2010-09-07

Green Democracy har under en tid försökt publicera en text i flertalet svenska medier, men hittills inte lyckats. På förekommen anledning publicerades den idag av Nima Dervish.

Jag väljer att också visa mitt stöd till Green Democracy i kampen dels för att rädda livet på Sakineh, men också i kampen för ett fritt och demokratiskt Iran.

Jag har inte gjort några ändringar i texten. Jag tycker att den ska få stå orörd, därför att jag tycker det är viktigt att lyssna på de människor som känner att de har något väldigt viktigt att säga. Green Democracy får helt enkelt orubbat utrymme här för att göra sina röster hörda. Jag hoppas att vi alla därmed kan lyssna.


Aftonbladet samlar in namnunderskrifter på nätet för att lämna över till den Iranska Ambassaden i hopp om att rädda Sakine Ashtianis liv. Det är underbart att se hur medmänskligheten sträcker sig över kultur och nationsgränser, över 100’000 människor har redan skrivit på och antalet ökar kontinuerligt.
Men frågan är varför Aftonbladet ska behöva göra UD:s jobb? I det politiska system som råder i Sverige har Utrikesdepartementet som uppgift att framföra Sverige och svenskarnas åsikter till andra länder. En del av detta arbete görs genom kommunikation med ambassadörer från respektive land.
När Aftonbladet tar ett sådant initiativ så innebär det att UD inte har uppfyllt sin plikt och därför behöver andra organisationer/företag representera det svenska folkets röst gentemot ett annat land.
Sakines liv är viktigt och samtidigt får vi inte glömma alla de andra som fallit offer och som kommer att utlämnas åt den här regimen om vi inte agerar. I nuläget behöver inte den iranska ambassadören bry sig om den hög med underskrifter som de kommer att få därför att UD:s ovilja att ta ställning ger felaktiga signaler till den iranska regimen. Det är först när man agerar på diplomatisk nivå som budskapet når fram.
Tyvärr lyser de diplomatiska agerandena med sin frånvaro och Carl Bildts taktik är att påstå att UD, med honom i spetsen, agerar bakom stängda dörrar. Det är helt genialiskt, ingen ser eller hör vad han gör och därför kan ingen kritisera honom. Under det gångna året när UD inte reagerat mot MR-brott i Iran har handeln med Iran fortsatt i samma takt, Carl Bildt och näringsministern gick t.o.m. emot hela EU för att hindra de ekonomiska sanktionerna från att skada handeln med Iran.
I en artikel härom veckan tog Bildt t.o.m. åt sig äran för uppskjutningen av Sakines avrättning, ödmjukt nog delade han äran med övriga utrikesministrar i EU. Återigen var det han och hans kollegors strävanden bakom stängda dörrar som hade bidragit till detta. De aktioner som det svenska folket aldrig såg eller hörde.
Bildt bör förstå att vi idag lever i IT-revolutionens era där informationen uppdateras konstant och sanningen sprids med ljusets hastighet. Att leva kvar i tron att människor tror på vad jag än säger bara för att jag har ett visst ämbete är bara sorgligt. Idag vill folk se initiativtaganden och politiker som agerar!

I samma artikel menade Bildt att Aftonbladets kampanj är sent ute och att den borde ha ägt rum för fyra månader sen. För ca fyra månader sen överlämnades ett första brev till UD (undertecknad av flera organisationer inkl. Green Democracy) med en tydlig vädjan om att kalla in den iranska ambassadören och ställa honom till svars för de förbrytelser mot mänskliga rättigheter som begås i landet. Då rörde det sig om fem avrättade människorättsaktivister, idag om en tvåbarnsmamma. Samtliga, oskyldiga offer för det totalitära förtrycket.
Efter flera brev utan svar drogs kampanjen ”UD Act – Dags att agera” igång. Denna kampanj går ut på att samla fysiska underskrifter på ett långt tygstycke från folk över hela Sverige som kräver att UD ska kalla in den Iranska ambassadören för att protestera mot MR-brott som begås av regimen. Det handlar inte om att göra något för Iran utan att särskilja Sverige från de länder som sätter ekonomiska intressen före grundläggande mänskliga rättigheter
Carl Bildt! Det är dags att agera!
Information om aktionen som avslutas nu på torsdag:
Stockholm 20–22 Augusti
- 21/8 Mynttorget, kl. 14–18
- 22/8 Kista torg, kl. 18–20
Uppsala 26 Augusti 15–18
Göteborg 28–29 Augusti
Lund 1–2 September
Malmö 5–6 September
Stockholm 9 September – Överlämning
Även här och här.

2 kommentarer:

 1. Hade det varit en man som skulle stenas så hade det inte blivit protester. Jo, män kan också stenas i Iran som straff.
  Din/er dubbelmoral är skit!

  SvaraRadera
 2. Var har du fått det där ifrån, Kenneth? Var kommer din aggressivitet ifrån?

  Och varför i hela friden skulle det vara någon skillnad på stening och stening, mord och mord?

  Coola ner dig litet grann och fundera en stund till.

  Kram
  Amanda

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik