2010-12-20

Valkaos i Vitryssland

Trodde du att det skulle bli ett riktigt val i Vitryssland i år? Att Lukasjenko, Europas siste diktator, skulle släppa ifrån sig makten frivilligt? Jag antar att det är dags att tänka om. Och sätta mer press på Lukasjenko från Sveriges och EU's sida.

Valet i Belarus har hittills varit en uppvisning i terror, förföljelser, hot, försvinnanden, våld och vansinne. Polis har på sina håll ingripit med spektakulärt övervåld mot fredliga manifestationer för rättvisa val samt attackerat oppositionella med absurda metoder.

Rapporter från svenska valövervakare på plats säger att 7 av de 9 oppositionskandidaterna nu är häktade eller "borta". Senast det hände hittades två politiker mördade. 2 stycken dumpande 1999. Och en journalist 2001.

Man uppskattar från svenskt håll att ca 300 personer är häktade redan nu och de plockar in folk hela tiden... KGB filmar demonstrationer, varefter folk jagas som befunnit sig på plats. De riskerar nu straff för "huliganism" på upp till 2½ års fängelse.

Detta är orimligt. Kommer EU och omvärlden att agera? Eller kommer vi att glömma Belarus som vi glömt bland annat Iran? Det låter som om Bildt faktiskt tar bladet från munnen snart. Låt oss verkligen hoppas det!

SILC's Anna Drufva berättar. Civil Rights Defenders på Brännpunkt.

Och är det förvånande att OSS erkänner valet? Är det inte vackert? Förlåt, men jag är rasande!

AB, Hansson, AB Ledarbloggen, DN, DN, DNPublicera inlägg, Ex, Ex, Larsson, SvD, SvD Ledare, Caroline,

Uppdaterat: USA fördömer regimens agerande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik