2010-09-21

Tid för tankar

Det har varit ganska lamslaget här en stund nu. Jag har varit rätt sliten på sluttampen i valrörelsen. Det har varit motigt inte minst på grund av att det hänt väldigt mycket också på det privata planet. Allt är inte bara skoj med valrörelser, speciellt inte då det där som kallas livet lyckas med att hinna ikapp. Familjen har haft det tungt en stund och det gick väl helt enkelt inte att ignorera längre. Så jag tog en paus härifrån och andades litet. Jobbade mest, på slutet, med att svara på frågor och debattera på diverse olika communities och så vidare. Bloggen fick så lov att ligga nere.

Visst har där funnits mycket fint också. Stödet och tryggheten jag fått från de närmaste. En hel massa kärlek. En hel massa skratt, men också tårar. Där har funnits mycket som hänt och som jag inte riktigt ids med att slänga ur mig just här och just nu, men som faktiskt har till stora delar förändrat mitt liv, vem jag är och vad jag är. Det känns som om ett frö är fött till något helt och hållet nytt nu. Men det är också så att efter att jag blivit utfläkt och utdragen i det offentliga så till den milda grad att jag känt mig som en offentligt uthängd spread eagle inför hela mänskligheten, så känner jag att jag verkligen vill skydda det lilla verkligt privata som faktiskt är jag. Det där lilla jag har som inte är offentligt. Det där sista som inte blivit en medial snyftare eller en skvallerföljetång. Jag vill värna det som är inuti och som jag hittills inte förlorat helt till det offentliga.

Nu är väl valrörelsen över, kan man tänka (och därför borde det vara lättare att vara privat och att lägga ifrån sig all den där jakten och allt adrenalin på högvarv som jagat och jagat mig dag som natt). Och likförbannat har en ny valrörelse egentligen på sätt och vis redan börjat. Bara för att göra livet litet extra surt för oss som arbetat så hårt och som nu verkligen bara vill få vila och börja om. Vara någon annanstans för en liten stund, så att vi hinner vila ut en gnutta. För att nu står vi inför något på sätt och vis helt och hållet nytt och det är rätt tungt att inse att vi befinner oss i skiten ganska rejält. Vi måste börja prata, börja jobba, dra skitlasset och verkligen kämpa för att inte bara få ihop ett fungerande styre i det här landet, utan också att göra det utan att tumma på demokrati, värderingar, människovärde och budskap.

Mitt budskap är enkelt. Skulle Alliansen få för sig att arbeta med Sverigedemokraterna, så kan jag inte stödja det och kommer att lämna. Vänder de rödgröna partierna demokratin ryggen och lämnar ideologi, värderingar, demokrati och samhälle i sticket, så förlorar de mitt förtroende totalt. Sd är ett ickedemokratiskt parti med ickedemokratiska planer för landet. Sd är ett parti som inte har vidare mycket till övers för människor som jag, som min familj, mina vänner, min omgivning. Jag kan helt enkelt inte. Att skydda demokratin innebär att även ta beslut som gynnar demokratin långsiktigt. Ett demokratiskt arbete kan även betyda att man värnar grupper som av en eller annan orsak är hotade, riskerar skada eller inte har nog makt att föra sin egen talan.

Hela mitt politiska liv handlar om mänskliga rättigheter, ett öppnare och varmare samhälle, samarbete över gränser för en bättre framtid, trygghet, omtanke, möjligheter och personlig frihet. Sverigedemokraterna står inte för ens tillstymmelsen av en likhet till det och därför kan jag inte. Det är ren självbevarelsedrift, helt enkelt. De får självklart tycka och de får självklart arbeta för sin linje, men den linjen är bara inte min. Den är så absolut och totalt inte min.

Att jag sedan absolut känner att jag måste och vill respektera de väljare som röstat på Sd är en annan sak. Uppenbarligen finns ett budskap de vill föra fram. Uppenbart finns där något de vill säga. Och jag tror inte att det egentligen handlar om främlingsfientlighet, utan om att de etablerade partierna sumpat alla tillfällen att föra en seriös, konstruktiv debatt rörande mänskliga värden, integrationsfrågor, synen på samhälle och människor, problematik med våld och otrygghet inte minst i städernas förorter, ekonomiska baksteg, svåra förhållanden av miljoner olika skäl, en bristande värdighet i människors liv och allt vad det varit. Det är förmodligen så att det är bra att vi nu inte längre kan ducka. Vi måste ta den fighten. Och vinna den. Visa på nya drömmar, visioner, verklighetsbeskrivningar, mål och idéer inför framtiden. Vi måste sätta ord på våra motbilder, lyfta dem och se till att också förverkliga något nytt och bättre än det vi har idag och det som riskerar ske med ett främlingsfientligt parti rotat i riksdagen.

Vad jag hoppas på är att samtliga övriga partier i riksdagen tar sitt förnuft till fånga och börjar prata med varann. Börjar samtala. Börjar samarbeta. Vi har verkligen inte råd med något annat. Oppositionen är inte längre röd eller blå. Den är brun och jävligt otäck i sitt ursprung, i sina målsättningar och i sin syn på människor. Men den är aktuell och tydligen vass nog för att kunna hyvla till sig de där 20 mandaten och kan därför inte ignoreras. Såväl politiken som det mediala landskapet har varit väldigt kalt i brist på initiativ för att motsäga den verklighetsbild som byggt grunden för de främlingsfientligas intåg i riksdagen. Och det kalla samhälle som möter oss idag måste vi gemensamt hjälpas åt för att återskapa som något bättre, värdigare, starkare och varmare.

Det är dags att bygga strategier. Inte mot Sd (de hackerdumheter som varit är vidriga, oavsett vem det drabbar - ändamålen helgar aldrig medlen), utan mot själva sjukdomen underliggande symptomen. Vi måste reda upp vad som gått fel, vi måste börja prata, vi måste skapa ett samhälle där behovet av missnöjesröster till partier som Sd helt enkelt inte är starkt nog. Till dess vi nått dit, måste vi förmodligen leva med att det som sker - det sker.

Svaret är förstås inte, och har aldrig varit, ytterligare populistiska flirtar med den människofientliga brunhögern. Svaret är förstås inte, och har aldrig varit, ett gigantiskt teparty. Svaret är förstås inte, och har aldrig varit, mer övervakning, fler batonger och fler tvångskissningar. Svaret är inte ett hårdare samhälle, högre murar, krav för att skapa lydnad och tystnad, rädsla för allt och alla och ett spirande hat mot det som sticker iväg från våra egna normer. Svaret måste vara mer öppenhet, mer frihet, bättre levnadsförhållanden, bättre lyhördhet gentemot hela samhället, ett stopp för diskriminering, utanförskap och uppgivna livsdrömmar. Svaret är en nyskapad tilltro till samhället, till varandra och till morgondagen.

Jag är fortfarande idag skakad. Jag visste, förstås. Jag såg det förmodligen tidigare än de flesta ville medge det. Att det var på väg. Att det skulle bli såhär. Men jag ville inte riktigt tro på det och jag ville inte riktigt förlika mig med det. Jag visste, men jag hoppades på att det skulle bli annorlunda. Jag hade fel. Sedan dess är jag stum. Sedan dess är jag chockad, likförbannat. Sedan dess har jag gråtit. Känt mig sorgsen, tillbakadragen, uppgiven och förtvivlad. Det skulle inte få hända här. Det skulle inte få ske i mitt land, i min värld. Men så skedde det. Det kom nära och det gör ont. I ett land som ännu inte medger att jag har rättigheter som alla andra är det tungt att inse att utvecklingen går bakåt och inte framåt, att hatet äger och att fruktan växer sig starkare. Det är skrämmande. Det är en kall värld vi vaknat till. Det vi kan göra är att resa oss, känna doften av kaffet, börja skyffla och börja bygga för en bättre värld.

Det är dags nu att börja skapa en framtid vi verkligen vill ha och som vi verkligen känner att vi kan drömma om. Inte bara vrida oss i mardrömmar för.

Till skillnad från vissa av er därute, så tror jag att upplysning, opinionsbildning och ökad kunskap hjälper. Jag tror att ett varmt samhälle föder ett varmt samhällsklimat. Jag tror att en fungerande tillvaro föder trygghet. Gör upp med det förflutna. Vädra ut dammet och spökena. Ta tag i problematiken som uppstått. Fyll igen klyftorna mellan "vi och dom" och börja prata om och arbeta med människor. Gör upp med åratal av destruktiv och förnedrande invandringspolitik som skapat hat, misstänksamhet, utslagning, utanförskap och i grunden en djävulsk massa förvirring. Värna kärleken. Värna medmänskligheten. Värna finheten. Skapa drömmarna. Ge plats för visionerna. Låt oss skapa framtid. Tillsammans.

Beelzebjörn, Gajditza, Helin,

Intressant.

4 kommentarer:

 1. "Hela mitt politiska liv handlar om mänskliga rättigheter, ett öppnare och varmare samhälle, samarbete över gränser för en bättre framtid, trygghet, omtanke, möjligheter och personlig frihet."

  ... Vilket är vad ett politiskt liv bör handla om. You for president :)

  SvaraRadera
 2. Hej vännen! Läs vad jag skrivit på liberatilistan så ser du nästa stora uppgift......*L* Fick du förresten mitt mail med jobbtips?

  Tack för en kämpainsats i ett val som kommer att gå till historien för att man diskuterade butlers och bröstpumpar medan rättssäkerheten sakta vittrar sönder omkring oss, ett främlingsfientligt parti sprider sitt gift, vi står inför en gigantisk kränkning av i stort sett varje medborgares integritet när lagen om datalagring tas fram ur skrivbordslådan hos Bea Ask, många tecken tyder dessutom på att ett mer eller mindre hemligt ACTA-avtal drivs igenom och över alltihop så har vi FRA som numera utan protester i valrörelsen tillåts att lyssna lite här och där.

  Bröstpumpar och butlers......det är vad jag kallar prioritering!

  Ordet jag ska skriva in för ordverifiering nedan är "cancer" och det känns onekligen som en tanke mot bakgrund av den cancersvulst som nu fått fäste i det svenska parlamentet.

  SvaraRadera
 3. Du är en mycket modig människa, som jag fått stor respekt för. Var inte rädd att slå vakt om det icke-offentliga rummet i dit liv. Ett sådant behöver vi alla, och ju mer man outar vissa delar av sitt liv, desto viktigare är det att lämna andra skyddade!

  När vi diskuterar hur man ska möta främlingsfientlighet och SD är det viktigt att få analysen rätt, och då ser man faktiskt att SD inte får speciellt många röster bland de "svenskar" som liksom jag bor i områden som Gottsunda, Angered, Rosengård. Utan bland dem som bor i områdena "på andra sidan den stora gatan" från dessa, och ute på landet. Dvs inte bland dem som faktiskt lever mitt bland de problem som skapats av ofullkomligheterna i vår integrationspolitik, utan bland dem som lever en bit därifrån, och faktiskt mest hör rykten om "problemen". I Tyskland på 30-talet var det inte judarnas beteende, utan arbetslöshet och osäkerhet inför framtiden som skapade grogrund för nazismen. På motsvarande sätt är jag övertygad om att det är arbetslöshet, rädsla för arbetslöshet och en känsla av utsatthet hos dem som hamnat utanför som i dagens Sverige kanaliserats till oro för invandrare och främmande kulturer. Det viktigaste vi kan göra för att hindra att SD stannar kvar i riksdagen borde därför vara att föra kampen mot utanförskap till framgång, och se till att situationen för dem som ändå ramlar ut är människovärdig.

  SvaraRadera
 4. Det tog en stund att svara, men jag ville bara säga hej ändå, även om jag alltid ligger litet efter just nu.

  @Björn: Jag tänker inte satsa på att bli president. Men jag tänker bli den som administrativt bygger upp ett nytt parti som står för det jag tror på och arbetar för. Ta en plats i ledningen där och försöka hjälpa det partiet att nå långt, långt, långt.

  Det är mitt bidrag. Så får vi väl se hur långt det håller. Håll tummarna för mig. Det ska fan veta att det behövs ändå. Som fasen.


  @Micke: Word! Finns inte så mycket att säga. Tack själv. För allt stöd och för din vänskap som kommit att bli helt och hållet ovärderlig för mig. Du vet... Jag vet att du vet.


  @Henrik: Detsamma. All respekt tillbaka. Och jag kan bara hålla med. Det är en viktig del i analysen av vad som hänt och händer omkring oss idag. Och något vi måste föra vidare till praktisk politik för att lösa själva grundproblemet. Att sopa under mattan och litet försiktigt försöka putsa bort symptomen med en dammvippa har aldrig riktigt tilltalat mig. Det går liksom inte framåt då. Det behövs nog att man hugger tag i roten på det som gått snett och börjar prata om de underliggande orsakerna på riktigt. Vilket de etablerade partierna och även media varit ohyggligt dåliga på. Det är viktigt att vi förändrar det. Är glad att jag numera hamnat i ett sammanhang där det finns en brinnande konsensus kring det. Vi får se om det håller, men jag tror på det. Och det är mer än jag gjort med mycket av den etablerade politiken hittills. Håller tummarna för att vi kan arbeta tillsammans med detta i framtiden. Du är mer än välkommen och jag skulle vara hedrad.

  SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik