2010-07-18

Striden mot tvångssteriliseringar och en värld av demoniseringar


Foto: Andreas Froby, Liberala Ungdomsförbundet, samt 1:e vice ordförande i Människorättsnätverket Svart Måndag
I juli 2010 går Liberala Ungdomsförbundet som första ungdomsförbund i Sverige aktivt ut på gatorna och kampanjar och aktivistar för att synliggöra de tvångssteriliseringar som Sverige fortfarande utsätter sexuella minoriteter för.

Sällan har jag varit så sjukt stolt över att vara en del av Luf. Sällan har jag varit så stolt över att vara liberal.

Det känns skönt att såväl min lokala ordförande Christoffer Fagerberg som min förbundsordförande på nationell nivå Adam Cwejman personligen lovat mig att jag har deras fulla stöd i kampen för att stoppa tvångssteriliseringarna. Att de bedyrat att Luf inte kommer vila förrän lagen är ändrad. Det känns skönt att veta att jag har ett parti bakom mig som står för övertygelsen att även sexuella minoriteter som transsexuella ska ha rätten att äga sin egen kropp, ska ha rätten att bestämma själva över vilka ingrepp som ska utföras på den egna kroppen och varför.
Det känns också skönt att veta att jag har mitt moderparti i ryggen och att de driver kampen tillsammans med mig, inte minst efter uttalandet nyligen från Ullenhag, Berliner och Westerholm.

Jag har inte klarat att själv delta i kampanjen, därför att jag fortfarande gråter för jävla mycket. För att jag får ont i magen och inte kan prata om det för det mesta. Inte då det blir så tydligt, så otroligt starkt manifesterat vad som hänt mig. 

Jag har dock skrivit om det här och där. Jag har blivit intervjuad i DN, i Malmö Gay Radio och jag kommer att skriva igen inför Pride i form av en krönika som publiceras i samband med Stockholm Prides invigning. Jag kommer även att synas i en intervju för Aftonbladet TV i samband med Pride. Vill du lära dig mer, så lyssna in då.

Till dess... en stilla undran över när de andra partierna och de andra ungdomsförbunden ska inse att denna frågan är så oerhört viktig på så många vis att de inte längre kan sitta tysta och acceptera. När kommer ni att tala? När går ni ut på gatorna? När skickar ni någon av högre betydelse än en kommunal lokalpolitiker att svara på frågan om hur detta kan förekomma i Sverige år 2010?


Allt detta hat och all denna demonisering hänger ihop. All denna förtvivlade jakt på syndabockar och alla höga rop om högre murar, fler förbud, skarpare gränser och hårdare strider mot allt vi inte förstår.

Detta är inte en partipolitisk fråga. Det är ingen blockfråga. Det är ingen marginell fråga. Det handlar om grundläggande mänskliga fri- och rättigheter. Om synen på människors lika värde. Om synen på vad en människa är och vad mänsklighet är. Vad mänsklighet står för eller åtminstone borde stå för. 

Det är en fråga som berör oss alla. Varför är Folkpartisfären den enda som idag driver den? När kommer det övriga Sverige att vakna? När kommer Europa att vakna?

Hur har ni mage att sitta där tysta? Har ni ingen ryggrad kvar?

4 kommentarer:

 1. Suveränt inlägg och jag är så glad att LUF gör det här. Hoppas du får en och annan paus från barrikaden också, så du orkar i höst.

  SvaraRadera
 2. Otroligt bra.. både skrivet och att LUF tar fighten..
  Håller med Helena.. hoppas du orkar hela vägen ut.. men förhoppningsvis är vi många som stötta när och OM du behöver..

  SvaraRadera
 3. Lysande vännen och ett stort grattis! Det finns hela tiden i mitt medvetande en fråga kring detta som jag funderar på och det är varför det ens ska behöva debatteras och kampanjas kring något som borde vara så fullständigt självklart?

  SvaraRadera
 4. Jag står också på din (och alla andra i samma situation) sida och din glöd smittar av sig på mig med.

  Stor kram och heja!

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik