2010-08-05

Det är så tragiskt...

Köper inte tygbitspolitiken alls. Ledsen, partikamrater, men detta är så oerhört fel och så oerhört korkat. Vi behövde inte det nu. Var nästan övertygad om att jag skulle få gå en hel valrörelse utan att skämmas, men tycker nog nu att vi måste göra upp med vår muslimskräck en gång för alla. För det är vad det handlar om och den här symbolpolitiken blir bara skrämmande och skrattretande.


Jag är så sjukt jävla besviken på demoniseringen, den islamofoba populismen och hårdaretagismen nu att jag allvarligt funderar på om det verkligen är värt det. Det här är ingenting jag under några som helst omständigheter kan stå för. Nu vet ni. 


Jag vill ha det förklarat och utrett en gång för alla. 


Adam Cwejman är inne på samma linje.


Jag förstår inte varför niqab och burka bör förbjudas som religiösa symboler om vi nu inte ska stoppa nunnor, munkar eller bara människor som jag som bär ett krucifix för att manifestera min egen tro.


På samma vis som jag inte heller tror på att förbjuda minareter om vi nu inte ska riva vartenda kyrktorn i landet också.


Jag köper inte att det skulle vara svårt att undervisa eller bli undervisad iklädd burka eller niqab. För att uppenbarligen fungerar det alldeles väldigt utmärkt med distansutbildning via internet, brev och dylikt. Och om man nu kan hjälpa patienter som lider av tunga depressioner, ångest och andra problem alldeles förträffligt via telefon- och mailkontakt, så vari ligger problemet med att man inte ser ansikte eller ögon på den som undervisar eller undervisas?


Man har även, i diskussioner på maillistor och på Facebook, tagit upp risken för att barn ska må dåligt av att de eller någon i omgivningen bär burka eller niqab. Och jo, barnargumentet har vi hört förr. Kristna rådet, Kristdemokraterna, somliga moderater och andra har använt det flitigt som ett argument för att behålla tvångssteriliseringarna av transsexuella i många år nu. Liksom Sverigedemokraterna, lustigt nog. Samma argument användes tidigare mot homosexuella och bisexuella. Och används även mot de individer som lever i flersamma förhållanden.
Barnen ska visst fara hemskt illa, sägs det. Bli förvirrade, ta skada mentalt och känslomässigt, och bli mobbade till döds så snart de lämnar hemmet för den kortaste exkursion.


Konstigt nog visar de rapporter som presenterats rörande forskning på området något helt annat. Och jag tror faktiskt inte att en tygbit lyckas ta livet av några barn heller. Faktiskt inte.


Jag kanske inte gillar vad niqab och burka står för i alla lägen och i samband med vissa yttringar inom islam. Men jag uppskattar heller inte heller alla varianter av kristendom (fastän jag själv är djupt troende kristen) och jag hävdar inte att allt hedersvåld har sitt ursprung i islam eftersom jag vet att det lika ofta sker även i kärnsvenska hem. Fastän då kallar vi det förstås inte för hedersvåld utan för familjetragedi, familjeangelägenhet eller min egen personliga favorit: annan orsak.


Hur som haver, så kan jag inte på några som helst vis köpa att man väljer att gå till attack mot bärare av de här plaggen, när det så uppenbart är en flirt med sverigedemokratiska väljare, när det så uppenbart handlar om ett sätt att komma åt en religion och en kultur som man avskyr, är oerhört livrädda för och inbillar sig ska krossa hela det västliga sättet att leva. 


I've got news for you!


Det finns över en miljard människor i världen som bekänner sig till islam. Och Jorden finns fortfarande kvar.


Bara för att det tydligen är sjukt inne i Europa idag att hata muslimer och att springa runt och demonisera främmande kulturer som vore de en jäkla massa klonade manifestationer av Hin Håle själv, så tänker inte jag böja mig för det. 


Det här handlar om ren populism, om rädsla för det som är främmande och om människor som är så himla rädda för allt de inte känner till och förstår att man kan undra om det verkligen är riktigt hälsosamt. 


Senast vi ägnade oss på allvar åt den sortens populism och demonisering av religiösa och andra grupper, så gick det inget vidare bra. Eller hur? Och det ser vi fortfarande resultatet av genom inte minst de påtvingade steriliseringsprocesser som även jag drabbats av. Kopplingarna mellan dagens rädsla för det okända och vårt gamla folkhemsliga arv är otäcka och synnerligen påtagliga. Det är dags att vi gör upp med vårt fascistiska arv och det är dags att vi står upp för den frihetlighet och modernism vi säger oss vilja stå upp för. Ingen annan kommer göra det.


En reglering av vad som är okej att bära och vad som är praktiskt att bära ska vara upp till arbetsgivare och arbetstagare. I skolan ser jag inte att det hindrar undervisningen nämnvärt, med tanke på alla dessa distanskurser folk läser vareviga dag. Och på fritiden får vi fanimej låta människor bestämma över sina egna liv och låta dem ta sina egna beslut!


Vad gäller barn och ungdomar, så tycker jag nog att vi kan skapa ett samhälle där man själv får välja utan att någon annan lägger sig i - och göra det utan nya idiotiska rädslolagar. Om en ung kvinna vill slippa bära burka, så ska samhället uppmuntra henne och stötta henne i det beslutet. Om hon vill bära burka, så ska samhället uppmuntra henne och stötta henne i det beslutet. Valet ska tillfalla den berörda kvinnan själv.


Det här är inget väldigt utbrett fenomen. Det är inte ett gigantiskt problem. Jag ser inte meningen i att lyfta den här frågan så nära inpå valet överhuvudtaget. Och jag ser inte att det här är ett ställningstagande som alls hör hemma i ett liberalt parti. Jag skäms! Jag skäms så in i norden. 


Jag har tidigare sagt att jag vill kasta ut GUD från lagboken. Jag står för det. Det är bland de bästa ställningstaganden jag någonsin gjort. För att hade det skett tidigare, så hade jag sluppit vara tvångssteriliserad idag!


GUD har ingenting i lagboken att göra! Det ställningstagandet har jag gjort för att jag själv är troende och för att jag anser mig ha rätten att definiera min tro och mina religiösa ställningstaganden alldeles på egen hand. Jag anser att om kyrkan ger själva tusan i att styra mig via lagboken, så kommer den heller inte åt att styra tillvaron för mina judiska, hindustiska, buddhistiska, muslimska eller zoroastriska vänner. Det ger frihet åt dem att leva sina liv och att styra sina liv som de finner gott för dem. 


Att ensidigt förbjuda allt som påminner om en enda av alla dessa mängder av religioner för att man avskyr den och bär på en orimlig rädsla kopplad till den är skamligt! Vi borde veta bättre än så. 


Jag kommer aldrig acceptera detta. Det här var att gå för långt och det var oerhört olyckligt.


Tänk att jag skulle behöva skämmas igenom en hel valrörelse till. Det hade jag hoppats så innerligt att jag skulle slippa! Det är med sorg, vänner och partikollegor, som jag blir tvungen att å det allra skarpaste ta avstånd från detta utspelet från min egen partiledare. Jag kan inte köpa det och det tänker jag stå för. 


Nu har jag ätit av desserten. Jag är beredd att ta hand om disken. Men detta är vad jag står för och från det tänker jag inte backa.


Intressant.


26. Jesus said, "You see the sliver in your friend's eye, but you don't see the timber in your own eye. When you take the timber out of your own eye, then you will see well enough to remove the sliver from your friend's eye."


- The Gospel of St Thomas


Lotta, GP

9 kommentarer:

 1. Nu är det ju faktiskt teologiskt/historiskt omtvistat om slöja/niqab faktiskt egentligen ursprungligen har något med religion att göra. Det har snarare varit först och främst ett praktiskt plagg som sedan kom att bli socialiserat och inkorporerat i religionen - av vissa. Numera för att kontrollera mäns (och kvinnors) sexuella drifter genom att gömma allt sådant som kan göra en kåt. Slöjan/niqaben är en kontrollmekanism som kvinnorna köpt genom att religiösa företrädare sagt det ena och det andra om att Gud lär spöa upp dem när det väl är dags. Om Gud inte spöar upp dem så gör männen det. Om inte männen spöar upp kvinnan så kanske det blir en allmän mobbing som gäller.

  Så rent symboliskt är ju hela konceptet en ren förtryckarmekanism. Samtidigt finns det ju faktiskt de kvinnor som också köper tanken om att man inte ska visa sig och vara sexuellt tilldragande. Om man ska förbjuda såndana tankesätt för man nog förbjuda religiös indoktrination för att lösa det problemet. Antingen det eller så måste de religiösa grupperna själva förändra sin tolkning.

  Trots att jag avskyr detta så funderar jag egentligen på hur gångbart det egentligen är med ett förbud. Tycker däremot att det bör diskuteras när det gäller mindre barn, då utvecklingspsykologin visat att ansiktsuttryck är fruktansvärt viktigt för barns lärande och utveckling. Mindre viktigt för fullt vuxna där man har ett väl utvecklat (förhoppningsvis) talat och skrivet språk.

  Nåväl. Måste fortsätta läsa på, är inte helt insatt i de argument som finns.

  SvaraRadera
 2. En muslim i dagens Schweiz förklarar utan att avbrytas i denna video funktionen hos såväl slöja som nikab. Se gärna även hur sharia förklaras.

  Jag måste säga att jag är är chockerad över att ni inte ser det kvinnoförtryck som denna klädsel bara är en dela av, men jag är samtidigt glad att se att medan de politiska bloggarna till kanske 80-90 procent är kritiska mot FP och Björklund så är läsaromröstningar i olika stora tidningar till 90-95 procent positiva till förbudet av detta förtryckarredskap.

  SvaraRadera
 3. Även jag är förresten troende, men som sådan måste jag tänka och ha empati.

  SvaraRadera
 4. Vincent V. Vukovic. Argumenten torde hagla i olika riktningar, men ett vanligt argument är att förbud mot detta klädselförtryck får kvinnor att stanna hemma.

  Samma argumentation fanns mot lagen "lika lön för lika arbete", att kvinnor kanske blev utan jobb om det tvånget infördes.

  Vi måste alltså inse att slöjan i det islamiska samfundet inte är frivillig.

  -
  Kan även nämna att skolpersonal ofta möter djupt sorgsna flickor som av föräldrar har tvingas börja bära slöja. Har själv liknande erfarenheter av möten.

  SvaraRadera
 5. Det står inget i koranen om burka eller slöja som täcker ansiktet. Många som själva är muslimer ser den själva som uttryck för rasism mot kvinnor. I syrien är det inte tillåtet att täcka ansiktet för den kvinna som vill studera vid universitetet. Vanlig slöja är dock tillåtet. Ett uttrýck för rasism?! knappast!!

  SvaraRadera
 6. Mycket bra skrivet och så sant så. Blir än mer besviken på fp. Var är ideologin, liksom?

  Kram!

  SvaraRadera
 7. Ideologi har inte med saken att göra då människor köper demoniseringen av muslimer och bara tänker valtaktik. Det är ingenting nytt. Jag är bara, i största allmänhet, jäkligt trött på det.

  Speciellt som Fp har tämligen många medlemmar som borde ha klara minnen av vad det innebär att tillhöra en demoniserad folkgrupp själva eller nära tillhands.

  SvaraRadera
 8. Burkadebatten är svår. Att förbjuda viss klädsel är tveksamt, däremot borde en arbetsgivare (t.ex. skolan) ha rätt att ställa krav på sina anställdas klädsel. Personligen anser jag att bärandet av burka/niqab har något medeltida över sig och borde inte förekomma någonstans med tanke på vilken kvinnosyn (och syn på män) som ligger bakom. Till er som inte tycker att burka är något problem frågar jag. Skulle ni kunna tänka er att bo i länder där det är vanligt förekommande?
  Om kvinnor bär burka som ett fritt val kan diskuteras men betänk att det finns områden i världen där kvinnor riskerar att stenas om de inte bär burka/niqab.
  Om ett förbud mot burka/niqab skulle vara ett uttryck för "rasism" så tillämpar Syrien "rasism" mot sina egna medborgare. Se Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Burka
  Kanske det inte är burkan/niqaben som man skall ifrågasätta utan vilka värderingar de har som bär denna klädsel.

  SvaraRadera
 9. Synd att jag inte kan rösta på dagens FP. För i så fall hade du fått mitt kryss!

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik