* Jag tvivlar inte heller en sekund på att du skulle bli en jätteunderbar mamma...

  (från en som är pappa, men kommer bli en mer kvinnlig form av familjehuvud- om familjen tillåter det efter att man kommer ut)

  SvaraRadera
 4. Vännen!

  Du är utan jämförelse den mest extraordinära människa jag träffat. Du har en inre styrka, en betydande intelligens och ett rättvisepatos baserat på äkta liberalism. Detta sammantaget ger Dig en sorts nästan osviklig inre kompass som leder dig rätt när det handlar om frågor där moralaspekter på något sätt är involverade. I allt väsentligt som definierar en människa har Du egenskaper som gör Dig inte bara unik, utan också till en förebild för hur en människa som brottas med stora personliga och existentiella frågeställningar kan hantera sin livssituation. Jag ska aldrig påstå att jag kan förstå det Du går igenom och har gått igenom men jag förstår så mycket att jag hoppas att Du känner att Du har mitt reservationslösa stöd i både den sorg och den ilska Du känner.
  Det känns skönt att veta att det som skrivs i den digitala världen lever för alltid eftersom det Du har skrivit här förtjänar just det. Jag blev berörd och det krävs rätt mycket numera för att det ska ske.
  Sköt om Dig och ha en riktigt fin söndag!

  SvaraRadera
 5. Ja, du vet vad jag tycker, ändå bör det förstås sägas att bara ett stort hjärta kan förmå att sätta ord på något så svårt och smärtsamt.

  Kram,

  din Lollan

  SvaraRadera
 6. Vännen. Du vet att du har mig, att luta dig tillbaka på. Vi går vägen tillsammans, du är inte ensamen. Det är du och jag som går in i framtiden, arm i arm. Din lycka är min, din olycka är min. Vi delar på både gott och ont.

  SvaraRadera
 7. Amanda...
  Sänder all kärlek och omtanke jag bara förmår till dig..
  Din smärta lyser igenom i din text och jag är så ledsen för din/Er skull!

  Kramar /Maria

  SvaraRadera
 8. Inte ett öga torrt. Jag länkade hit -hoppas det är ok. Det är så fruktansvärt orättvist.

  SvaraRadera
 9. Inte heller mina ögon förblir torra. Jag känner mig så tagen att jag inte ens vet vad jag ska säga.

  SvaraRadera
 10. Amanda,

  Det ar sa hemskt att du inte far bli mamma pa samma satt som alla vi andra. Tanker pa dig och du vet att jag kampar for detta sa gott jag kan.

  Stora Kramar

  SvaraRadera
 11. Det berörde mig djupt det du skrivit.

  Vackra ord, och viktiga.

  Jag länkade och skrev mina egna tankar.

  Läs om du vill.

  Kram

  SvaraRadera
 12. barn är ingen rättighet
  barn är en gåva

  SvaraRadera
 13. Jag skrev och länkade:

  http://wonderkarin.blogspot.com/2010/05/mors-dag.html

  SvaraRadera
 14. @Anonym:
  "barn är ingen rättighet barn är en gåva"

  Men i det här fallet, förhindras allt av lagen och kirurgens kniv. Det betyder inga rättigheter eller gåvor kan erhållas *permanent*. Är det så du ser på tillvaron kanske? De som enligt ditt tycke och smak, att vissa minoriteter aldrig ska kunna erhålla det som andra ser som en självklarhet. Det som du ser som en självklarhet, för din egen räkning.

  SvaraRadera
 15. Stort tack för ett viktigt bidrag i en mycket angelägen debatt! Jag blir oerhört ledsen och ofta rasande över att "föregångslandet" Sverige fortfarande på så många sätt utövar en så sjuk moralfascism.

  Stå på dig, du har många i ryggen! Tillsammans ska vi upplysa och förändra!

  Bästa hälsningar
  Emil

  SvaraRadera
 16. Vi har fortfarande en väldigt lång väg att gå tills vi har fått ett tolerant och öppet Sverige. Din story, Amanda, sätter fingret mitt på den springande punkten: Att vårt samhälle fortfarande dansar runt en förbannad fantasilös norm som är allas vårt fängelse enbart för att de med ett förkrympt sinne ska få känna sig trygga med sin fantasilöshet och sitt småsinne. Att dessa förkrympta sinnen gömmer sig bakom flashiga utbildningar och vita rockar gör inte saken bättre utan förstås bara ännu värre. Kampen för frihet och frigörelse går vidare!

  SvaraRadera
 17. @anonym ang. barn är ingen rättighet, de är en gåva.

  Stapla klyschor. Bullshit. De är varken eller. Barn är ett gigantiskt ansvar och en källa till glädje. Och alla människor som väljer att på ett eller annat sätt ta det ansvaret handlar av egoistiska skäl. Alltid. Barnet föds inte för sin egen skull utan för föräldrarnas/föräldern.

  För barnets bästa är också en jävla klyscha. Det finns barn som växer upp med psykiskt sjuka, med alkoholister, med kärlekslösa relationer till sina föräldrar.

  Jag tror att människor som tvingas kämpa för att faktiskt kunna ta det där ansvaret och bilda familj - det är de människorna som tänkt ett, två och tre varv och som kan ge en fin och genomtänkt uppväxt.

  Så Amy, jag är ledsen för din skull.

  SvaraRadera
 18. Jag förstår verkligen inte varför det ska vara på det här viset. Det är så hemskt att människor som skulle bli underbara föräldrar och som VILL bli föräldrar, inte får det. Speciellt när man ser föräldrar som inte alls vill vara det och vilkas barn växer upp med rädsla för att "idag kanske pappa/mamma är arg så jag får passa mig". Att vi inte kommit längre år 2010 gör mig rädd.

  SvaraRadera
 19. Tack för ditt inlägg, och tack för att du påminner mig om att inte ta mitt föräldraskap förgivet. Att Sverige har en sådan lag är fullkomligt oacceptabelt, och jag känner med dig och alla i din situation.

  SvaraRadera
 20. Hej Amanda. Jag tycker att ditt inlägg är intressant. Kan du utveckla lite mer? Hur långt ska rätten till barn gå? Ska det sträcka sig även till ensamstående män t.ex.? Och isåfall vem har dessa ensamstående män rätt att tvinga till handling för att få verkställa sin rätt?

  Jag skriver detta eftersom jag ofta fått höra saker som 'livet inte är rättvist' 'Sex är ingen mänsklig rättighet' och dylikt i frågan om misslyckanden på partnermarkanden.

  SvaraRadera
 21. Väldigt fint skrivet. Jag läste det inte förrän i dag, men jag ska tänka på dig, och länka. Och lovar att försöka göra vad jag kan för att modernisera Sverige så att det blir ett rättvisare och jämlikare land!

  SvaraRadera
 22. johan,karlskrona6/08/2010 09:08:00 fm

  Amanda: Tack för att Du orkade skriva det här inlägget. Det gick rakt in i hjärtat.
  Vi får hoppas att samhället blir bättre på att se människor. Vi måste göra framtiden bättre.

  SvaraRadera
 23. hej gumman!

  gud vad fint du skriver jag kände mig träffad av detta trots att jag ser mycket optimistiskt på min egen mäjlighet att adoptera barn. Men min situation är kanske annorlunda eftersom jag kan adoptera från mitt eget land, eller jag vet ju inte ens, har inte tagit reda på det, det är ju ett katolikt land!

  Men ialla fall tappa inte hoppet gumman!

  puss  puss

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik