2010-11-01

Ryssland och Belarus i strid om demokratin

I ett nytt inlägg på Medvedevs blogg kritiserar han den vitryska regimen och president Lukasjenko. Medvedev skriver bland annat om att han vill att folket ska leva i frihet och utan förtryck från staten.

Det är en litet bitter ironi, rent ut sagt, med tanke på att jag just kommit tillbaka till Sverige efter ett par dagar i Ryssland. Där har jag föreläst för SILC's räkning och har förstås kommit i ytterligare beröring med det ryska politiska systemet och den ohyggliga brist på politisk och demokratisk frihet som är så tydlig där.

I ett land där det i praktiken är omöjligt att starta nya partier, där det blir allt svårare för mindre partier att alls kandidera i valen och där människor som demonstrerar för demokrati fängslas med tämligen jämna mellanrum är det tragiskt att man så envetet hävdar att man vill demokratins bästa i alla lägen. Det är problematiskt med tanke på att jag knappt hann lämna St Petersburg innan ett par personer jag träffat nu under den sista veckan greps i samband med demonstrationer som syftade till att värna demokratin och motverka hat och våld. Däribland en lokal ledare för oppositionspartiet Yabloko i St Petersburg.

Visst är det bra att kritik framförs mot de hinder som finns rörande demokratin i Belarus. Men det är fortfarande så att vi måste fundera kring den alltmer bristande demokratin och politiska friheten även i Ryssland. Förhoppningsvis kan den svenska regeringen vid tillfälle påtala att det vore lämpligt att se över de brister som finns rörande demokratin i såväl Belarus som Ryssland idag. Det vore rimligt.

Fram till dess håller jag tummarna för de vänner som just nu far illa och som slåss i alltmer våldsam motvind för ett frihetligt och demokratiskt Ryssland. De kan verkligen behöva all hjälp de kan få. Jag hoppas på ett eller annat vis kunna hjälpa till att förmedla den hjälpen under de kommande åren.

Mer om Ryssland, mänskliga rättigheter och demokratiproblem här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik