2013-03-10

Yohio och transfobi-paniken

Det här med att människor blir upprörda över att ordet trans dyker upp i samband med artisten Yohio. Orsakerna är tydligen att:

1. Visual Kei är en konstform.

Ja, det är en konstform. Som i sitt namn bär en utmaning av könsroller och vad visuell förnimmelse får dig att tro. Dvs hela formen handlar inte minst om att leka med, utmana och tänja på könsroller. Och är i rätt liten grad en musikbaserad konstart. I första hand är det det visuella och politiska som är viktigt. Musiken är ett av flera instrument. Visual kei innebär inte transsexuell eller sexuell läggning hit eller dit. Men är en utmaning av etablerade roller, uttryck och identiteter.

2. Han säger han om sig själv.

Ja, liksom de flesta överskridare jag känner så faller det sig naturligt att låta det bli så. Det behöver inte innebära att man inte har ett överskridande uttryck eller en könsöverskridande identitet.

3. Han har inte bytt kön.

Nej, det har han inte. Och lär väl inte göra det heller. Men det är endast en liten del av transspektrat som alls har med könsbyten att göra. Då i första hand transsexualism. Att människor inte fattar att könsöverskridande inte behöver leda till ett fullt byte är inte könsöverskridares fel, utan ett outbildat samhälle.

4. Yohio är inte aktivist.

Nej, Yohio är artist. Och har därför valt att vara vänlig mot den svenska och europeiska publiken, genom att skippa en stor del av det visuella formspråket, såsom klänning på scen och de mest avancerade docksöta lockarna. Att inte vilja komma ut som transaktivist går väl att likna vid att som gammal skidåkare inte ha lust att bli flataktivist och riksflata med hela landet och världen. Jag ser inte problemet.
Att inte vilja fokusera på att man är överskridande utan vilja fokusera på musiken och artisthantverket är väl tämligen naturligt?

5. Yohio vill inte deifiniera sitt kön så vidare mycket alls.

Nej, precis som en majoritet av världens könsöverskridare i alla tider är det viktigaste att få definiera sig själv och att slippa tvingas in i något. Jag kan förstå det. Att jag som just bytt från man till kvinna kroppsligt och juridiskt inte blir tagen på allvar för att jag själv bryter mot även den kvinnliga rollen efter mitt byte och gärna vill vara mer emellan i allt jag gör hindrar inte att jag själv är könsöverskridare. Att vara könsöverskridare innebär inte enbart att göra en perfekt övergång med operationer, hormoner och allt från punkt A till B eller från B till A. Det kan innebära att man går från A till X eller från B till X. Eller från X till B och så vidare. Det finns fler definitioner än man eller kvinna. Och det finns fler varianter än transsexuell. Att exempelvis vara transvestit, crossdresser, drag queen, drag king, genderqueer, genderfuck, intergender, nongender, two-spirit eller vad det nu kan vara är likafullt ett transrelaterat begrepp.

Varför? Jo, för att personen överskrider gränsen för fasta och snäva könsstereotyper. Antingen kroppsligt, identitetsmässigt, uttrycksmässigt eller dylikt. Även ett överskridande uttryck är alltså just ett könsöverskridande. Vilket är vad trans innebär.

6. Yohio är hetero.

Den har jag fått höra mycket ikväll. Jo, det sägs så. Och det stämmer säkert. Jag tror att Yohio själv sagt det också. Men vet ni vad? Sexuell läggning handlar om vem man tänder på och ligger med. Könsidentitet och könsuttryck har att göra med vem man upplever sig vara själv eller hur man vill uttrycka sig själv. Vad man är bekväm med att se ut som för egen del. Det har absolut ingenting med sex eller sexuell läggning att göra.

För mig är Yohio inte minst en förebild, oavsett egen eller andras definition av honom. För att han visar att det är möjligt att stå upp för sig själv, vem han är, hur han är och vill vara, för sina drömmar, för sin egen stil, sitt eget sätt, sitt eget liv.

Det kommer många transungdomar snappa upp på. De har fått en förebild, oavsett det faktum att en femtedel, drygt, av alla svenska röster föll på honom och säkert nu hälften har gått och blivit sönderchockade över att de inte fattat att Yohio per definition, liksom Visual Kei i grunden bland annat bygger på, är könsöverskridare.

Att så många i moralpanik springer runt och skriker att Yohio minsann inte alls är trans för att det är minsann inte nån som bytt kön här... det blir bara patetiskt. Lika mycket som det blir att människor, istället för att se vilken förebild det här är för så många andra könsöverskridare av alla olika slag, till vilket pris som helst måste bevisa att det inte är så. För att var det så, så har man röstat fel och stöttat en eventuell transperson trots att man hatar allt vad trans heter och ju har lovat dyrt och heligt att man ska slå ihjäl nästa transperson man någonsin möter.

Det känns faktiskt som att det är en våg av moralpanik och kastrationsångest som drar över landet Sverige sent omsider efter att Yohio tog hem de svenska rösternas seger och festivalens andraplats. Det är som om landets alla transfober helt plötsligt vaknat upp och nu säger att "vi visste inte bättre, för att vi blev minsann lurade!"

Själv tycker jag det låter litet som Cornelis Vreeswijk och den ökända affären med transkvinnorna som blev sönderskurna för att trubaduren var så packad en kväll att han inte visste vilka han raggade på till att börja med.

Transfobin blommar, mina vänner. Den blommar något så hysteriskt.

Ändå har Yohio i praktiken ändå vunnit. Och dessutom vunnit de flestas hjärtan. Inte minst de hjärtan som tillhör många unga transpersoner och könsöverskridare runtom i landet som inte kunde bry sig mindre om huruvida det finns snopp eller inte där, huruvida det är scenklädsel eller inte, huruvida det är den ena eller andra definitionen, det eller det pronomen som används osv. För att det är underordnat.

Många som inte känner sig hemma i de instängda roller de idag tvingas in i har idag fått en förebild. Och jag tror knappast att det är något Yohio eller någon annan har något emot.

Är då Yohio trans? I form av att vara könsöverskridare, ja. I form av att vara könsbytare, nej. I form av identitetsstörning, som det så vackert än så länge heter, tveksamt. Men likafullt en person som har ett könsöverskridande uttryck. Och som gör det med så mycket stil, klass och självsäkerhet att synen på allt vad könsöverskridande heter i Sverige har ändrats för mycket lång tid framöver.

Borde inte det få räcka?

1 kommentar:

  1. Jag har funderat lite om mig själv och den jag är. Kontentan är att jag är iallafall inte mig själv! Om du vill läsa finns mina funderingar här: http://mony71.blogspot.se/2013/03/att-vara-sig-sjalv.html

    SvaraRadera

Manuell trollkontroll är aktiverad. ;)


Statistik