2010-08-11

Vården ingen migrationsmyndighet!

Idag skriver Christoffer Fagerberg (ordförande, Liberala Ungdomsförbundet i Storstockholm) och Birgitta Rydberg (sjukvårdslandstingsråd i Stockholms Läns Landsting, Fp) på DN Debatt om att i deras värld, i deras samhälle, ska ingen behöva riskera att nekas vård på grund av att papper saknas. Byråkrati ska inte inskränka en människas rättigheter till vård och därmed heller inte kunna inskränka på en människas värde.

Idag har vi en situation där människor som lever utan dokumentation inte har rätt till vård. Det leder till att de ofta nekas för att lagen ska följas, men med resultatet att berörd vårdpersonal blir tvungna att bryta mot den ed de avlagt om att hjälpa alla människor som är i behov av hjälp och vård. Eller så följer de sin ed, sin övertygelse och sitt kall, vilket får till följd att de bryter mot lagen. Det är fullständigt orimligt!

De papperslösa må sakna dokumentation, men de är fortfarande människor och jag känner väldigt starkt att ska jag som medmänniska kunna se mig själv i spegeln eller för den delen möta en papperslös människas blick, så måste jag stå för en grundläggande och simpel empati och omvårdnadstanke som talar om för mig att varje människa har rätten att må bra, få hjälp och få vård. Ingen människa ska lida. Ingen människa ska gå så länge med sjukdom eller skada att denna förvärras och personens hälsa eller liv allvarligt riskeras.


I min värld finns ingen åtskillnad mellan människa och människa. Vi har alla samma värde. Vi ska alla ha samma möjligheter. Vi ska alla ha samma förutsättningar. Hur ska vi annars kunna uppfylla våra drömmar?

En människa i behov av vård ska självklart ha vård. Något Liberala Ungdomsförbundet har uppmärksammat under lång tid. Det gör även Folkpartiet. Det gläder mig. För att medmänsklighet har inget pris, det är inte förhandlingsbart och det är ingenting vi någonsin har rätten att glömma bort.

Sverige är idag världens sämsta land rörande vård till papperslösa, tillsammans med Österrike. Det är skrämmande, oförsvarbart, kränkande och rent ut sagt förjävligt. Det är dags för Sverige att skärpa till sig en smula och inse att vi lever på 2010-talet. Det är dags att inse att vi inte har några ursäkter som är bra nog för att spela det omänskliga spel vi spelar med människors liv. Det är dags för oss att skaffa oss ett samvete och börja bete oss som de människor vi ändå är. Det är dags att vi gör skäl för devisen "världens mest jämställda land". För att det är vi uppenbarligen inte idag.

Låt mig och andra som bryr oss om mänskliga fri- och rättigheter slippa skämmas över Sverige. Gör gemensam sak med Folkpartiet och med Liberala Ungdomsförbundet och kräv vård för alla behövande.

Det är det minsta vi kan begära av en demokratisk och jämställd rättstat under 2000-talet.

Intressant.

Fagerberg, Rydberg, Froby, Isabel Sommerfeld.

8 kommentarer:

 1. Tomas Fredriksson8/11/2010 08:03:00 fm

  Hej

  Jag vill inte att skattepengar skall gå till personer som vistas illegalt i landet.

  De skall utvisas punkt slut.

  Trött på att en del inte fattar att Sverige inte har hur mycket som helst i skattepengar till förfogande samt att man kanske skall börja prioritera svenska medborgare som betalar skatt.

  Våra pensionärer har det inte fett precis men det verkar ingen politiker vilja lägga ngn empati på.

  SvaraRadera
 2. Hej

  Jag vill inte att skattepengar skall gå till personer som vistas illegalt i landet.

  De skall utvisas punkt slut.

  Trött på att en del inte fattar att Sverige inte har hur mycket som helst i skattepengar till förfogande samt att man kanske skall börja prioritera svenska medborgare som betalar skatt.

  Våra pensionärer har det inte fett precis men det verkar ingen politiker vilja lägga ngn empati på.

  SvaraRadera
 3. Förjävligt att Sverige ligger sämst till i vården av papperslösa.
  Vi borde ta efter tex Finland men då borde vi även ta efter hela dess migrationspolitik.

  SvaraRadera
 4. Rena snurren. Illegala invandrare ska inte ha rätt till sjukvård. De ska inte ha rätt till bostad eller bidrag heller. De ska ha sina skäl till bosättning prövade, och om de inte får PUT ska de UT.

  http://allvarligt-alltsa.blogspot.com/2010/08/rydberg-gor-det-igen.html

  SvaraRadera
 5. Men hej, hörrni! Fint att ni kikar in. Jag undrade just var ni höll hus och kände mig litet ensam.

  Grejen är den att... till att börja med så jobbar de allra flesta av de berörda personerna. Sliter häcken av sig för det mesta. Men de får ju inte PUT heller, för att kunna arbeta. Och därmed är de tvingade att arbeta svart. Alltså inga skattepengar.

  Min lösning på det problemet är att eftersom dessa människor ändå är en livsviktig del av den svenska ekonomin och har varit det sedan någonstans på den tiden Gustav Vasa styrde landet, så kanske det är på tiden att vi visar att vi uppskattar dem.

  Fri arbetskraftsinvandring, fungerande arbetstillstånd, mer skattepengar och därmed råd att betala deras vård. Simpelt.

  Problemet löst och alla glada. Eller hur? ;-)

  För övrigt lutar det starkt åt att vi kommer kunna sänka pensionärernas skatter en del under den kommande mandatperioden, vilket är rätt trevligt för deras inkomster och plånböcker. Vi har från Alliansens sida pumpat in flera miljarder i vården under de sista åren och vi har minskat köerna på många områden. Vi är inte klara än, men det börjar se bra ut. Nu ska vi också införa fritt vårdval i hela landet och för alla vårdformer, så kan det här bli riktigt bra.

  Gillart!

  Vänligen
  Amanda

  SvaraRadera
 6. De illegala invandrarna "är en livsviktig del av den svenska ekonomin och har varit det sedan någonstans på den tiden Gustav Vasa styrde landet", skriver du. Vad har du för belägg för ett sånt påstående?

  Du är riksdagskandidat så vi förväntar oss att du inte kör med hittepå-argument.

  SvaraRadera
 7. Det var hyfsat gott om gästarbetare i gruvorna runtom i landet, vet du. Och i de första industrierna. Och även i somliga fall på landsbygdens gårdar. Det har bara aldrig upphört. Oavsett hur mycket vi reglerat invandringen, så har de alltid funnits här och de kommer förmodligen alltid att göra det. Jag är faktiskt inte ens säker på att svensk ekonomi skulle klara sig utan dem.

  Läs gärna mer här:
  http://farr.se/

  och kanske ta ett samtal med ordföranden Frida Johansson Metso. Du kan hälsa från mig - vi känner varann rätt väl.

  Det här med arbetskraftsinvandring är rätt intressant, tycker jag.
  Vi hade rätt mycket arbetskraftsinvandring på "den gamla goda tiden" som var både officiell och mindre officiell. Kungahuset och även hovet har haft väldigt många utländska figurer genom åren. Bra, så slipper vi inaveln.

  Det var snarare så att vi byggde landet med hjälp av invandrad arbetskraft till att börja med. Och i stort sett byggs landet än idag av invandrad arbetskraft. Vi hade inte klarat det utan vår invandrade arbetskraft, så det är värt att försöka att inte vara för historielös, trots allt. Vi har många invandrade arbetare i Sverige, varav en del är här utan officiellt tillstånd. Somliga har tvingats hit, somliga har flytt hit. I bägge fallen riskerar de att råka väldigt illa ut om vi inte tar vårt ansvar gentemot dem då de nu är här.

  Idag arbetar de flesta av dem hårt på svenska byggen, i städbranschen, hotell- och restaurangbranschen, inom industrin och på många andra håll. Andra skottar all den där snön från taken, ofta utan några som helst skyddsåtgärder, då vi råkat ut för en absurdvinter som nu sist, så att vi inte ska behöva riskera att taken faller ner i huvudena på oss.

  Jag, för min del, är tacksam för att de finns här och vill hellre ha in dem i samhället än att ha dem utanför.

  SvaraRadera
 8. Huruvida invandrad arbetskraft ur ett historiskt perspektiv haft si eller så stor effekt på utvecklingen har inte med saken att göra.

  Du hävdade om de illegala invandrarna att "dessa människor ändå är en livsviktig del av den svenska ekonomin".

  Jag bad att få se belägg för detta påstående. Du har hittills svarat med en dålig historisk betraktelse och hänvisning till FARR och Metso.

  Jag ber dig presentera något mer konkret som stöder ditt påstående.

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik