2010-11-26

Medeltid, pirater och ett rättsväsende som får världen att hålla för ögonen

Jo, men visst var det väntat. Det var ingen som tvivlade på hur det i grunden skulle gå idag. Det var bara detaljerna vi egentligen var nyfikna på. Eller hur? Det är skrämmande, visst. Men det är inte så otroligt överraskande i en tidsålder som är så medeltida att man numera stavar ordet "Medeltid" genom att skriva "2010" att man inte kan skilja på teknisk lösning och mordvapen, så att säga. Och det ska ju till mörkermänniskor för att skapa medeltid ändå. Det har vi gott om i svenskt rättsväsende, inom politiken och inom upphovsrättsrörelsen. Ni vet... I historisk kontext var ju medeltiden annars den period av kunskapsmässig, vetenskaplig, arkitektonisk och kulturell tillbakagång och glömska som band ihop det gamla romerska riket och renässansen. Renaissance är ju "återupplivandet". Eller återfödelsen om vi ska vara litet mer bokstavliga. (ItalianRinascimento, from ri- "again" and nascere"be born").Och det är väl där vi är idag. I en medeltid där vi tappat kontakten med stora delar av resten av världen, är nöjda med vad vi har och har uppnått, har slutat utvecklas som svar på det och samtidigt lever vidare med en världsbild som blir allt äldre och allt mer inaktuell.

Att inte kunna skilja på utveckling och tillbakagång är en del i det hela. Att helt stänga ute befintlig teknologisk och kulturell utveckling är en annan del. Att glömma världen runtomkring är ytterligare en. Att bli mer och mer vidskeplig och hatisk hör också till, liksom höga murar, korståg och allt vad det kan vara. Vi har sett mönstren länge nu. Och jag hävdar bestämt att Pirate Bay-domen är ytterligare ett tydligt tecken på att vi faktiskt lever i en västlig medeltid.

Naturligtvis märker vi det inte riktigt lika tydligt som vi skulle gjort på 1400-talet. Vi får ju faktiskt iPhones levererade från Kina som åtminstone teknologiskt är på väg ut ur en relativt långvarig medeltid och på väg in i framtiden igen. Men det är de som levererar teknologiska, arkitektoniska, kulturella och andra framsteg idag. Make no mistake!

Hur ofta hör man en liberal säga att Kina är på väg åt rätt håll då västvärlden är på väg åt fel håll? Men även om avståndet varit avgrundsdjupt länge på det människorättsliga och även på det teknologiska planet, så är det i stora drag vad som är på gång. Demokrati, mänskliga rättigheter... fine. Avskyvärt. Men så lever vi i en värld där västvärlden tar gigantiska kliv bakåt och snart inte är bättre på något plan alls i vilket fall. Det är sorgligt. Och precis lika jävla avskyvärt det!

Vad har det att säga oss egentligen?

Jag ser inte egentligen piratrörelsen och den nya integritets- och frihetsrörelsen som en fildelarrörelse. Det är många andra som gjort det. Jag tror dock mer på frihetsrörelsen och pirateriet som en nödvändig katalysator och byggsten i något betydligt mycket större. En rörelse som är på väg framåt, som arbetar för förändring, utveckling, framtid och demokratisering även i en värld post nutida medeltid. En post-postmodernistisk ny renässansvåg, kanske man kan säga. Kan vi alla som deltar på ett eller annat hörn i den här brokiga skaran leva upp till det? Det återstår väl att se. Men lyckas vi inte ser det faktiskt jävligt dystert ut, så vi får kavla upp ärmarna nu och slita hund ytterligare ett tag. Kan vi? Yes, we can!


Jag vill bara rikta en särskild eloge till Rosemari Södergren idag. Läs detta. Det är exceptionellt bra!
Säg inget högt, men jag tror faktiskt att Rosemari är litet förbannad. ;-)

Själv är jag sugen på att ta tillvara på den gamla råttan-i-pizzan-historian om gamla damer som försöker torka sina blöta katter i mikrovågsugnar och helst anmäla hela vitvarubranschen för potentiellt djurplågeri!

För att självklart håller jag med om att teknik är farligt. Utveckling är vidrigt. Kultur är förkastligt. Framtid är en svordom! Jävlar vad vi måste värna våra rötter som samlare och jägare nu. Annars kommer vi alla att hamna i helvetet. Så låt oss... Låt oss kasta samhället ikull och slå ett slag för urtiden. Kanske ses vi ute i de öppna markerna tillsammans med älvorna, tomtarna och trollen.

Men vi kan ju vara glada i väntan på undergången, tänker jag. Har vi tur så blir vi inbjudna till fest hos någon av vinnarna i den nya fina piratdomen nu. (Visserligen ska den överklagas, men ändå). Somliga har ju trots allt fått en ökad omsättning på 17500% i sin verksamhet tack vare domen. De lär ha råd med de obligatoriska snittarna och litet sjysst rosé nu när de för stunden segrat ändå.
Vänner på Yellow Bird Films AB, visst får vi se er med ett eget solskensevent i någon av de vackra ruinerna i Visby under Almedalsveckan? Det ska bli kul att diskutera affärsmodeller med er. Vi har nog mycket att lära av varann. Om inte annat blir det ju litet bibliskt vackert på något vis. Fallna kyrkor i ruiner mot solnedgången och allt. Och så festen på det. Kan det bli mer poetiskt?

Och mitt i allt detta... bara vetskapen om att detta bara är början. Håll i er!

Eller! Eller så är det ju så att detta är det sista desperata tjuvnypet från en bransch som verkligen inte kommer ha en chans att överleva och vet om det. Detta är den första utbetalningen från den sista stora checken man kommer få ut innan dess att musiker och andra kulturskapare finner andra medier att arbeta via. Det är väl litet som med facket som delvis har spelat ut sin roll. När facket inte gör det de förväntas göra, så skapas något nytt och tar över. Litet så fungerar alla marknader. (Var det någon som hörde mig hosta något om Socialdemokrater, Kristdemokrater eller så? Säkerligen bara en felsägning). Är man irrelevant och agerar utdöende drake, finns alltid risken att man blir dräpt. Just nu doftar det självmord lång väg även här. Fast förstås... det är väl den lilla draken som gör så vad? Skorpionen som hugger gadden i sin egen nacke då hon känner sig hotad och trängd.En affärsmodell som bygger på att en hel bransch skapar sina framtida vinster genom att skriva sina egna lagar och stämmer sina potentiella kunder, samt distributörer och marknadsförare tror jag inte på i längden. Den som gör det får gärna räcka upp en hand. Det finns en liten chans att ni lyckas väcka mig. Men jag vet inte om jag verkligen vill vakna. Det här är way beyond ett skämt och alltmer en mardröm, men vad finns där på andra sidan drömdimmorna egentligen?


Ravenna, Gubben vid Rämen, Opassande, Basse, Sysadmin, Stefan Tell, Röda Malmö, Tommy K, Troberg, Fredrik, Cybernormer, Lime, Magnihasa, Engström, NyTeknik, IDG, IDG, Troberg på Brännpunkt, Gun, Magnihasa, HAX, Vidde, Karl Sigfrid, Ecco, Annarkia, Mary, Filppu, Mary, Hogrelius, Fredrik, Sysadmin, IDG,

Intressant.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik