2010-09-28

VargavinterLäser litet här och där på nätet om att vargavintern är på väg. Åtminstone om man ska tro på polska meteorologer. Tydligen är den värsta vintern på tusen år på väg till Europa. Och inte minst Skandinavien lär märka det. Som om vi inte redan hade en massa nästan traumatiska minnen av den senaste vintern och hur den totalt lamslog ett Sverige som till viss del glömt hur en vinter faktiskt ser ut. För att litet så har det ju varit. Norrlänningarna har länge skrattat gott åt sydsvenskarna som knappt klarar av att kika utanför dörren så snart ett par centimeter snö samlats på marken. Men nu börjar alltså något hända och det kan hända att vi får litet kallare och kyligare vintrar en tid oavsett var i landet vi bor. Även sydsvenskar lär få lära sig att pälsa på sig ordentligt och bita ihop.  Om man ska tro våra polska vänner i alla fall.

Grunden i detta skulle vara att Golfströmmen i Nordatlanten håller på att försvagas och att vi därmed förlorar en del av orsaken till ett ändå ganska milt klimat under vintrarna i norra Europa.Man säger också att det inte är osannolikt att oljekatastrofen i Mexikanska golfen kan spela in en aning och ytterligare försvaga strömmen på sin väg mot nordöst.

Det finns de som motsätter sig den dystra bilden, exempelvis i Norge och Finland. Men samtidigt kan det vara värt att ta i beaktande och lägga en del resurser på att utreda. Vi vill ju inte bli förvandlade till isstoder eller totalt smälta bort under sommarmånaderna utan att få i alla fall en förvarning om det.On a more serious note. Det finns gott om anledningar att fundera kring användandet av olja, kol och gas. Vi ser om och om igen vilka oerhörda skador de medför. Såväl i samband med framställning som vid användning är det ett hot vi inte längre har råd med. Det är egentligen hela grunden i att jag själv väljer att förespråkaexempelvis kärnkraften som ett alternativ. Inte ett perfekt alternativ kanske, och inte heller riskfritt. Men med tanke på att de fossila tillgångarna kraftigt krymper och det blir svårare och betydligt mer riskfyllt för varje år att komma åt de få tillgångar som finns kvar... vi har inte råd att inte använda oss av kärnkraften som ett alternativ just nu.Väntar fortfarande på ytterligare besparingar i energianvändningen genom moderniserad belysningsteknik och annat. Hoppas fortfarande på hemel/egenel. Hoppas fortfarande på att vi ska kunna deala mer seriöst med länder närmre ekvatorn om att kunna utnyttja exempelvis ökenmark för byggandet av mer avancerade och omfatttande solkraftverk, et c. Länderna runt ekvatorn skulle jag tippa blir det kommande århundradets oljebaroner på väldigt många vis. Men genom att man byter olja mot solkraft istället. Inte populärt i vissa kretsar, men förmodligen nödvändigt.Och vad jag önskar, jag som inte gillar kyla, att det gått att spara med sig ett par värmande solstrålar från sommaren som varit så att de kunnat värma mig under den kommande vargavintern vi väntar.

Under tiden vi ser om det förutspådda vädret faller in, så kan tydligen de norra delarna av landet räkna blötsnö och minusgrader redan i veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik