2010-08-18

Lagen måste skrivas om - papperslösa ska ha rätt till vård!

Den 10/8 2010 skrev folkpartisterna Birgitta Rydberg och Christoffer Fagerberg på DN Debatt om Folkpartiets och Liberala Ungdomsförbundets långvariga kamp för att Stockholms Läns Landsting borde öppna upp för att ge vård åt papperslösa. Jag har skrivit om det förr och i samband med det förstås blivit överöst av snåla, livrädda sverigedemokratiska sympatisörer. Det kan inte hjälpas. Nu är jag igång igen.
Eftersom det här är en fråga som skulle kunna vara så lätt att fixa. Dels lokalt genom enklare ändringar i praxis och dels genom att bara ta fram en ny lag som stöder sig på FN's deklaration om mänskliga rättigheter, så skulle det vara möjligt att göra stor skillnad. Uppenbarligen fungerar det i Region Skåne, där den astronomiska siffran för denna vård varje år är en hel miljon. Med tanke på den hjälp denna vård innebär och med tanke på hur många som berörs och det faktum att vi människor faktiskt borde vara litet, litet mer medmänskliga i grunden så är det verkligen småpengar. Det är faktiskt inte mycket alls. Motsvarande en enda läkarlön, i praktiken. Kanske ett par läkarlöner för Stockholms del då. Med tanke på att vi ju ändå är något litet större som region än Skåneregionen befolkningsmässigt.

Rydberg och Fagerberg skrev såhär i DN:

Att Sverige i dag placerar sig i botten tillsammans med Österrike i rankningen av vilka länder som är bäst på vård till papperslösa är ett enormt underbetyg för oss och det visar hur dåligt den svenska självbilden ibland stämmer överens med verkligheten. Det är ett fattigdomsbevis att vi inte kan ge denna ganska lilla grupp människor del av vår högkvalitativa vård.
Vi välkomnar regeringens utredning kring vård till papperslösa, men som liberaler ser vi det redan som självklart att vi ska erbjuda papperslösa vård. Mänskliga rättigheter ska inte vara kopplade till medborgarskap.

Jag kan bara instämma.
I en replik av Raymond Wigg och Helene Sigfridsson (MP) den 14/8 2010 välkomnar man en förändring och vill att Stockholms Läns Landsting föregår ett eventuellt riksdagsbeslut och alltså ger alla gömda rätt till vård enligt FN's konvention. Man hävdar också att mycket av problemet ligger i att reglerna är aningen suddiga. Fint så. 

Men det är inte hela sanningen. Faktum är att man helt och hållet från Miljöpartiets sida missar det faktum att vi enligt lag idag inte får ge vård till papperslösa, oavsett om vi vill eller inte. Det är inte praxis eller lokala regelverk som är otydliga. De luckras snarare upp av de få läkare som vågar bryta mot lagen för att kunna stå för den ed de en gång svor för att få kalla sig läkare. Det är inte acceptabelt.

Man ska inte behöva bryta mot lagen för att kunna stå för sin läkared. Man ska inte behöva bryta sin läkared för att kunna följa lagen.

Detta tydliggör nu Christoffer Fagerberg och Birgitta Rydberg i sin slutreplik på DN Debatt igår 17/8 2010.

Vi hoppas nu på att Miljöpartiet, som ändå är rätt ute i grunden, ställer sig bakom vår önskan att skriva om lagen så att den ger utrymme för att erbjuda vård av papperslösa och gömda i Sverige inom en snar framtid. Visst är detta något vi kan enas om är fullständigt rimligt och väldigt lätt att komma överens om?

2 kommentarer:

  1. Givetvis. Jag blir varje gång lika förvånad över att detta inte är en ickefråga, alternativet till att låta alla människor i behov därav få vård är ju rent oanständigt.

    SvaraRadera
  2. Vi tycker att mänskliga rättigheter står över en otillräcklig lagstiftning.

    SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik