2010-08-11

Så mycket gnäll om "illegala" människor

Jag har fått en del kommentarer på mitt sista blogginlägg rörande artikeln om att Folkpartiet och Luf vill se vård även för papperslösa. Stämningen har varit rå men hjärtlös och principen är att om man är en sådan där illegal figur, så ska man ut ur landet. För att man ska fasen inte komma och tro att man är någon. Jante har så många skepnader och han är alltid lika osöt. Svarar litet grann på tilltalet här nedanför.

Grejen är den att... till att börja med så jobbar de allra flesta av de berörda personerna. Sliter häcken av sig för det mesta. Men de får ju inte PUT heller, för att kunna arbeta. Och därmed är de tvingade att arbeta svart. Alltså inga skattepengar.

Min lösning på det problemet är att eftersom dessa människor ändå är en livsviktig del av den svenska ekonomin och har varit det sedan någonstans på den tiden Gustav Vasa styrde landet, så kanske det är på tiden att vi visar att vi uppskattar dem.

Fri arbetskraftsinvandring, fungerande arbetstillstånd, mer skattepengar och därmed råd att betala deras vård. Simpelt.

Problemet löst och alla glada. Eller hur? ;-)

För övrigt lutar det starkt åt att vi kommer kunna sänka pensionärernas skatter en del under den kommande mandatperioden, vilket är rätt trevligt för deras inkomster och plånböcker. Vi har från Alliansens sida pumpat in flera miljarder i vården under de sista åren och vi har minskat köerna på många områden. Vi är inte klara än, men det börjar se bra ut. Nu ska vi också införa fritt vårdval i hela landet och för alla vårdformer, så kan det här bli riktigt bra.

Gillart!

Fagerberg, Rydberg, Froby, Isabel Sommerfeld, Kristina Palmgren, Unga Folkpartiet, Grimmefalk,

Intressant.

12 kommentarer:

 1. Du hävdar att "dessa människor ändå är en livsviktig del av den svenska ekonomin och har varit det sedan någonstans på den tiden Gustav Vasa styrde landet".

  Mig veterligen hade man väldigt få illegala invandrare på Gustav Vasas tid. De invandrare som fanns försörjde sig själva och hade därför tillåtelse att bo i landet. Någon som inte var önskvärd försvann nog väldigt snabbt.

  Idag är det annorlunda. Knappast något land i hela världen har fri och okontrollerad invandring. I välfärdsstater är behovet av en kontrollerad invandring naturligtvis väldigt stor.

  Men jag är intresserad av att få reda på vad det är för källa du stöder dig på när du hävdar att de illegala invandrarna är en livsviktig del av ekonomin.

  Jag tror att du har fel. För de enda jobb illegala flyktingar kan ha är helt okvalificerade jobb dvs såna som vem som helst av de drygt 400000 arbetslösa skulle kunna utföra. Eller menar du att det bland i Sverige arbetande onkologer, kärnfysiker, piloter och jurister finns en massa illegala invandrare? Men jag vet inte säkert, så jag ser fram emot att du visar mig källan till påståendet att de illegala invandrarna i Sverige är en livsviktig del av den svenska ekonomin.

  SvaraRadera
 2. Brihed, om du anser att dessa människor bör stanna i Sverige så arbeta för en mer generös invandringslagstiftning. Att ignorera gällande lagstiftning för att du inte tycker om den är att spotta på rättsstatens principer. Skulle du suttit med samma lugn om det varit tvärtom, att lagen hade varit generös men att migranter hade behandlats sämre än lagen föreskrev?

  Vården av papperslösa (liksom deras skolgång etc.) är enbart ett problem pga. att gällande lagstiftning inte följs, dvs. att de papperslösas utvisning inte verkställs. Lösningen är då lika enkel som självklar: hitta de papperslösa och utvisa dom.

  Anser du att detta är fel politik så får du arbeta för en förändrad lagstiftning precis som alla andra.

  SvaraRadera
 3. Utmärkt! Nu kan min sjuka kompis i USA komma hit och få vård. För inte ska vi väl göra skillnad på folk och folk?

  SvaraRadera
 4. Ok, så du argumenterar för fri invandring? Kommer jag få se det på FPs valaffischer?

  SvaraRadera
 5. Vi verkar inte få något svar. Men skulle jag ha fel kanske kandidat 42 kan ta ställning till följande också:


  I ett rättssamhälle ska lagar gälla lika för alla och effekterna vara förutsägbara för de som lagen omfattar. Hur skapar man en rättvis lag för vård av personer som inte finns i systemet?
  1)Vilken sjukvård ska ingå?
  All läkemedelsbehandling utan begränsningar? Vem avgör begränsningarna?
  Höftledsplastik?
  Starroperation?
  Transplantationskirurgi?
  Benmärgstransplantation samt fortsatt läkemedelsbehandling vid t ex leukemi?
  Bypasskirurgi?
  2)Ska tandvård ingå?
  3)Ska en maxkostnad för vård eller max antal månaders vård gälla?
  4)Hur länge ska man ha levt i Sverige för att kvalificera sig?
  5)Vilken dokumentation/vilka bevis ska krävas när man hävdar att man vistats i Sverige?
  6)Hos vilken myndighet överklagar man nekad vård? Betalar staten juridiskt biträde?
  6)Hur ska journalanteckningar förvaras/uppdateras när det inte finns personnummer? Utan personnummer riskerar patienterna att viktig info tappas bort eller blandas ihop.
  7)Hur förhindrar man att systemet utnyttjas? Vi har nyligen sett att systemet med personliga assistenter missbrukats på ett närmast skandalöst sätt?
  Rent mänskligt ser jag potentiella totalhaverier med ett sånt system. Tänk er när en illegal invandrare under ett par år fått behandling i Sverige sen utvisas? Kanske personen inte har råd med behandlingen hemma, som situationen med t ex en libanesisk flicka i Örebro. Då kommer just denna situation att åberopas som grund för PUT – och vi har raskt två parallella system för invandring: det vanliga via Migrationsverket och det "illegala" via vårdapparaten.
  Och vad hindrar att det uppstår big business som följd av en ”illegal-lag”. Sjuka skeppas till Sverige för behandling i "illegalna" systemet. Vi har redan idag flyktingsmugglare som tar 100.000 - 150.000 för enkel resa. Vi har bolag som sätts upp bara för att utnyttja systemet med personliga assistenter. Nu vill Folkpartiet med flera öppna plånboken ännu mer. Tänk då på att det finns mycket folk med mycket ovanliga sjukdomar som har mycket dyra behandlingar:
  Den monoklonala antikroppen Soliris (eculizumab) behandlar en ovanlig sjukdom, PNH, där immunförsvaret förstör röda blodkroppar. En genomsnittlig behandling kostar 409 500 dollar per år. Elaprase (idursulfas) kostar i snitt 375 000 dollar per år. Elrapas ges till patienter med Hunters sjukdom som beror på brist av olika enzymer. Ytterligare två läkemedel ostar över 350 000 dollar per år. Naglazyme (galsulfas) mot en metabol sjukdom och Cinryze (c1-esterashämmare) mot enzymbristsjukdomen HAE.

  Allvarligt alltså.....Sjukvård till illegala invandrare? Omöjligt. Naivt. Korkat. Ett helpopulistiskt förslag från orealistiska snällister.

  SvaraRadera
 6. Men vill vi verkligen att Sverige skall vara värst i klassen?
  Har andra länder som erbjuder vård till papperslösa invaderats vårdsökande?

  Visst, vill man ha ett fattigt och snålt samhälle så kör på och skäms! Men jag trodde svenskar var generösa och rika och medmänskliga. Det var ju så vi byggde upp vår välfärd en gång i tiden.

  Men nu verkar det ju mest vara dödgrävarna som hörs. Girigbukar!

  SvaraRadera
 7. Blogo:
  "Mig veterligen hade man väldigt få illegala invandrare på Gustav Vasas tid."

  Du vill alltså ha det som på Gustav Wasas tid. Är det inte lite väl anakronistiskt? Men åt andra sidan, med en sådan inställning, är du säkert en anakronism själv.

  SvaraRadera
 8. Anonym:
  "Utmärkt! Nu kan min sjuka kompis i USA komma hit och få vård. För inte ska vi väl göra skillnad på folk och folk?"

  De kan få vård, om de insjuknar här. Den privata vården, tar säkert emot mot betalning av deras försäkringsbolag.
  Annars är det papperslösa som det är fråga om, vilket är en helt annan sak.

  SvaraRadera
 9. Esteban:

  "Vården av papperslösa (liksom deras skolgång etc.) är enbart ett problem pga. att gällande lagstiftning inte följs, dvs. att de papperslösas utvisning inte verkställs. Lösningen är då lika enkel som självklar: hitta de papperslösa och utvisa dom."

  Problemet är större än så, de kan bli utvisade till en säker död i rätt många fall. En villkorslös utvisning, är inte den rätta lösningen. Det är en rättvis hantering, där även papperslösa garanteras mänskliga fri- och rättigheter.

  SvaraRadera
 10. Blogo: Till att börja med, så var det inte ovanligt med arbetskraftsinvandring redan på den tiden. Många, såväl svenskar som andra gjorde vad de kunde för att undgå fogden. Tror jag det, med tanke på vad de tjänade. Att gårdsskatten inte betalades av gruvarbetare var kanske inte så konstigt, men det fanns andra lösningar för det. Egentligen. Visst var det mindre reglerat på den tiden och jag tycker nog att det är aningen för reglerat idag, eftersom det blir rätt kontraproduktivt på många vis.
  Många länder har betydligt större möjligheter att arbetskraftsinvandra än Sverige. Och har knappast dött av det heller. Väldigt många länder har även ett system som tillåter vård även till papperslösa.
  Skälen till det är flera. Ett viktigt argument är att det blir billigare att behandla människor i ett tidigt stadium än då en obehandlad skada eller sjukdom gått över i ett akut eller livshotande stadium. Billigare att laga en spricka i en bropelare än att vänta på att bron faller samman och sedan bygga upp en ny. Samma logik i bägge fallen.
  Inget land har hittills kunnat bli av med den här typen av arbetskraft. De kommer att finnas där så länge omvärlden ser ut som den gör. Många kan inte riktigt bara skickas ut heller, med tanke på att de lever under hot om att bli berövade livet om de återvänder hem. Eller för att det här är enda sättet för dem att se till att deras familj inte svälter ihjäl på hemmaplan. Så länge den nöden och hotbilden finns, så kommer de att finnas här. Att tro något annat är bara naivt.
  Men de befinner sig egentligen enbart här så länge de klarar av att tjäna nog för att klara sin egen hälsa och äta ett någorlunda lagat mål mat om dagen. De arbetar. Och om de nu arbetar och om landet väl har alla dessa papperslösa som arbetar, så vore det bättre om de arbetade vitt och kunde betala skatt, exempelvis. Och det skulle ju ge dem förmåner som att ingå i socialförsäkrings- och pensionssystemen också. Det skulle jag gärna vilja se hände. Men med nuvarande lagstiftning går det inte. Alltså är fri arbetskraftsinvandring en bra lösning.
  Jag är inte ett dugg orolig för att det här landet kommer krascha för att vi inför fri arbetskraftsinvandring. Faktum är att vi kommer att ha så många pensionärer att vi kommer få svårt att försörja dem om vi inte tar in arbetskraft. Sverige behöver växa, helt enkelt. Vi behöver fler arbeten och mer entreprenörskap snarare än färre arbetsföra. Den arbetsföra arbetskraften behöver bli betydligt större i framtiden. Därför är det bra att börja arbeta för det redan nu.
  I kombination med låga skatter, bra möjligheter till eget företagande och goda möjligheter att bedriva såväl stora som små verksamheter i landet, så kommer vi att kunna kombinera detta till en fungerande situation där vi kan dra nytta av de som finns här och samtidigt både minska arbetslöshet och ha råd att finansiera de ökande vård- och pensionskostnaderna i landet.
  Gällande alla dessa onkologer, kärnfysiker, piloter och allt vad det var, så lovar jag dig att de finns här. De bara får inte arbeta med det de är utbildade för. Det är ett otroligt resursslöseri att låta dem skotta tak. Men det är vad de kan göra samtidigt som de håller sig gömda för att klara sina liv. Om de kan få arbetstillstånd och stöd för att lära sig språk et c, så kan vi dra nytta av deras kunskaper för att lyfta Sverige och öka på innovationskraften i landet.

  SvaraRadera
 11. Esteban: Jag arbetar ju för en mer generös invandringslagstiftning, så du är helt rätt ute. Jag ignorerar inte nuvarande lagstiftning, jag arbetar för att förändra den. Så att även vårdpersonalen kan följa sina etiska koder de svurit vid under tiden de läste medicin.
  Jag sitter aldrig med något lugn överhuvudtaget då människor far illa. Oavsett hur lagen ser ut.
  Du har tänkt dig att det är fullständigt ok att skicka ut folk från Sverige till dödsdomar, hot, tortyr, svält och dylikt? Det tycker jag är en skrämmande människosyn som jag inte på något som helst vis kan köpa. Hur i helsefyr resonerar du nu? Du får gärna förklara. Jag skulle skämmas över mig själv om jag hade den inställningen till människor och tog så lättvindigt på andras liv och hälsa.

  Anonym: Jo, om det är så att din sjuka kompis vill komma till Sverige och få vård, så går det förstås jättebra. Särskilt som han säkerligen dessutom har försäkringar som täcker upp vården och som vi kan fakturera härifrån. Han har dessutom papper, så att det blir lätt att sköta den administrationen. Annars pratar vi nu om papperslösa, remember? ;-)

  Martin: Vi har tillsammans med Fp drivit framför allt vård till papperslösa, men även i viss mån fri _arbetskrafts_invandring en tid. Det är kanske inget som dyker upp på våra valaffischer i år. De är ju redan tryckta, så jag vågar tyvärr garantera det. Men det kan mycket väl komma att dyka upp vartefter. Kanske i nästa val.

  MRJ och JensO: Word! I say no more!

  SvaraRadera
 12. Amanda, du svarar inte på några av de mer specifika frågorna jag ställer – och jag anar varför. Det är ju enklare att stapa floskler ovanpå varandra som du gör i ditt ganska långa svar. Tack för att du tog dig tid att svara ändå. Jag har plockat 5 citat, som innehåller dina ståndpunkter - och sågar sedan samtliga.

  1)….de lever under hot om att bli berövade livet om de återvänder hem.

  Kommentar: Om de lever under såna reella hot har de rätt till asyl. Sverige är kanske det mest generösa landet när det gäller att bevilja asyl av humanitära skäl. Endast 5% av flyktingar är ju rena Genevekonventionsfall. Jag tror du pratar strunt.

  2….om de nu arbetar och om landet väl har alla dessa papperslösa som arbetar, så vore det bättre om de arbetade vitt och kunde betala skatt.

  Kommentar: Det enda skälet till att anställa illegala är att de jobbar för en mycket billig penning. Att göra deras jobb vitt kostar mer, och då faller fördelen med att anställa illegala. Även här gör du alltså en logisk kullerbytta.

  3….fri arbetskraftsinvandring en bra lösning.

  Kommentar: Är detta förankrat i FP? Jag tror knappast det, jag trodde det bara var stollarna i MP som var för det. Men det finns visst såna i FP också.

  4….vi kommer att ha så många pensionärer att vi kommer få svårt att försörja dem om vi inte tar in arbetskraft.
  Kommentar: Detta är en myt som jag trodde såna som du slutat upprepa. I oktober 2009 presenterade Jan Ekberg (professor i nationalekonomi vid Centrum för arbetsmarknadspolitisk forskning) sin rapport om Invandringens effekter på den offentliga sektorn http://www.dn.se/debatt/arbetskraftsinvandring-hjalper-inte-offentlig-sektor-1.974540 och sammanfattar:
  -Det finns inga starka offentligt finansiella argument för invandring. Argument finns för invandring av specialister och det finns skyddsargument för flyktinginvandring. Men effekterna av invandring som ett medel för att underlätta för välfärdssystemet att försörja en åldrande befolkning är små.

  Borgkommissionen (http://www.arenaide.se/text/2010/06/borg-kommissionen-valfardens-framtida-finansiering4c08b3577cf93) har nyligen presenterat sin rapport. Söker man efter ”invandring” i den förekommer ordet EN gång: Önskan om ökad arbetskraftsinvandring som lösning på problemet har
  visat sig vara just önsketänkande.

  Att vi behöver invandring för att rädda välfärden är rent ut sagt struntprat.


  5….alla dessa onkologer, kärnfysiker, piloter och allt vad det var, så lovar jag dig att de finns här.

  Kommentar: Jag saxar ur Sydsvenskan 27 juli http://www.skanskan.se/article/20100727/OPINION/707269949/0/staffanstorp/*/myten-om-den-taxikorande-lakaren Om någon utländsk läkare mot förmodan kör taxi i Sverige i dag handlar det sannolikt om någon som ännu inte fått sin legitimation prövad eller på något sätt visat sig olämplig att utöva läkaryrket. Diskriminering handlar det inte om. Snarare är det som konstateras i Dagens Nyheter, en vandringsmyt av samma slag som råttan i pizzan.

  Jag upprepar…. ”som råttan i pizzan”

  Amanda, du pratar strunt. Såna som du ska absolut inte sitta i Riksdagen. För antingen känner du inte till fakta, eller så ljuger du.

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik