2010-05-29

Regeringen har en stor roll i den nya tillväxten

Ja, vad ska man säga? Jag håller väl inte med Östros, helt enkelt. Jag är övertygad om att regeringen har skött detta förträffligt bra. Att inte erkänna det hårda arbete regeringen lagt ner under krisen för att hålla Sverige så skadeslöst som möjligt vore naivt. Det är ingen slump att Sverige är den största tillväxtmotorn i Europa idag och även slår USA på fingrarna. 3,0% snarare än beräknade 0,8% är inte en lustig ödets nyck. Det är hårt arbete. Borg har för övrigt rätt i att den stora frågan vi måste oroa oss för nu är att vi ser till att leda denna tillväxt in i en positiv spiral även arbetsmarknadsmässigt. Större sysselsättning motarbetar även ökade klyftor, vilket många fortfarande oroar sig för. Även jag.

Sedan kan man tycka vad man vill om coacher, exempelvis. Jag tror inte det hjälper mig vidare mycket med någon som tar reda på mina olika chakran och energier för att jag ska komma ut i arbete. Jag behöver inte i första hand hjälp med självförtroendet. Och det gäller nog många andra också. Jag kanske snarare vill ha aktiv hjälp att finna rätt arbetsgivare och hjälp att presentera en bra bild av mig själv, ett bra cv och för att göra en bra intervju. Vilket ju känns som en självklar inriktning för arbetsmarknadscoacher om vi nu ska vara sådana.

Vad jag hoppas på annars är kanske inte större satsningar på coacherna, i och för sig. Även om jag tror att det kunde fungera bra om vi bara sorterar ut de där humdrumdoktorerna det var så mycket tal om för ett tag sedan. Vi behöver inte humdrum. Vi behöver akivitet och ett starkt fokus för att sätta folk i arbete och för att de ska komma till sin rätt.

Vi behöver förmodligen också skapa privata alternativ till Arbetsförmedlingen och avreglera hela den marknaden, anser jag. Arbetsförmedlingen är ineffektiv, har bevisat sin oförmåga att hjälpa svagare grupper på arbetsmarknaden och har inte levererat i närheten av tillräckligt i förhållande till sina kostnader. Men ska vi nu avreglera arbetsförmedlingsbiten, så ska det inte för den skull vara fritt fram för en massa bemanningsföretag i första hand. De har bevisat sig vara extremt dåliga på att se människor och att ta sig förbi fördomar av alla möjliga slag. Diskrimineringen vid rekrytering och anställning hos bemanningsföretagen avskräcker.

Dock kan seriösa företag inom arbetsförmedling mycket väl vara en nyckelfaktor på framtidens arbetsmarknad. Det vill jag gärna se hända inom en mycket snar framtid, förutsatt att jag fick bestämma.

Intressant.

Mer här:
Sörliden, Basse, Lindgren, Kent P, Mary, Tokmoderaten, Axelsson, Anders S, Hökmark, Moderata perspektiv,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik