2010-07-01

Historisk dag för Sveriges alla transpersoner


Här är så den nya rapporten från Socialstyrelsen som släpptes idag och som belyser transpersoners och inte minst transsexuellas situation, brist på kompetent vård och så mycket mer. Det är helt otroligt att det blivit så ohyggligt tryck kring detta idag. Hade den här rapporten verkligen uppmärksammats om jag inte rivit upp himmel och jord sista månaden eller så? Eller hade den kanske bara begravts i total tystnad som liknande rapporter alltid gjort förr? Det vet jag verkligen inte, men jag hoppas någonstans att allt slit och alla tårar under de sista veckorna verkligen kanske har gjort någon liten nytta.

Socialstyrelsens rapport är besk medicin för det politiska Sverige av idag. Det är en saftig känga gentemot det tabu och den ohyggliga tystnad som omgärdat dessa frågor och en tydlig markering om att detta inte under några som helst omständigheter får fortsätta. Jag har ännu inte hunnit läsa rapporten helt och hållet från början till slut, men kan konstatera att den är relativt heltäckande. Periodvis är den bra och periodvis är den riktigt lysande. Socialstyrelsens utredare har på helt egen hand lyckats lyfta Sverige från u-landsnivå till något på gränsen till radikalt. Det var mer än man kunnat hoppas på. Det finns alltid flera bitar man vill lyfta eller områden man vill ska prioriteras starkare i sammanfattningen, men det är ett stort steg på helt rätt väg och därmed är den 30 juni 2010 en historisk dag för sveriges transpersoner. Början på en ny värld har äntligen kommit.När får vi, dock, se slopad 18-årsgräns för byten, en förstärkt rätt att uppdatera och sammanfatta arbetsgivarintyg, yrkesbevis och liknande? När får vi en avpatologisering utan risk för att bli av med rätten till livsnödvändig vård? Sådana saker borde kunna gå att lösa, känner jag. Och jag ser fram emot att även intersexuella får en ordentlig utredning gjord, förstås. Det känns som om det är otroligt viktigt att även gruppen intersexuella får uppleva ett samhälle med lagar och vårdgång som är så föråldrad och i många fall otillräcklig som den är idag. Finns den politiska viljan att förverkliga detta? I så fall kanske jag kan känna att även jag hör hemma i detta landet någon gång i framtiden.

_____________________________________________


Det har varit en sjukt stressig dag för min del idag. Intervju med Dagens Nyheter, en hel del diskussioner med Aftonbladet om både det ena och det andra. Nu finns min slutreplik på Aftonbladet Debatt online och jag hoppas verkligen att socialminister Göran Hägglund läser det.

Det hoppas jag också att HBT-sossarna gör. Jag svarar tillslut på deras osakliga, osmakliga och otroligt låga påhopp mot mig som de publicerade i samband med min artikel på Aftonbladet Debatt rörande min sorg över att ha blivit tvångssteriliserad och ofrivilligt barnlös.

Det jag publicerade var en artikel som överhuvudtaget inte var en partipolitisk appell, utan något som handlade om en oerhörd personlig och inre smärta jag känner på grund av vad som tvingas på mig. Jag tycker artikeln förtjänade något mer empati och ett något värdigare bemötande än så. Det här var bara så väldigt, väldigt billigt. Men. Jag antar att är man bara intresserad av att flama, så ser det ut på det viset. Det är bara så inte okej!

 Dreamstime.com

Jag ser inga skäl till att tolerera den sortens personangrepp och hånfulla påhopp med idéer om att jag på grund av mina politiska åsikter får skylla mig själv för en tvångssterilisering jag utsatts för. Nu kan jag säga det utan att helt och hållet explodera (bara nästan): Ni borde ta mig fan skämmas sönder er!
Så var det sagt.

Kan vi nu försöka fokusera på att försöka riva ner det förtryck och den diskriminering vi alla drabbas av, oavsett partitillhörighet? Kan vi försöka arbeta för transpersoners bästa och sluta driva dessa alldeles för viktiga frågor i graven alldeles på egen hand inom den berörda gruppen? Klarar HBT-S överhuvudtaget att hantera detta på ett vuxet och moget vis och bry sig om individerna som far illa mer än de bryr sig om att ägna sig åt löjliga angrepp? Jag skulle tacksamt ta emot det.

Väldigt mycket händer just nu, så jag hoppas på att om vi gemensamt drar vårt strå till stacken, så kanske vi faktiskt kan riva upp de föråldrade lagar som binder oss, förbättra vården, skapa en dräglig tillvaro för alla transpersoner och därmed skriva historia.

Det spelar så ohyggligt mycket större roll för mig än vilket parti någon av oss tillhör. Mänskliga rättigheter har ingen färg, Lukas Romson... vi sitter i samma båt. Är det inte dags att börja hugga tag och hjälpa till att ro nu?
Held skriver om dagens händelser och en granskning av partier, ungdomsförbund och intresseorganisationer. Helena von Schantz har varit en stark röst på sistone och jag verkligen avgudar människan, liksom jag inte har ord för att beskriva Lisa Olsson, Trollhare och Per Pettersson exempelvis. Kloke Rasmus skriver, liksom förstås Nätverket Svart Måndag som jag är otroligt tacksam för faktiskt stöttar mig även om det kommer rätt nära på något vis. På Transsexualism.se en sammanfattning och även Feministiskt Initiativ som är väldigt nära vänner till stor del och Reclaim skriver mer.

 Alva-art.com

RFSL har krävt bättre insatser för transpersoner inom EU samt driver att HBT ska vara giltigt asylskäl i Sverige. Något jag bara kan instämma otroligt helhjärtat i. Och det är kanhända värt att lyfta Göthner igen, bland annat för att belysa varför.

Institutet för Framtidsstudier har skrivit en rapport om arvet efter Folkhemmet och tar där bland annat upp tvångssteriliseringar. Man har även kikat på hur barns hälsa och uppväxt ter sig med HBT-föräldrar.

Har ni förresten läst RFSL här? Det är vasst. Och bra! Även RFSU ger sig på sätt och vis in i debatten genom att kräva en sexminister. Vilket ju faktiskt inte är en helt korkad tanke, med tanke på att det om och om igen bevisas för oss att även om vi helst vill blunda och tabubelägga, så är ju sexualitet och kön utan tvekan något oerhört politiskt laddat och det handlar i allra högsta grad om hälsa, jämställdhet och juridik. Precis som Åsa också påpekar.

Annan media: UNT, SvD, Dagen, GP, SVT, Rapport, Rapport, SRINT, P3, Studio1, TV4,


Hell of Hannastacia, Petra, Petra igen, Yami och Pandorna, Scabbe, Froby, Zetterman, Rebecca, Beijbom, JensO, Unga Folkpartiet, Unga Folkpartiet, JensO,

Intressant.

3 kommentarer:

 1. Jag tycker att hela frågan om
  HBT i alla dess former skall
  ifrågasättas och omprövas.
  Som det är nu så rasar alla
  förslag igenom ett svart hål
  av acceptans och ingen vågar
  säga STOPP. LÅT OSS FUNDERA!!!

  SvaraRadera
 2. Bo, du är uppenbart provocerad, men av vad? Det det handlar om är att vi vill riva upp en diskriminerande lagstiftning, en lagstiftning som inte skyddar eller gagnar någon, men som däremot allvarligt kränker och skadar den som berörs. Klart att den måste bort.

  Right back at you, Amanda, och ljuvlig righteous anger där. :)

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik