2010-11-25

Någon skrattade åt könsneutrala toaletter?

Ja, jag vet. Det är inte lätt att behöva vara helt och hållet cis-hetero-normativ och lyssna på alla galningar därute som kräver en massa saker och inbillar sig att de också ska ha rätt att göra... rätt vanliga saker. Som att kunna besöka en vanlig offentlig toalett då och då när naturen kallar.

Att vara transperson i den perfekta jättebinära världen därute är inte alltid lätt, vilket en kvinna i Houston fick erfara för inte så länge sedan. Hon blev nämligen fängslad på grund av att hon besökt en offentlig toalett. Och "gått in genom fel dörr". Ja, det var en transsexuell kvinna. Ja, hon använde damernas - för att hon tidigare blivit trakasserad på herrarnas. Nej, hon hade inte genomgått genital kirurgi ännu. Men likförbannat. 


Själv har jag vid ett par tillfällen blivit nekad att gå på offentliga toaletter, jag har blivit hotad med anmälan för att jag gått på damernas, jag har blivit nerslagen (!) vid två-tre tillfällen på herrarnas för att jag uppenbart inte passade in där heller. Och jag har fått ta emot fler hot, gliringar, spottloskor i ansiktet och så vidare än jag tror att jag vill upprepa här. Trots att jag och även kvinnan i Houston faktiskt har lagen på vår sida... egentligen

Idag har jag förstås inga problem med sånt, eftersom det ju står fint och prydligt i mitt pass och id (för det ser ju alla - vi visar väl alla leg när vi går på muggen) att jag faktiskt är juridisk kvinna och eftersom alla i detta landet vet att jag därmed inte bara blivit opererad så att jag ser "rätt" ut, utan även har blivit avkönad efter konstens alla regler. Att det inte syns värst mycket av mitt förflutna spelar förstås in, men det viktigaste måste rimligen vara att jag är avkönad och därmed borde kunna välja fritt vart jag går och gör mina naturliga behov. Det känns ju så mycket tryggare för omgivningen att veta att jag är just ingetdera egentligen. Då blir det enklare att spela med i spelet. Men tänk om jag faktiskt behållit mina könskörtlar ändå? Vilket liv det skulle bli!
Sen sitter folk och skrattar hånfullt åt förslag om könsneutrala offentliga toaletter och hur löjligt det faktiskt är. Jag vet inte, jag.
Jag säger... get over it! Det är nog tur att många av er inte har en aning om att för somliga medborgare i detta samhället innebär toalettbesök ute på stan halvt om halvt fara för eget liv. Eller åtminstone fara för att bli arresterad. I Sverige på samma vis som i Houston, Texas. Och jag känner mig inte ett dugg lugnare eller tryggare för det.


Bland kommentarerna finner man bland annat sådant här. Det känns väldigt mycket bättre då, eller hur?

Typical. I’m a friend of Houston’s only transgendered police officer and the department even treats her disrespectfully. If HPD treats their own that way, how else are they going to treat citizens and visitors of Houston????


..

2 kommentarer:

  1. Kan inte restuaranger med mera bara ta bort "Herr" och "Dam" symbolerna och skyltarna?

    SvaraRadera
  2. Mja, det finns ju faktiskt ingenting som hindrar dem. Det är bara att riva loss dem och eventuellt sätta upp något annat som inte är lika tydligt binärt och tråkigt. Men det gör ju att vanliga snubbar och snubbinnor gärna känner sig väldigt osäkra. Tänk om en sån där transperson kommer hit och stirrar på mig, eller nån annan för den delen. Så vi kommer nog få leva med det här ett tag till, är jag rädd.

    SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik