2010-11-21

Transpersoners situation i USA (och förmodligen i Sverige) värre än man trott

En ny undersökning har nyligen genomförts genom cirka 7000 amerikaner med någon form av transidentitet eller uttryck. Utredningen visar på oerhört skrämmande siffror!Det var säkert tio år sedan någon verkligen kikade på suicidrisker bland transpersoner i USA (som brukar vara en pekare även för Sverige eftersom det inte tillåts att forska på sådant i Sverige, än). Tidigare har vi pratat om siffror som säger att upp till 40-50% av transsexuella upp till 20 års ålder och som nekats könskorrigerande vård har försökt ta sitt liv eller tänkt allvarliga tankar på att göra det. Vid 30 år har mer än hälften av alla transsexuella som nekats hjälp varit döda för egen hand. När det gäller hatbrott har mörkertalet varit omfattande och inga verkligt gångbara siffror har egentligen funnits. 

Nu kan vi konstatera att av hela gruppen transpersoner (även bland de som sökt och fått vård, till skillnad från tidigare siffror där man fokuserat på den grupp som inte fått vård) har 41% försökt avsluta sitt eget liv som en direkt följd av sin situation som transpersoner. Vilket är cirka 25 gånger oftare än gruppen amerikaner i gemen.
Detta gäller den allmäna gruppen transpersoner, varför man kan konstatera att gruppen transsexuella dessutom lär vara överrepresenterad inom gruppen. Det innebär att statistiskt sett lär situationen bland unga transsexuella vara betydligt mycket högre då denna gruppen konsekvent är överrepresenterad bland dessa berörda grupper. 

Då de enda uppskattningar som gjorts i Sverige tyder på att vi som bäst statistiskt följer och för det mesta befinner oss i en än värre situation än USA, Storbritannien, Tyskland, Australien och andra länder med stora likheter till vårt eget land, kan vi förmodligen dra den preliminära slutsatsen att situationen för transpersoner även i Sverige också är på väg att försämras! Från en redan katastrofal nivå till en situation som är fullständigt vansinnig!

Var femte person (19%) som tillfrågats har vid något tillfälle blivit nekad sjukhusvård på grund av transfobi!


Man konstaterar också att arbetslösheten är dubbelt så hög som hos den generella befolkningen samt att 90% (!!!!!!!!) av alla tillfrågade berättar om trakasserier, våld och diskriminering på sina arbetsplatser. Det är nära nog varenda jävel med någon form av transidentitet eller uttryck som överhuvudtaget har eller har haft ett arbete!

Av dessa 97% säger sig cirka 25% ha fastnat i någon form av missbruksproblem rörande droger och alkohol som ett sätt att hantera en ohållbar situation.Om ni då betänker att antalet transsexuella i varje given nationell befolkning beräknas uppgå till 1/500 i den generella befolkningen, att nästan lika många dessutom lider av någon form av intersexualism och att antalet personer med Kleinfelters syndrom (tidigare uppskattat till 1/500) troligen är väldigt mycket underdiagnosticerat enligt intresseorganisationen INIS, så ser det här jävligt illa ut!


Och då har vi inte ens gått in på transvestiter, drugor, kings, queens, intergenders, transgenders, agenders, nongenders, genderqueers, genderfucks och allt vad det är.

Någon mer än jag som ser ett enormt jäkla problem här???

Igår var det Transgender Day of Remembrance. Den uppmärksammas årligen över hela världen och exempelvis har jag spenderat en stor del av dagen igår med RFSL i Stockholm till åminne för för de som avslutat sina liv, misshandlats, eller mördats på grund av transfobi, diskriminering och hatbrott.Jag har arbetat som stödperson internationellt och inom Sverige för transpersoner sedan cirka 16-17 år. Under den tiden har jag förlorat vänner och andra som helt enkelt inte gått att rädda eller som mist sina liv på grund av hatbrott så många gånger att jag tappat räkningen. Men det är oändligt många, är jag rädd. Oändligt många som förlorat sina liv väldigt mycket i förtid. Och jag har själv varit nära att hamna i den statistiken vid ett par tillfällen. 

Det här är ingen marginell fråga. Det är inte ens en marginell grupp. Jag blir så rasande och så ledsen då jag ser detta!!! Jag blir så förtvivlad! Jag vill verkligen be er att tänka över dessa siffror angivna ovan och fundera på om ni inte kan och rentav borde engagera er i kampen för att något av detta verkligen ska kunna ändras. Snart. Nu. Igår.

Vill ni kika upp resultaten själva? Den finns att tillgå via de två organisationer som utfört undersökningen (PDF-varning!). Organisationerna är National Centre for Transgender Equality och National Gay and Lesbian Task Force.
Denna utredning är den största som hittills genomförts någonstans i världen och har berört bland annat frågor som vård, arbetsliv och ekonomisk situation hos de intervjuade.


Visst känns det mycket bättre nu, såhär söndag kväll? Jag var bara tvungen att dela med mig!

Just nu känner jag mig oändligt sorgsen och förbannad, sådär så det gör riktigt jäkla ont.

Världens navel, Trollhare, FumikoFem, Kalles kyrkliga kommentarer, Zettermark, Held, Karin

1 kommentar:

  1. Amanda, jag har läst om det här och blivit chockerad och bedrövad. Jag gör vad jag kan från katedern, det lovar jag dig.

    SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik