2010-06-16

(Nästan) allt du behöver veta om tvångssteriliseringar i Sverige 2010

Om du inte redan har gjort det, så läs gärna Lisa Olssons ganska långa men mycket informativa debattartikel på Newsmill. Har du orkat läsa dig igenom alla mina jättedrapor på sistone, så klarar du denna också. Det är värt det. Lisas blogg.

Bland annat kan vi läsa att sterilisering som uttalat villkor för annat myndighetsbeslut är olagligt enligt svensk lag och att det om det skedde innan år 1975 anses vara laga grund för rätten att utkräva skadestånd från svenska staten. Men att det inte är skäl för att utkräva skadestånd om det skett efter år 1975 och att skyddslagen alltså körs över av de lagar som reglerar just tvångssterilisering av individer som byter kön.

Det var alltså olagligt och gav rätt till skadestånd om det skedde innan 1975. Om du råkade ut för detta innan 1975 och du fortfarande är i livet, så kan du än idag begära skadestånd av staten. Idag är det både lagligt och olagligt på samma gång och ger ingen som helst rätt till skadeståndsersättning från svenska staten.

Kan någon förklara hur den tankevurpan egentligen kom till? Kan någon förklara den sjuka logik som ligger bakom den fortsatta hanteringen av steriliseringstvånget i Sverige efter 1975?

Hur som helst har vi ju nu förklaringen till varför svenska staten hävdar att tvångssteriliseringarna inte förekommer längre, fastän de gör det. Man valde helt enkelt att slopa rätten till skadestånd!

------------------------------------------------------------

Nu har du chansen att förkovra dig i bakgrund och fakta och själv ta ställning till om du tycker att de än idag pågående tvångssteriliseringarna verkligen ska få fortgå.


Det dyker upp fler och fler reaktioner på tvångssteriliseringarna nu annars. Kanske har vi uppnått någon slags kritisk massa nu rörande arbetet för att förändra? Kanske, kanske är det så att tillräckligt många lyssnar för att denna helt sjuka verklighet inte ska få fortgå länge till. Men jag behöver er hjälp!

VI... behöver er hjälp!

Fortsätt skriva om det. Och prata om det. Har du möjlighet att lägga motioner i ditt parti, i riksdagen eller på andra håll, så gör det. Ta diskussionerna, ifrågasätt, läs på. Bilda dig en uppfattning och låt ingen tysta denna vidriga företeelse igen.

Det går att bryta ett sådant här mönster, men jag kan inte göra det själv. Tusen eller tiotusen transsexuella kan inte göra det på egen hand. Vi har kämpat i så många år. Vi har pratat om detta i så många år. Och ifrågasatt. Men vi behöver er vanliga (riktiga) människor därute. Vi behöver er för att vi ska kunna förändra.

Din röst kan förändra. Låt inte detta pågå i Sverige. Låt detta vara ett minne från det förflutna. Låt oss få våra liv och våra kroppar tillbaka.

Intressant.

2 kommentarer:

 1. Oj jag visste faktiskt inte att tvångssterilisering fortfarande pågick, utbildningen jag gick berörde som sagt bara handikappade och hur det såg ut förr i tiden.

  SvaraRadera
 2. Tyvärr är det än värre än så.

  Även psykiskt sjuka och "underutvecklade" tvångssteriliseras fortfarande systematiskt idag.

  Det upphörde aldrig. Man tog bara bort rätten att kräva skadestånd och bytte namn på det.

  Vilket jag anser är otroligt skrämmande. Inte sant?

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik